MERHABA SEVGILI OKUYUCULAR

MERHABA SEVGILI OKUYUCULAR
Bu yazimda da bordo bulamacini kalemime almak istedim. Bordo bulamaci özellikle ilk baharda ve sonbaharda meyveler ve baglar için hayati önemi vardir. Bilgi dagarciginizda bulunmasini isterim.
Ayrica bugün bazi çiftçilerle yaptigim söyleside onlarin aspir tarimi ile ilgilendiklerini gördüm. Sevgili çiftçiler dün Pinarhisarda yapilan aspir tarimi ile ilgili haberimiz mevcut. Yarinki kösemizde aspir tarimi ile ilgili bilgileri tekrar veriyoruz. Okuyucu kösemizi her an arayabilirsiniz. Ancak bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsaniz lütfen Tarim Müdürlügü Çiftçi Egitim Subesine müracaat edelim. Onlar sizi egitmek için ellerinden geleni yapacaklardir.
Bordo Bulamaci
Bordo Bulamaci çok sayida fungal ve bakteriyel hastaliklara karsi kullanilabilen bir tarim ilacidir. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda meyve agaçlarina BB uygulandiginda; ertesi yil çikabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastaliga karsi etkili ve ekonomik bir mücadele ilaci olmaktadir. Sonbahar ve ilkbaharda BB kullanilmadan bazi bakteriyel hastaliklarla mücadelede tam basariya ulasmak mümkün degildir. BB kullanima hazir halde ilaç bayilerinde bulunabilecegi gibi bakir sülfat ve kireç ile hazirlanip kullanilmasi da mümkündür. Küçük miktarda ve hazirlanmanin zor oldugu durumda hazir BB kullanmak daha uygundur. Ancak hazir BB kullanilmasi halinde kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir. Diger bazi bakirli ilaçlar da ayni amaca yönelik olarak kullanilabilir.
BB'nin Hazirlanisi
BB'nin kullanilacak zamana göre dozlari da degismektedir. Meyve agaçlarina sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçli genel kullanim dozlari %2 ve %1'liktir. Asagida örnek olarak verilen %2'lik BB'nin hazirlanisi esas alinarak %1 ve diger oranlarda BB haziralanabilir. %2 lik BB'nin hazirlanisi gerekli madde ve malzemeler
*20 kg göztasi ve 20 kg sönmüs kireç yeteri kadar temiz su,
*40-50 litrelik 2 adet plastik kova,
*yaklasik 1 m uzunlugunda agaçtan 2 adet sopa.
a) 20 kg sönmüs kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karistirilarak ayran kivamina getirilir.
b) Benzer sekilde 20 kg göztasi ayri bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karistirilarak 40-50 litreye tamamlanir.
c) Ilaçlama tanki deposuna bir miktar su konur. Bunun üzerine önce (a)'da anlatildigi sekilde hazirlanan sönmüs kirteçli su tankin süzgecinden geçirilerek bosaltilir. Daha sonra ilaçlama tank deposuna (b)'de açiklandigi sekilde hazirlanan göztasi erigi yine tank süzgecinden geçirilerek bosaltilir.
d) Ilaçlama tanki su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanir. Böylece %2'lik 1.000 litre BB hazirlanmis olur.
1- BB hazirlanirken kullanilacak kaplar'in plastik olmasi gerekir. Metal kaplar korozyana neden oldugundan kullanilmaz.
2- Ilaçlama tankina sönmüs kireç erigi ve göztasi erigi bosltilirken süzgeçten geçirilmesi gerekir. Süzgeç kullanilmaz ise bazi artik parçaciklari ilaçlama aletinin memesini tikar.
3- Agacin/fidanin üst dallarindan baslayarak alta dogru asiriya kaçmadan-yikama seklinde ilaçlama yapilir.
4- Hazirlanirken ilacin taze olarak kullanilmasi tercih edilir.
5- Ilaçlamadan sonra 10 saat içinde yagis olursa ilaçlamayi tekrar etmek gerekir.
6- Hazirlanan BB içine katilan sönmüs kireç, göztasi bozuk degilse temiz su kullanilmis ve dogru tartim yapilmis ise güvenle kullanilabilir. Tereddüt var ise tursusol kagidi veya fenol ftaleyn ile asitligin kontrol edilmesi gerekir.
7- Hazirlanan BB'nin daha iyi yapismasini ve muhafazasini saglamak için 1.000 litre BB'ye 2 kg seker yada 10 litre yagsiz süt ilave edilebilir.
SALICAKLA KALIN...
HOSÇAKALIN...
E-MAIL haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol