MERHABA KIRKLARELI

MERHABA PINARHISAR MERHABA ÇAYIRDERE/MANASTIRDERE
Merhaba Cevat, Harun kardesler Emine Teyze Hasan Kolburan Amca hepinize yen i yil dilekleriyle Adim adim Kirklarelin'de ilk misafirlerim olmasinizi istedim 2007.
Hani birkaç defadir misafiriniz oluyorum. Yazinizi öncelikle yazmam gerekirdi ama önce fotograf makinemle köyde çektigim resimler çalindi. Kismet bu ya Istanbulda artik sokaklar hirsiz kayniyor. Kapinin önünde duran arabada kalmis telefonum. O gün fotograf makinem yanimda olmadigindan telefonla resimleri çekmistim Gözüme baka baka arabanin camini kirdi hirsiz . Cami kirmasi ve telefonu kapip kaçmasi bir oldu. Hani Istanbul ve Bebek gibi bir yerde etrafta en az on kisi varken hiç tinlamadan hirsizlik yapilmasi insana nasil bir dünyada yasiyoruz dedirtiyor.
Köye ikinci defa geldim.
Öncelikle köyde bagcilik yapan iki kardesimiz Cevat ve Harun'un köyünü ne kadar sevdiklerini söylemeden edemeyecegim. Misafirperver ve duyarli insanlar o kadar azaldi ki.
Bu iki kardesimiz köylerinde diger isleri yaninda bagcilik da yapmaya çalisiyorlar.
Köylerine beni misafir ediyorlar. Hatta bagciligin neferleri gibi Istanbul'dan gelen misafirlerine bagciligi anlatiyorlar takildiklari yerde de benim telefonu veriyorlar bagcilik ve bag kurulmasi ile ben de hem anlatmaya çalisiyor hem de bu konuda dogru adresin ben degil uzman kisilikleri olan Il ve ilçe Tarim Müdürlüklerimize gönderiyorum.yine de Üzüm üreticilerdeki kimligimle insanlari dogru adrese göndermeye çalisiyorum. Biz yine de Çayirdereye dönelim.
Emine teyze Hasan Kolburun amcanin sofrasina misafir oldum o gün.
Yas 81 Hasan amca 1341=1925 yili dogumlu. Köylerinde yapilan Kaynarca senliklerini Kaynarcanin piknikli günlerini anlatiyor.1941 yillarina kadar bu senlikler devam etmis diyor.
KAYNARCANIN adi eskide Yana imis bizler Yane diyoruz. Çorbaci Yanakonun yeri olarak bilinirmis KAYNARCA.
Çayirdere veya Manastirdere Kaynarcanin mesire ve senlik yerleri imis. Tepedeki kale ve tarihi kalintilar buram buram tarih kokuyor.
Muhtarimiz Mehmet Türkyilmaz da köyünün öyküsünü anlatiyor.
Kolborunlar damatlar Bulgaristanin Osmanpazari civarindan 1293=1922lerdegelmisler.Ama Cambaz Hasanlarla Hüseyin Hasan agalar bizden önce gelmis diyor.
Kolburanlar Yeni Ahmetogullari Muhacir olarak gelmisler. Soyadlarini Atatürk'ten sonra aldik diyorlar.
Köyde küçükbas hayvancilik büyükbasa göre daha fazla diyorlar.
Eskiden baglikmis buralar. Hatta kaynaca istikametinden gelen yol kavsagindan sarap yolu geçermis yol .Demir kelepçeli fiçilarla sarap Demirköy'e kadar Yeniceden geçerek Üzümler bizim buralardan tasinirmis diyorlar.
Sarap yolu hikayeleri herkesin dilinde dilerim Sarap yolu bir gün turizm yolu olsun. Ingilizlerin Brighton istikametine giden yolu senede bir defa en eski arabalarin yolu olur. Izlemeye sehirlerden insanlar dizim dizim dizilir. Balonlar sandwichler sirket tanitim panolari görülmeye deger. Hani sarap yolunu yürüyüsle bile açsak ne mutlu bize.
Hasan Kolburan amca gelinine de bag kurmus. Oglunu kaybettigi için yapmis bunu. Ailelerine kol kanat gerebilmeleri ne kadar güzel degil mi?
Ayse teyze susup bizi dinliyor.
120 hanemiz var ama göçler olmus ancak 100 hane kadar variz deniyor.
Çocuklar tasimali egitimle Kaynarcaya gidiyor. Toplamda 300 350 kisiyiz deniyor. Emekliler köye gelmeye ve yerlesmeye baslamis.
Bana bir de yemek tarifi verdi Ayse teyze.
Devam Edecek .. haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol