MHK'nin yeni gözdesi; Özgür Yankaya

Trakya’nin üst klasmanda düdük çalan tek hakemi Özgür Yankaya, son iki sezondur ortaya koydugu basarili performans ile Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) belirledigi 20 elit hakem arasina girdi. Önümüzdeki sezon için üst klasmanda yeni yapilanmaya gidecek olan MHK, bu amaçlar ilk olarak 37 olan hakem sayisini 20’ye indirecek.

Aralarinda Özgüç Türkalp, Taner Gizlenci, Hakan Özkan'in da bulundugu önemli isimler, Bank Asya'da görev yapacak.

Süper Lig'de geride kalan sezon hedef tahtasina oturtulan Merkez Hakem Kurulu (MHK), yeni sezona büyük bir operasyonla girecek. Göreve ilk geldigi gün bes önemli hakem Bülent Demirlek, Vedat Yüksel, Cem Deda, Hakan Sivriselvi ve Oktay Demiray'i bir kalemde silen Oguz Sarvan, Üst Klasman Hakemleri arasinda tekrar bir yapilanmaya gidiyor. MHK, Süper Lig'de yer alan hakem sayisini 37'den 20'ye indirecek. Bu da önemli isimlerin listeden çikmasi anlami tasiyor. 2009-2010 sezonunda Baskan Sarvan'in gözüne girmeyi basaramayan Özgüç Türkalp, Taner Gizlenci ve Hakan Özkan gibi isimler, 20 kisilik elit hakem arasinda yer alamayacak. Bu hakemler, Bank Asya'da görev yapacak.

Mentör uygulamasi basliyor

Hakem sayisinin azaltilmasina gerekçe olarak, 20 elit hakemin daha fazla maçta görev yapmalarinin saglanmasi ve tecrübelerinin artirmalari gösterildi. Elit hakem projesi, Türkiye'ye 'Mentör' sistemini de getirecek. 20 elit hakeme, birer mentör atanacak. Maçlara da gidecek olan bu mentörler, gözlemci sifatiyla statlarda yer alacak ve takip etmekle görevlendirildigi hakem için rapor hazirlayacak. 20 elit hakem arasinda su isimlerin yer almasi bekleniyor: Cüneyt Çakir, Bülent Yildirim, Halis Özkahya, Yunus Yildirim, Firat Aydinus, Hüseyin Göçek, Abdullah Yilmaz, Baris Åzimsek, Aytekin Durmaz, Bünyamin Gezer, Deniz Çoban, Ilker Meral, Koray Gencerler, Kuddusi Müftüoglu, Mustafa Ilker Coskun, Mustafa Kamil Abitoglu, Özgür Yankaya, Tolga Özkalfa, Suat Arslanboga, Süleyman Abay.

Trakya hakemlerinin önünü açti

Edirne bölgesinden Üst Klasman’a yükselerek büyük bir basari gösteren Özgür Yankaya, Trakya hakemliginin de önünü açan isim olarak gösteriliyor. Uzun yillardir Süper Lig’de düdük çalan hakem çikaramayan Trakya bölgesinin, Yankaya’nin bu basarisinin ardindan yeni isimleri de klasmana yükseltmeye devam edecegi tahmin ediliyor.

“Futbolun içinden geldim”

Özgür Yankaya, ikinci sezonunu geçirdigi Turkcell Süper Lig'de bu sezon önemli bir çikis yakaladi. Edirne'nin bu düzeydeki ilk hakemi. 12 yil futbol oynadi, üniversite egitimini futbol üzerine aldi, 2 yil antrenörlük yapti. Hakem kimliginin olusmasindaki en büyük avantaj olarak yogun futbol geçmisini görüyor, Türkiye'nin 1 numarali hakemi olmanin, Dünya Kupasi ve Åzampiyonlar Ligi'nde maç yönetmenin hayalini kuruyor. Edirne'de arkadaslariyla kurdugu bisiklet kulübünün yöneticiligini yapiyor ve iyi bir tenis oyuncusu.

Yankaya, kendisini söyle anlatiyor: “1978 Edirne dogumlum. 2000 yilinda Trakya Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan mezun oldum. Bransim futbol. Futbol üzerine ciddi bir egitim aldim ve B diplomali antrenörüm. Iki yil antrenörlük yaptim, ögretmenlik deneyimim de oldu. Åzu anda Edirne'de bir cafe isletiyorum. 12 yil futbol oynadim. Edirne'de PTT Spor ve daha sonra 3. Lig'de DSI Spor'da oynadim. 1 sezon da Istanbul'da Avcilarspor formasini giydim. Sonrasinda ise 1999 yilinda hakemlige basladim. Okul bittikten sonra bir kurs açilmisti. Ben de hakemlik yapmak için degil de kurallari ögrenmek niyetiyle kursa katilmistim. Ama orada benim hakemlik yapabilecek niteliklere sahip oldugumu söylediler. Ben de yavas yavas basladim ve sonrasinda da birakamadim. Bir kere sporu çok seviyorum ve bir yasam felsefesi olarak görüyorum. 8 yasindan beri sporun içindeyim. Bunun da getirisi hakemlik oldu. Bos zamanlarimda da spor yapan bir insanim.

Bundan 5-6 yil kadar önce Antalya Titanik Otel'de bir egitim semineri yapilmisti. Bugünkü bireysel antrenmanlarin ve kamplarin baslangiciydi aslinda. Çok önemli egitimler aldik. Sürhat Müniroglu Hocamizin bu kampta çok büyük katkilari oldu. O güne kadar alt klasmanlardaki bir hakemdim. O kamptan sonra baslayan çikisim bu noktaya kadar sürdü. Bugün ise çok ciddi anlamda bir bireysel antrenmana tâbi tutuluyoruz. Son derece bilimsel bir çalisma ve kisiye özel antrenmanlar oldugu için fiziksel performansimizi ciddi biçimde artiriyor. Bir de biliyorsunuz ülkemizde bazi hakemlere mentör tayin ettiler. Benim de mentörüm Yusuf Namoglu. Açikçasi gelisimimde çok faydasi oluyor. Maçlarima geliyor ve hatalarimi ya da iyi yönlerimi anlatiyor. Bu sayede belli bir ivme kazandim. Yusuf Namoglu hem hakem olarak hem de kisiligiyle çok degerli bir marka. Kendime sadece onun hakemligini degil kisiligini de örnek aliyorum.

Bence en önemli özelligim futbol oynamis olmamdi. Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu'nda futbol egitimi almis olmam da çok önemli bir faktördü. Bugün yapilan çalismalara baktigimizda hakemin futbolcu psikolojisinden anlamasi ve egitici olmasi yönünde çabalar harcaniyor. Benim okulda aldigim egitim de bu yönde oldugu için otomatikman bir avantaja sahip olmus oluyorum. Futbol bölümünde okurken sporcu sagligindan taktik bilgiye, anatomiden antrenman bilgisine, psikolojiye kadar çok genis yelpazede bir egitim aliyorsunuz.

Bir hakemin her zaman uzak hedefleri de olmali. Bu hedefler Dünya Kupasi ve Åzampiyonlar Ligi'nde iyi maçlar yönetmek. Bunun için de yabanci dil gerekiyor. Bir seneyi askindir haftada dört gün özel ders aliyorum. Bu yaz döneminde de dil egitimi için Ingiltere'ye, kuzenimin yanina gidecegim. Bu hedeflerime ulasmam için FIFA hakemi olmam ve öncesinde de kamuoyu tarafindan en iyi hakem olarak kabul edilmem gerekiyor. Bütün çalismalarim da bu yönde zaten.

Bos zamanlarimda spor yapmayi çok seviyorum. Spor benim yasam tarzim. Dedigim gibi kurdugumuz bisiklet kulübünde yöneticilik yapiyorum. Yazlari tenis oynuyorum. Oldukça basarili bir tenis oyuncusu oldugumu söyleyebilirim. Saroz Körfezi'nde yazligimiz var. Oraya gittigimde kros yaparim ve yüzerim. Daha önce Edirne DSI Spor'un altyapisinda 2 yil antrenörlük deneyimim oldu. Bu da benim hakemlik hayatima önemli bir katkidir. Antrenörlerin olaya nasil baktigini ögrenmem açisindan faydali bir deneyimdi. Zaman buldukça kitap okumaya çalisiyorum, Istanbul'a gelip gezmeyi seviyorum, sinema ve tiyatroya gidiyorum”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol