Bordo bulamacı Göztaşı (Bakır Sülfat CuSO4) ve Kirecin belli oranda su ile karıştırılarak kolayca hazırlanan ve uzun yıllardır meyve ağaçlarının çeşitli hastalıklardan korunması amacıyla kullanılan etkili bir tarım ilacıdır.
Bordo bulamacı ağaçlar üzerinde oluşan fungal ve bakteriyel hastalıkları önlemek için özellikle sonbaharda yaprakların büyük çoğunluğu ya da tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına uygulandığında, çıkabilecek pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Bordo bulamacı ağaçların bakteriyel hastalıklara karşı korunması için hala olmazsa olmaz çözümlerden biridir. Bordo bulamacı kullanıma hazır halde tarım ilacı satışı yapan bayilerde bulunabileceği gibi, göztaşı ve Kireç ile aşağıda anlatıldığı şekilde kolayca hazırlanarak da kullanılabilir.
Bordo Bulamacı Hazırlanışı:
Sonbahar ve İlkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranları da değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbaharda genellikle % 2'lik ve ilkbaharda % 1'lik olacak şekilde uygulanmaktadır. Uygulanacak bordo bulamacının hangi dozda uygulanacağı bir önceki yılın üretim sezonunda görülen hastalıkların durumuna göre değişiklik gösterebilir.
% 1'lik Bordo Bulamacının Hazırlamışı (10 Litre) için Gerekli Malzemeler:
% 1'lik Bordo Bulamacı ölçüleri örnek alınarak diğer oranlarda da bordo bulamacı hazırlayabilirsiniz.
100 gr. Göztaşı ve 100 gr. Sönmüş kireç
1 adet 20 L. Plastik kova
İki adet ağaç karıştırma sopası
100 gr. Sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilir ve ağaç sopa ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde 100gr. Göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 10 litrelik sırt pompasına bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra hazırlanan göz taşı eriyiği yine tankın süzgecinden yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir karışım meydana gelir. İlaçlama pompasına su ilave edilerek 10 litreye tamamlanır. Böylece %1'lik 10 litre bordo bulamacı hazırlanmış olur.
Bordo bulamacını mutlaka kontrol ediniz.
Usulüne göre hazırlanmış bordo bulamacının mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda, passız, parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dakika bekletilir ve sonra çıkarılır. Çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilave edilmesi gereklidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.
Bordo bulamacı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:
a) Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç ve teneke gibi metal kovalar kullanılmamalıdır.
b) Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eriyiği ilave edilir. Buna riayet etmezseniz bazı kimyasal tepkimeler olacağından bordo bulamacı koruyucu özelliğini kaybedecektir.
c) Tankınıza Göztaşı eriyiği ve Kireç eriyiği doldurulurken bir tülbent ya da ince bir süzgeçten geçirmeniz ilaçlama aletinin memelerinin tıkanmaması için önemlidir.
d) Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılarak atılamaz.
e) Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru pülverize edilmelidir. Kuru dal kalmayacak şekilde yıkama şeklinde ilaçlama yapılmalıdır.
f) İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.
g) Bordo bulamacı yapıldığı gün içinde kullanılması gerekir.
h) Bordo bulamacı bittikten sonra ilaçlama pompası su ile yıkanmalı ve temiz su püskürtülerek memesi de temizlenmelidir.
Kaynak: Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Arş. Ens. Müdürlüğü Ziraat Yük. Mühendisi ULAŞAY
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol