SEVGILI OKUYUCULAR BAYRAMINIZ KUTLU VE MUTLU OLSUN
Bu gün arife günü yarin bayrama girecegiz.
Çiftlikte isler çok, ama bu gün bayramla ilgili yazimi yazmaya geldim.
Bayramlar dostlar ve sevdikleri için insanlarin.
Yaslilar evde yolu gözler. Çocuklariniz ise vakit bulurlarsa gelirler. Allah yaslilarin gözünü yola bakar birakmasin. Çocuklarin cicili bicili giyimleri, gelip sizin ellerinizi öpmeleri bir ömre bedel olsa gerek. Çocuklarina ve kendilerine bayramlik bir sey alamamislarin en büyük tesellisi ne bilir misiniz? Basta çok üzülürler. Ama aileleriyle beraber olabilmeleri en büyük tesellileridir. Gerçekte benim en büyük bayramim sevdiklerimle beraber olabilmek saglikli ve huzurlu hatta mutlu olabilmek. Bir ailenin en büyük bayrami budur. Yinede tüm insanlarin bayrami beraber kutlamalari en büyük devlet. Bayramlarin sadece bayram degil; ayni zamanda bir paylasim demek olmasi da en büyük zevk. Yarin kurbanlar kesiliyor. Fakirin midesi et görecek. Aileler kavurma sofrasinda beraber olacaklar.
Bir zamanlar bir tasin üzerine oturup gelene geçene merhaba diyen bir küçük kizi animsadim. Bayramlari ayaga kalkar, yoldan geçenlere sarilir, iyi bayramlar dilerdi. O zamanlar para köylünün cebinde ne gezer; dedelerin cepleri ve torbalari seker dolu olurdu. Elde bir seker torbasi aksam oldu mu sekerlerini kardesleri ile paylasmaya gelirdi. Bazen ayakta yarim ayakkabi bazen de yeni alinabilmis kirmizi bir iskarpin. Mustafa Dede, izzet Dayi, Fatma Abla, Mehmet; Hüseyin Dayi, Rebiye Abla .
Yasayanlara merhaba; aramizdan ayrilanlar için ruhu sad olsun. Onlar daima kalbimizde. Uzakta da olsam kalbimdeki duygulari oralara gönderiyorum. Bayramlariniz güzel sevdiklerinizle olsun.
Sevgili okuyucular,
Yazimi yazarken gazetenin dört gün tatil olacagini ve bayram dileklerimin size bayramdan sonra ulasacagini ögrendim. Yine de bayram mesajini oldugu gibi birakiyorum.
Bayramla ilgili yazimi yazarken epeyden beri "Adim Adim Kirklareli" programimdaki köylerimi ihmal ettigimi fark ettim.
Hatta Kocahidir Köyümüzün Muhtari ÖZCAN SEViMSER'E merhaba dedigim halde köylerine gidip birkaç resim çekemedigim için köyleri ile ilgili yazilarini yazamadim. su ana kadar Kirklareli'nde tek örnek olarak gördügüm bu köyümüzün hikayesini bir de Kocahidir köylü, ama sehirde yasayan Recep Kaçar kardesimizden dinleyelim. Yalniz Kocahidir köyümün yaslilarina topragina ve tabiatina merhaba demeye gelecegim. Bu benim köylülerime sözüm. Yalniz bu arada belirtmek isterim Kocahidir köyümüzün damatlari da güzel insanlar.
Merhaba Alaattin Bey kardesim.Ailece bayramini kutlariz.
Merhaba Kocahidir köylülerim.
Kocahidir köyümüz merkeze 28 kilometre uzaklikta Kirklareli hatti üzerinde her yarim saatte bir ulasimin olabilecegi bir yerde. Hayvancilik çiftçilik ve bagcilik onlarin faaliyetlerinden. En büyük bag NAZMi YigiTALP'e ait 15-20 dönüm kadar bagi varmis. Kolay gelsin. Köylünün ayni zamanda yarim veya bir dönüm yerleri varmis.
Köyün kurulmasi da enteresandir. Bir zamanlar kolera ve sitma salgini gelmis köylüyü vurmus bu salgin. Orada yasayan Bosnaklar sonra buralari terk etmis. Hala mezarlik varmis Bosnaklara ait bu yöremizde.
Buraya göçle gelen köylülerimiz Bulgaristan'in dag köylerinden olan ORTAHiSAR KAZASINDAN 1912 lerde yerlesmisler buraya 70'indeki AHMET BAHATTiN BAZAN AMCAMIZ MUHTARIMIZA BU sEKiLDE ANLATMIs. ALi AKA ADLI YAsLIMIZ DA KÖYLE iLGiLi GÜNLÜK TUTUYORMUs.
Köy topraklari kireç açisindan zayif dönümüne en az 150-200 kg kireç gerekiyormus bu topraklara. Yetkililerimiz Kirklareli'nin topraklarinin verimliligi ile ilgili bu sorunu duymuyorlar gibi. Tarim Müdürlügü bu konuda çirpinircasina çalismaya çalisiyormus. Ama bütün bunlar finans meselesi. Bakalim bu konu nereye kadar gidecek? Sert ve kazilamayan kireçsiz topraklar nereye kadar verim verecek? Devlet nereye kadar kazilamayan topraklara mazot destegi verecek?
Köyde bir de Avcilar Dernegi varmis. Eskilerde Bayram günlerinde atis yarismalari yapilirmis. Kurbanin en güzel but kismi da ödül olarak konurmus. Birinci gelene en güzel but verilirmis
Biz bu konulari bir yana birakalim; simdi güzel olan törelerinizden bahsedelim.
Sizleri ve törelerinizi simdiye kadar herkese sözle örnek gösterdim. simdi sira sizi tüm Kirklareli'ne örnek göstermek.
Bu gün Bayram törenleri için hazirliklar basliyor Eskiden kirdan odunlar toplanirmis. simdi ise büyük ocaklar alinmis, yarin 30 kadar kazan köy meydaninda kaynayacak. Köy bütçesinden alinan bu kazanlar ve ocaklar kesilecek kurbanlar için bu günden temizlenir paklanir hazirlanir.
Yarin bayram herkes kurbanini kesecek genelde kurbanin sag tarafi kesilip etlerin pisirilecegi köy meydanina getirilir. Eskiden yemek pisirmeye elleri yatkin olanlar burada görevdeydi. Mestan Yigithan 90li yaslarda, Vacip Sakalli 60 yas üstü, Hakki Üstün 50 li yaslarda, Mehmet Sayin 50 li yaslarda, Nazmi Yigitalp Mestan Dayi'nin oglu... Daha ismini yazamadigim kisiler kahvede oturmak yerine gelir, odun tasir, etleri karistirirlardi. Bu yil artik yaslilar çok yorulmus olsa gerek Mehmet Özüak kardesimiz, Muhtarimiz, KARAKOÇ KÖYLÜ MURAT TIKILI ADLI AHÇIMIZLA BiRLiKTE GÖREVDE. En güzel tarafi bunlarin hepsini erkekler yaparlar. Kemikli olarak evlerde hazirlanan bu kavurma etleri pistikten sonra isterseniz yemekle birlikte parmaklarinizi yalayarak yiyin.
simdi pisen etlerin dagilimini görelim.
Kavurmanin hazir oldugu cami hoparlöründen anons edilir. Saat üç gibi herkes kabini alir ve köy meydanina gelir. Muhtarimizin elinde köyün listesi vardir. Muhtarimiz Özcan Sevimser yarin görevde olacak. Bayramin birinci günündeki bu görevde sana ve köylülerime kolay gelsin diyoruz. Mahalle mahalle herkes sirayla gelip kavurmasini alacaktir.
Eger kavurma artarsa tekrar muhtar, arkadaslar evi kalabalik olan misafiri olan hatta diger çevre köylerden fakir olanlar ve gelenler de alabilir deniyor
Böylece etler ayni kazanda pisirilerek bir birlik ve paylasim saglaniyor.
Fakir zengin ayni yemegi yiyor.
Yöre çevrelerindeki fakir vatandaslar da gelip bu yemeklerden aliyor .
Köye misafir gelen kisiler de bu kavurmanin tadina variyor.
En güzel tarafsa kurban etlerini alanlar dagilmayarak tüm kavurmanin dagilmasini bekler.
Hoca dagilim bittikten sonra yemek duasi hep birlikte yapilir.
AFiYET OLSUN
iste gerçek bayram ve gerçek paylasim bu.
iste gerçek birliktelik ve vatandas olmanin yolu bu.
Pek çok yerlerde kurban dogru yere gitmiyor.
Sayin Yetkililerim,
Bu töre azimsanacak bir sey degil. Bu sofralara hiç misafir oldunuz mu?
Karsimda oturan Recep kardesim onbes yildir ben Kirklareli'nde oturuyorum.
Pek çok zenginin yapamadigi seyleri benim köyüm yapabiliyor diyor.
Çogu kimse bazen etini verecek yer bulamaz birbirlerine verir.
Bildigimiz kadariyla Üsküp ilçemizde her Kurban Bayrami bu sekilde bir sölene evsahipligi yapiyor. Törelerinden ve birlikteliklerinden vazgeçmeyeceklerini onlar da gösteriyor.
Sayin Yetkililerim Sayin Müftüm, Sayin Hocalarim,Sayin Belediye Baskanim.
Dilerim bu satirlari okuyan herkes bu törenin tüm köylerimizde hatta sehirde de kazalarda duygulanmasi hatta bütün aile bireylerinin bu sekildeki gidayla sofra paylasiminin da ilave edilerek köylerde sölenlerin paylasimlarin ve bayramlarin kutlanmasi yapilabilir.Yetkili yetkisizler fakir zenginler bir arada yemek yer. inanin Avrupa'da konular bulamazlar böyle sölenler için.
iste Töreler iste kurbanin anlami. iste Bayramlar.
iste bunlari anlatmak siz yetkililere!
BU SOFRAYA DAVETLiSiNiZ.
KÖYÜMÜN ADINA BU DAVETi YAPIYORUM DiYOR
RECEP KAÇAR KARDEsiMiZ.
SEVGiLi MUHTARIM ÖZCAN SEViMSER SENiN ADINA DA TÜM MiSAFiRLERi BEN DAVET ETTiM. KÖYÜNÜZE GELEMEDiM. ÖZÜR DiLERiM AMA BENiM KÖYÜMÜN TÖRELERi DE BiR ZAMANLAR BÖYLEYDi.
TÖRELERiMiZi UNUTMAYALIM. TARiH BiZiM GELECEgiMiZ BiRLiKTELigiMiZ VE PAYLAsIMIMIZ OLABiLiR DEgiL Mi?
KÖYÜNÜZLE GURUR DUYUYORUM. TÜM KIRKLARELi'NE DEgiL TÜM TÜRKiYEYE ÖRNEK OLMALARINI DiLERiM.
BU GÜN BAYRAMIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ BAYRAMLAsMAYA GELDiK. MUHTARIMIZLA TELEFONDA BAYRAMLAsTIK. YAZIYI ONA OKUDUM. TÖRELERiMiZiN ARTIK YA sEKiL DEgisTiRDigiNi YA DA YOK OLDUgU HAKKINDA DERTLENDiK YiNE DE DAVETiNi TEKRARLIYOR.
BURADAKi TÖRENiN GÜZELLigi HATTA AVCI DERNEgiNiN YARIsMALARI BiRER FAALiYET.
MUHTARIMIZ HAYDi BiR SOFRADA BiR sENLiKTE BULUsALIM DiYOR.NE DERSiNiZ SEVGiLi YETKiLiLER BU SOFRANIN VE OLAYLARIN MiSAFiRi OLABiLECEK MiYiZ?
MUHTARIMIZIN TELEFONU CEP 0542.5325304 -MUHTARLIK TELEFONU 0288.2766173
NiCE BAYRAMLARA
HOsÇAKALIN.
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol