MURATLI-BABAESKİ- KIRKLARELİ- BÜYÜKKARIŞTIRAN NOTLARI

26.05.2015 günü Muratlı'dan gezi notları: 30 Mayıs 2015 günü Muratlı'da Hıdırrellez Şenliği'nde sevilen sanatçı EDİP AKBAYRAM en güzel şarkılarını okuyacak. Belediye Bşk. NEPİ TEPE'DİR.
Muratlı'da Bellona mağazası sahibi Zeki Özmen'le Çorlu'da tanışmıştım. Zeki Özmen'in oğlu ALİ ÖZMEN'e "Dedeleri konuşalım. Trakya'da Balkan göçmenlerinin öyküleri yerel tarihin önemli taşlarındandır." dedim.
ALİ ÖZMEN: " Babam, dedem Tekirdağlıdır. Dedemin babası Salih Zeki Özmen Bulgaristan göçmenidir. Salih Zeki Özmen'in oğlu benim dedem ALİ ÖZMEN seksen dört yaşında vefat etti. Babam yirmi iki yıl Muratlı'da kuyumculuk yaptı. Şimdi de müteahhitlik yapıyor. Bellona mağazamız var. Yaşım yirmi bir. Bolu İzzet Baysal Üniv. İşlet. Blm. öğrencisiyim. Ağabeyim Özgür Özmen Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nü bitirdi. Galatasaray Üniv. Lojistik ve Pazarlama yüksek lisansını tamamladı. Amerika'da Aurborn Üniversitesi'nde doktorasını yapmıştır. Sizin bir kitabınıza bakmıştım. Okul okurken iş hayatında babama yardımcı oluyorum. Ablam Selen Özmen de bizimle beraberdir. Muratlı'da göçmen konutlarında Bulgaristan göçmenleri oturuyor." dedi.
Muratlı'nın Yeşilsırt köyünde Atatürk'ün hemşehrileri Koçacık Yörükleri oturuyor. Lüleburgaz eski otogarı yıkılıp yeniden yapılıyor.
Babaeski Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü KADRİYE TOKAT'a "nerelisiniz" diye sordum.
KADRİYE TOKAT: "İstanbul Üsküdar semtindenim. Çocukluğumun Üsküdar'ını unutamam. Üsküdar çok güzeldi. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı MİHRİBAH SULTAN camisini Mimar Sinan'a yaptırmıştır. Üsküdar'ın sembolü KIZ KULESİDİR."dedi. Babaeski Öğretmenevi Müdürü ORHAN YARIMKALE'ye "nerelisiniz"diye sordum. ORHAN YARIMKALE: "Kırşehirliyim. Kırşehir İç Anadolu Bölgesi'nin güzel bir şehridir. Kırşehir ahilik bilincinin yayıldığı bir alandır. Bu bilinçle esnaf dayanışması bugüne kadar gelmiştir. Eğitim ve öğretime büyük önem verilir. Bu yüzden eğitim göçü fazladır."dedi.
Ahilik kültürü esnaflığın ruhudur. Babaeski'den Kırklareli'ne gelirken Karamesut'ta İnecek köylü kadına "eskiden farklı bir sosyal ortam köylerde üretici bir yaşam vardı. Şimdi toplumsal yaşam çok değişti kardeşim. Ne dersiniz? diye sordum.
KARAMESUT KÖYÜNDE YAŞAYAN KÖYLÜ KADINI: "Eskiden bahçecilik, bahçıvanlık vardı. Tarlalara su kuyuları açılmıştı. Şeftali ağaçları kurudu. Bahçıvanlığı marketler olumsuz etkiledi. Eskiden patates çok ekilirdi. Yirmi otuz dekar ektiğimiz olurdu. Patates tohumu çok pahalandı. Yemeğe kadar kendimize ekiyoruz. Hayvanlara slajlık mısır ekenler var. Sütü mandıralar bir liradan alıyor. Karamesut sarımsakları çok meşhurdu. Osmaniye'den sarımsak tohumu alıp on, on iki dönüm ekmiştik. Toprak karakepirdi. Ben Minnetler köyündenim."dedi.
1-5 Haziran 2015 tarihleri arasında LİDER ÇOCUKLAR TARIM KAMPI Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Projesi kapsamında düzenlenmiştir. Cumhuriyet okulundan öğrencilerle Kırklareli Gıda Tarım Hay. Müdürlüğü'nde karşılaştım. İl Müdürlüğü'nün bahçesinde öğrencilere kahvaltı verilmiş. İl Müdürlüğün'ün görevleri çalışmaları anlatılmıştır. Danone süt, Hak Gıda ve Hayvancılık işletmeleri gezilmiştir. Öğrenciler Dupnisa'ya da gidip oraları görecekler. Çok güzel bir proje. Muratlı'dan Büyükkarıştıran'a gelince kırmızı güller size merhaba der gibidir. Ziraat mühendisi RUKİYE SÖNMEZ: "Selanik'ten gelmişiz. Belediye Başkanımız LÜTFÜ KARAMAN Büyükkarıştıran'ı ilçe yapmak istiyor. Kırmızı güllerle Büyükkarıştıran'ı güzelleştiriyoruz."dedi. Büyükkarıştıran'da büyük saksılarda kırmızı güller kırmızı gülün alı var şarkısını söyler gibiydi. Selam olsun kır çiçeklerine, kırmızı güllere…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol