Ord. Prof. Ismail Hakki Uzunçarsili Popüler tarih Mart 2006 sayisinda çok güzel anlatilir. Yaziyi yazan FAHAMEDDIN BASAR'dir. Yazidan kisa alintilar: Belge Kullanan Tarihçi Arsiv malzemesi kullanarak belgeleri eserlerinde isleyen ilk tarihçilerimizden Ismail Hakki Uzunçarsili Türkçe'ye en ayrintili ve güvenilir Osmanli Tarihini de kazandirmis, Türkiye'de modern tarihçiligin kuruculari arasinda yer almistir.
Ismail Hakki Uzunçarsili 1888'de Istanbul Eyüp'te dogdu. 10 Ekim 1977 Pazartesi günü hayatini kaybetti. Istanbul Edirne Kapi sehitligine defnedildi. Çinaraltinda nargile içmek…
Uzunçarsili’nin eski bir ögrencisi, Prof. Dr. Sehabeddin Tekindag'dan naklen Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Ismail Hakki Uzunçarsili hakkinda sunlari söyler: "Yarim yüzyil boyunca arsivlerin tozlu, yipratici vesika yiginlari arasinda geçen yorucu çalismalar sonunda Türk tarihini aydinlatan pek çok malzeme toplayip bunlari degerlendirerek eserlerini ve makalelerini kaleme almistir."
Türk Tarih Kurumu Genel Müdürü Ulug Igdemir'in ifadesiyle hoca söyle anlatir: "Daima güleryüzlü, sakaci ve sevdiklerini içten seven, cömert, sözünü sakinmayan, dogru bildigini, inandigini oldugu gibi söyleyen bir insan idi. 24 yil Balikesir milletvekilligi yapan Uzunçarsili hiçbir zaman siyaset adami olmamistir. Ömrünü Lise hocaligindan baslayarak hayatinin sonuna kadar tarih arastirmalarina adamistir. Onu Ankara'da aramak gerektiginde, simdiki Büyük Millet Meclisi Müzesi olan eski Meclis binasinin kütüphanesinde kendisine ayrilan küçük bir masanin basinda okurken veya yazarken görürdünüz. Ögle yemeklerinden sonra da Ankara'nin meshur havuzlu kahvesinde nargilesini içerken bulabilirsiniz. Istanbul'da ise ya Basbakanlik Arsivinde yada Beyazid Genel Kitapliginin müdürü rahmetli Ismail Saip Efendi'nin ondan sonrada rahmetli Necati Lugal'in yaninda bulurdunuz. En büyük eglencesi yaz günleri 17.00 vapuruyla Emirgan'a giderek Çinaraltinda bogaza karsi bir nargile içmekti."
Babasi, Uzunçarsili Mehmed Latif Efendi, annesi Ratibe Hanim idi. 1910 yilinda Istanbul Darülfünunü Edebiyat Subesine kaydolan hoca, o zaman simdiki gibi çesitli bölümleri olmayan bu fakültede, Ahmed Mithat Efendi, Abdurrahman Seref Bey, Ali Ekrem Bey, Mehmed Akif Bey, Izmir'li Ismail Hakki Bey, Izmir'li Ziyaeddin Bey, Hüseyin Danis Bey, Sehbenderzade Hilmi Bey, Ahmet Hikmet Bey, Hamdullah Suphi Bey gibi degerli hocalardan dersler gördü. Kendisi daha çok tarihe ilgi duyuyor, Tarihçi olmak istiyordu.
Okulu bitirdikten sonra Kütahya idadisinde tarih hocasi olarak tayin oldu. Burada sekiz yil kalan Uzunçarsili Milli Mücadele basladigi zaman mektep tatilinden yararlanarak Kuva-yi Seyyare'de fahri hizmet etmis raportörlük yapmis. Kütahya sehrine ait toplamis oldugu notlari Kütahya Sehri (1932) adiyla Maarif Vekâleti tarafindan yayinlanmistir. Kütahya Meclis-i Umimisi kendisine Kütahya Fahri Hemsehriligi ünvanini vermisti. Trabzon Sultanisi tarih muallimligine giderken Kastamonu'ya gelen Uzunçarsili burada bir süre kalmis ve Milli Mücadelenin destekleyicisi olarak Açik-Söz Gazetesine Muallim Ismail Hakki imzasiyla makaleler yazmaya baslamisti.
On ay burada kaldiktan sonra tekrar Kütahya Sultanisine müdür olarak tayin oldu. 1924'te ise Balikesir Milli Egitim Müdürü oldu. Karesi (Balikesir) Lisesi Salnamesi, Karesi Vilayeti Tarihçesi ve Karesi Mesahiri isimlerini tasiyan eserler verdi. Pek çok görevde bulunan Uzunçarsili büyük bir tarihçidir. Belleten dergisinde sürekli makaleler yayinlamistir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol