MERHABA SEVGILI OKUYUCULAR...

Kösemde aspiri tekrar vermek istedim. Halkimizin aspir hakkinda bilgi edinmesini istiyorum. Aspiri tekrar kaleme almamin sebebi aspirin kafalarda iyice yer etmesini saglamaktir.
Aspir Demestrasyonu Pinarhisar'da gerçeklestirildi
Avrupa Birligi'nin kapisinda olan ülkemizde çiftçiler ekonomik sartlarin agirligi altinda ezilirken, alternatif tarim arayislari hizla devam ediyor. Bölgemize alternatif ürün olarak önerilen "ASPIR"in deneme ekimleri de yapilmaya baslandi. Tarim Il Müdürlügü tarafindan organize edilen ekin ise 18 Mart 2005 tarihinde Pinarhisar Ziraat Odasi Baskani'na ait tarlada ekimi yapilmisti ve 17.08.2005 günü de hasadi gerçeklestirildi. Kirklareli Milletvekili A. Gökhan Sariçam, Kirklareli Tarim Il Müdürü Ömer Bülent Arslan, Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Necmi Koyuncu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Pinarhisar Kaymakami, Pinarhisar Belediye Baskani, Pinarhisar Ilçe Tarim Il Müdürü, Pinarhisar Ziraat Odasi Baskani, Kirklareli Çiftçi Egitim Sube Müdürü ve Kirklareli Tarim Il Müdürlügü'nden çok sayida personel de Aspir Demestrasyonu'na katildi.
Pinarhisar Ziraat Odasi Baskani'na ait tarlaya gidildiginde burada aspir hakkinda katilimcilar bilgilendirildi. Burada Kirklareli Tarim Il Müdürü Ömer Bülent Arslan bir konusma gerçeklestirdi ve yaptigi konusmada sunlara degindi; "Bu bitkiyi bölgede deneyen, üreten, yetistiren, emek sarfeden ve emegi geçen herkese öncelikle tesekkürlerimi sunmak isterim. Söz konusu olan alternatif bir üründür. Çiftçiyi kalkindiracak, yöreye göre uygun alternatif ürünler arasinda yer almaktadir" dedi. Kirklareli Milletvekili A. Gökhan Sariçam, "Bu bitkinin hasadini sizler ile ve yakindan izleme olanagina sahip oldugum için büyük bir mutluluk duydum. Ürünün bölgeye ve tüm ülkeye hayirli olmasini kalben diliyorum. Ankara'ya döndügüm zaman konu ile ilgili bakanliklar ile görüsecegim. Ekiminin yaygin bir hale getirilmesi için gerekli çalismalari yapacagim. Emegi geçen herkese tesekkür ederim" dedi. Kirklareli Milletvekili A. Gökhan Sariçam'in konusmasinin ardindan aspir tarlasi hasad edildi. Hasat sonunda tartilan aspir dönümüne 330 kg verdi.
Pinarhisar Ziraat Odasi Baskani'nin tarlasinda hasadi gerçeklestirilen aspir hakkinda daha genis bilgi edinmek için misafirler Pinarhisar Halk Egitim Merkezi Salonu'nda üzere toplandi. Pinarhisar Halk Egitim Merkezi Salonu'nda toplanan misafirlere aspir hakkinda gerekli bilgiyi Tekirdag Arastirma Enstitüsü'nden Prof Dr. Enver Esenbal, Trakya Arastirma Entitüsü'nden Dr. Metin Babaoglu ve Kirklareli Tarim Il Müdürü Ömer Bülent Arslan katilimcilari aspir hakkinda bilgilendirdi. Ilk söz alan Tekirdag Arastirma Enstitüsü'nden Enver Esenbal oldu. Enver Esenbal yaptigi konusmada; "Söz konusu olan aspir ülkemize yabanci bir bitki degildir. Çok eskiye dayanan bir bitkidir. Ben bu bitkinin 35 yildan bu yana kadar arastirmasini yapiyorum. Fakat sanayisi kurulamadigindan çogalip yaygin bir hale getirilemiyor. Üretici de bu bitkiye sicak bir gözle bakmamistir. Yaglik bir bitki olmasina ragmen devlet tarafindan desteklenmesi olmamistir. Ülkemizde aspirin üç çesidi bulunmaktadir. Bununla birlikte yag oranlari cinslerine göre degisir. Bu bitkinin yagi rafine edilmeden de kullanilabilir. Ayni zamanda zeytin yagi gibi kaliteli ve sagliklidir. Yalniz ben bugün sizlerde ilgi ve merak gördüm. Ileriye dönük umutlarim artti. Kus, domuz gibi hayvanlarin zarar veremedigi orman köylerimiz içine de ideal bir tarim ürünüdür" diyerek konusmasini tamamladi. Pinarhisar Halk Egitim Merkezi'nde yapilan toplanti salonu sonrasinda katilanlara pilav ve ayran ikraminda da bulunuldu.
ASPIR TARIMI
Yalanci safran, Amerikan safrani ve boyaci safrani gibi isimlerle de bilinen, tek yillik, genis yaprakli, sari, kirmizi, turuncu,beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kuraga dayanikli ve ortalama yag orani %30-45 arasinda degisebilen bir yag bitkisi olan sapir bitkisinin, ilk olarak Asya kitasinin güneyinde, Ortadogu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildigi bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayildigi da kabul edilmektedir. Hatta milattan önce ekildigi bilinen ve yaklasik 3500 yil önce Misir'da ekilmesi nedeni ile bu bitkinin buradan yayildigi da kabul edilmektedir. Neredeyse tarih öncesi zamanlardan veri Çin, Japonya, Hindistan ve Iran'da tariminin yapildigi bildirilmektedir. Adi geçen bu ülkelerde önceleri tibbi amaçlar ile ve çiçegindeki boya maddesinin gida ve kumas boyaciliginda kullanilmasi amaciyla yetistirilmis, daha sonralari ise tohumundaki yagi için yetistirilmeye baslanmistir.
SALICAKLA KALIN...
HOSÇAKALIN...
E-MAIL haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol