29.08.2013 günü Muratlı'da Nalbur Osman Karaman'la sohbetten sonra Mavi Köşe Lokantası'nda Yakup İnci'nin köftelerinin tadına bakarken Erdinç GÖKÇE ve Ramazan Uygun masama gelip sohbet ettik.
ERDİNÇ GÖKÇE: "Motosiklet sevdalısıyım. Muratlı'da Şar Lokantasının sahibi Necmi Şar'ın yeğeniyim. Hayrabolu'da İrtem Tarım, Kurt Tarım, Özgül Tarım, Zimer Tarım, Durmazlar firmalarına çeşitli işler yapıyoruz. Çorlu Trakya teknik tarım yedek parça ve makine imalatımız Yeni Sanayi sitesindedir. Trakya döküm fabrikasındaki işimizi bitirip Muratlı'ya geldik. Buradan Hayrabolu'ya gideceğiz. İstersen sen de gel.
Hepimiz Balkan çocuğuyuz. Geçenlerde Saraybosna, Travnik ve güzel Mostar'ı gezdim. Doğanın, suyun, ormanın, yeşilin dans ettiği bir bölge gördüm. O topraklardan gelmekten mutluluk duydum. Baba tarafım Selanik, anne tarafım Makedonya Köprülü Yağmurlar köyünden gelmişler.
Muratlı, İnhanlı köyünde yapılan hıdrellez şenliklerinde dedem Faik Gökçe kuzu, oğlak çevirmesi yapardı. Hıdrellez ve panayırlar çok güzel olurdu.
Çorlu'yla ilgili güzel bir deyim vardır. "Sizi Çorlu kırında bıraksınlar." (Bu sözü duydum. Çorlu'nun kuru ayazı meşhurdur. Romatizması olanların her yeri sızlar.)
Cami, çeşme, okul yaptıranın, kitap yazanın hayrı devam eder, diye güzel bir söz vardır. Sizin de hayrınız devam ediyor.
Kırklareli Organize Sanayisi'nde bir ilaç fabrikasıyla, bir iplik fabrikası kurulacak. Yer satışları yapıldı." dedi. Teşekkürler. Hanoğlu köyü, Yurtbekler köyü, Dambaslar köyü, Muratlı Hayrabolu arasındadır. Teknik Öğretmen RAMAZAN UYGUN: "Tekirdağ'da üzüm bağlarımız Hayrabolu yolu üzerindedir. Kokulu misket üzümlerimiz çok güzeldir. Güzel şarap yapılır." dedi. Üzüm pekmezini çok severim.
Hayrabolu'da Matbaacı İsmail Özkan: "Hayrabolu'da yirmi üç yıldır motokros yarışmaları yapılır. Türkiye Motorsiklet Federasyonu Eski Yöneticisiyim. Motorsikletlerde trafik kurallarına uygun herşey olmalıdır. Ağır cezalar veriliyor." dedi. Hayrabolu Halkbank Md. Melih Karaca ile Hayrabolu'yu konuştuk. Yalçın Kasapta, MAHMUT YALÇIN'la Çerkez Müsellim'i konuştuk.
MAHMUT YALÇIN: "Çerkezmüsellim Beldesi Pomak-Türk kültürünü yaşatan bir yerdir. "Kaçamak yapılır mı?" "Kaçamak yapılıp, üzerine pekmez dökülür. KAŞURRAK yapılır. Yoğurt içine peynir kırılır. Közlenmiş biber doğranır. Hava almayacak bir şekilde testilere doldurulur. En az iki hafta bekletilir. ÇerkezMüsellim'in pabuç köftesi tescili yapıldı. Tekirdağ Valiliği'nin tanıtım broşüründe fotoğrafı var. Çerkezmüsellim Hayrabolu'ya sekiz kilometredir.
Komşu Köylerimiz: Kabahöyük, Danişment, Karakavak, Mandıra Pomak türk köyleridir. Pomakça, Türkçe konuşulur. Sizin daha önceki kitabınızı okumuştum.”dedi. Balkan Türkleri’ne Osmanlının çöküşü yıllarında Bulgaristan, Yunanistan, Rus Çarlığı, Sırbistan ve diğer hristiyan devletler Rumeli'de soykırım uygulamıştır.
Türk'ü asimile etmek istemişlerdir. Halk buna karşı çıkmıştır. Balkan Müslüman halkı Türkiye'ye doğru devamlı göç etmiştir. Trakya'da balkan göçmenleri yaşar… İyi kalpli, sohbeti seven gençlere selam olsun. Trakya gezi turlarımda sayısız insanla tanışıp, onların öykülerini yazdım…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol