MERHABA SEVGILI OKUYUCULAR

Bugünkü kösemizde dün vermis oldugumuz Birlik Kurulisu ile ilgili tüzügün devamini veriyorum...
Organik ürün yetistirici birlikleri
Madde 8 - Organik tarimsal üretim sistemi ile ürün yetistirerek elde ettikleri organik ürünleri pazara sunmayi taahhüt edenler birlik kurabilir. Bu üretim sistemi ile üretim yapanlarin kuracaklari birlik yetistiricilerinden kontrol ve/veya sertifikasyon kurulusundan organik üretim yaptigini belirten bir belge almalari sarti aranir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Birligin Asgarî Üretim Kapasitesinin Tespiti
Bitkisel üretim kapasitesi
Madde 9 - Bitkisel üretim grubunda yer alan ürün veya ürün grubunda kurulacak üretici birliklerini olusturan üreticilerin toplam asgarî üretim miktari, ürün veya ürün gurubu bazmda ilçedeki toplam üretimin yüzde onunu teskil etmesi gerekir.
Bir ilçedeki ayni ürün veya ürün gurubu bazindaki üretim, ilin toplam üretiminin yüzde ellisini asiyorsa birinci fikrada belirtilen kapasite sarti asgarî yüzde bes olarak uygulanir.
Hayvansal üretim kapasitesi
Madde 10 - Bu grupta yer alan ürün veya ürün grubunda kurulacak üretici birliklerin asgarî üretim kapasitesi asagidaki gibidir;
a) Süt; Bu ürün bazinda kurulacak birligin, asgarî pazarlanabilir süt üretimi yillik üç bin alti yüz ton olmasi gerekir.
b) Kirmizi et; Bu ürün bazinda kurulacak birligin, asgarî pazarlanabilir et üretimi yillik üç yüz yirmi ton olmasi gerekir.
c) Kanatli hayvan eti; Bu ürün bazinda kurulacak birligin, asgarî yüz bin adet yillik üretim kapasitesine sahip olmasi gerekir.
d) Yumurta; Bu ürün bazinda kurulacak birligin, asgarî yumurta üretimi yillik onalti milyon adet olmasi gerekir.
e) Bal; Bu ürün bazinda kurulacak birligin, asgarî bal üretim kapasitesi yillik yirmidört ton olmasi gerekir.
f) Koza veya ham ipek; Bu guruptan kurulacak birligin, asgarî üretim kapasitesi yillik dörtyüz kilogram olmasi gerekir.
Su ürünleri üretim kapasitesi
Madde 11 - Bu grupta yer alan ürün veya ürün grubunda kurulacak üretici birliklerinin asgarî üretim kapasitesi asagidaki gibidir;
a) Yetistiricilikte
1) Deniz ürünleri Bu ürün bazinda kurulacak birligin asgarî üretim kapasitesi yillik üç yüz ton olmasi gerekir.
2) Iç su Ürünleri Bu ürün bazinda kurulacak birligin asgarî üretim kapasitesi seksen ton olmasi gerekir.
b) Avcilikta
1) Deniz ürünleri Bu ürün bazinda kurulacak birliklerin asgarî üretim kapasitesi yillik bin alti yüz ton olmasi gerekir.
2) Iç su ürünleri Bu ürün bazinda kurulacak birliklerin asgarî üretim kapasitesi yillik dört yüz ton olmasi gerekir.
Organik tarim üretimi kapasitesi
Madde 12 - Organik tarimsal üretim sistemi ile yetistirilen ürünlerde üretim yapan yetistiricilerin kuracagi birliklerde üretim kapasitesi sarti aranmaz.
Kurulus ve tescil
Madde 13 - Bu Yönetmeligin 9, 10 ve 11 inci maddelerinde belirlenen asgari üretim kapasitesine sahip gerçek ve tüzel kisiligi haiz on alti tarimsal üretici imzaladiklari tüzük ve kurulus belgeleri ile Bakanliga müracaatlari sonucunda tüzel kisilik kazanir.
Bakanlikça otuz gün içinde bu Yönetmeligin ilgili maddeleri uyarinca inceleme yapilir. Birlik tüzügünde mevzuata aykirilik veya noksanlik tespit edildigi takdirde, bunlarin giderilmesi geçici yönetim kurulundan yazi ile istenir. Bu yazinin tebliginden itibaren otuz gün içinde belirtilen noksanliklar tamamlanmaz veya mevzuata aykirilik giderilmez ise Bakanlikça birligin tescili yapilmayarak kurucu üyelere bildirilir ve genel hükümlere göre islem yapilir.
Birlik tüzügü
Madde 14 - Birlikler tarafindan hazirlanan birlik tüzügünde; kurulan birligin bulundugu bölgenin ekonomik durumu, cografi ve ekolojik sartlan göz önünde bulundurularak, birligin amaçlari, çalisma konulari ve üyelerin birlik araciligi ile pazarlamayi taahhüt etmesi gereken asgari ürün miktari belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mevcut Tarimsal Örgütlerin Uyumu ve Son Hükümler
Mevcut tarimsal örgütlerin uyumu
Madde 15 - Çesitli kanunlarla kurulmus birlikler ve kooperatif birlikleri hangi ürün veya ürün grubunda faaliyet gösteriyorlarsa bu Yönetmelikte belirlenen kriterleri tasimasi halinde üretici birligine üye/kurucu üye olabilir. Mevcut örgütlerin üretici birligine üye olmalari konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesine iliskin genel kurullarindan alacaklari karari üyelik esnasinda ibraz etmeleri gerekir.
Yürürlük
Madde 16 - Bu Yönetmelik yayimlandigi tarihte yürürlüge girer.
Yürütme
Madde 17 - Bu Yönetmelik hükümlerini Tarim ve Köyisleri Bakani yürütür.
HOSÇAKALIN...
E-MAILhaticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol