MERHABA ERIKLERKÖYÜ

MERHABA ERIKLERKÖYÜ
MERHABA MEHMET AKGÜL MUHTARIM
Köyüne ve köylülerine merhaba demek için gelecegim ama su an için senin anlattigin Erikler köyüne merhaba dedikten sonra bunu yapacagim.
Sevgili okuyucular biliyorsunuz ki su anda üzüm hasat zamani ve ben 5 te 6 da kalkmak mecburiyetindeyim. Hem çiftlikteyim hem sehirde çalisiyorum, hemde yazimi yazip sizlerle sohbet etmeye çelisiyorum. Fiziksel olarak heryere ulasma imkanim yok ama adim adim Kirklareli insanimiz, yasamlari ile ilgili yazilarimi bu sekilde olsun vermeye çalisiyorum. Affola...
Erikler köyü 20 km uzakliktaki bir köyümüz. Günde 3 otobüsümüz var. Ikisi ögrenci tasirmis.
780 nüfuslu bir köymüs burasi. Ilk Ögretim Okulumuz var. Ama lise için çocuklar sehre geliyormus. Çiftçilik ve hayvancilik buranin baslica geçim kaynagiymis. Bugday, ayçiçegi, yulaf, slaslik misir son zamanlarda tritikale ve fee ekimi varmis. Simdi slaslik misir, tritikale, fee hayvancilik için kullanilan yem maddesi. Bir zamanlar bizim de hayvanlarimiz vardi. Ilk defa slaslik yapilirken çok merak etmistim. Önce misirlar koçanlari ile birlikte büyük parçalar halinde slas makinesi ile dograniyor traktör römorklarina dolduruluyor sonra hazirlanan slaslik yere getiriliyor. Yanlis söylüyorsam beni düzeltin çiftçi arkadaslar. Bir kat misir konduktan sonra üzerine kalin tuz serpiliyor. Kat kat konan misirlarin üzerine naylonla kapatiliyor ve üzerine toprak atiliyor. Aslina bakarsaniz biz misir tursusu yaptik hayvanlar için. Nefis bir tursu degil mi? Bu günlerde misirdan alkol üretildigini de ögrendim. Kafam iyicene karisti. Emin olun hayvanlar bunu çok seviyorlar. Eskiden Kirklarelinde bu yapilmiyormus. Simdiler de ise çok fazla yapildigini görüyorum. Meyvecilik olarak de cevizcilik varmis bu köyde. Istanbuldan gelen Zeki Kiliç Bey 50 dekarlik ceviz ekmis.
Merhabalar Zeki Kiliç Bey...
Size bir çiftçi olarak kolay gelsin demek isterim. Yakinda cevizciler birligi kurulmasida dillerde. Umarim malümatiniz vardir. Ceviz diken tüm çiftçilere bu konuda basarilar dilemek isterim.
Erikler köyünde toplam 70 dekarlik ceviz mevcutmus. Zeki Kiliç Bey damlama su ile sulamaya çalismis cevizlerini. Yapamadigini tankerle devam etmis sulamaya. Üstelikte damlama-sulama tesisatinida kendi kurmus diyor muhtarimiz.
Kolay gelsin...
Daha önce elmacilik varmis bu köyde. Elma agaçlari elmalar satilamayinca agaçlarda yaslaninca köklenivermis. Halbuki elma cipsi, elma suyu fabrikalari o zaman olsaymis yaa... Köklenen meyve agaçlarini anlatirken gerçekten hüzün duyuyorum. Ticaret agaçlari mahküm etmis gibi. Insallah bu tabulari kiracagiz. Olan malimizi satmak için kapi kapi dolasip satmaya çalisacak tesisler kurmak için birlesecek ve yardim isteyecegiz. Hem bilgi hem teknoloji açisindan yetkililer artik sesimizi duyabiliyor. Allah razi olsun... Soguk hava depolarimiz olsa bu meyveler saklanamaz miydi? Insallah soguk hava depolari yapamasak bile bodrum katlari yapabiliriz. Hayvancilikta büyükbas çogunlukta imis. DAMIZLIK SIÄzIR YETISTIRICILERI BIRLIÄzINE ÜYE OLANLARDA OLMAYANLARDA VARMIS. HÜSEYIN TERIN, ENVER KAVAK, METIN ÇETIN, ALTAN CAN, MUHTARIMIZIN AKLINA GELEN ÜYELER. Aklina gelmeyenler için özür dileriz. Isimlerini bildirirlerse zaten bir programimizda Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Üyelerine ait olacak. Onlari tanimaktan onur duyariz. Kolay gelsin arkadaslar. Ortasinda dere olan bu köyümüzde eskiden 17-18 hane varmis derenin iki yaninda. Savas sonrasi buraya yerlesilmis. Bu köyümüzde gacal, muhacir, karisik olarak yasiyormus. Çok büyük baglar vermis ama onlarda köklenmis. Eski tas degirmenler su ile çalisiyormus. Ama artik degirmenlerin kalintilari kalmis. Degirmene akan su degirmenin çarkini iyi çevirirmis. Eskiden o kadar üzümler varmis ki balkana bile üzümler satilirmis. Pamit üzümleri çok güzelmis. Sarap ve hardaliye yapilirmis. Köyün suyu dagdan gelen su, kapkaçlardan süzülen su ve Çayirli köyü civarinda köyden 7 km uzaklikta olan sudan saglaniyor. Sögüt , mese, çam eski agaç çesitleriymis buna dutuda ilave edebiliriz. Simdilerde dutlar azalmis. Yeni çinarlar ve ihlamur dikilmis birazda dis budak varmis buralarda. Eski dügünler cuma-cumartesi-pazar-pazartesi sabaha kadar devam edermis. Simdilerde salon dügünü var diyor muhtarimiz. 1996-97 yillarinda toplu bir sünnet dügünü yapilmis. 25-30 civarinda çocuk sünnet edilmis. Eskilerde pehlivanlar gelirmis köye. Özel güres yerleri varmis ama simdi yapilamiyor. Yilda bir defa yapilan bu güresler hala özleniyormus. Zigos oyununu çok güzel oynarmis köylüler. Maniler ve türküler eskide kalmis. Hidirellez çok kalabalik oluyormus.
Simdi 25-30 kisi fabrikalarda çalisiyormus.
ERIKLER KÖYÜ SINIRLI SORUMLU KALKINMA KOOPERATIFININ PEYNIRI VE EKSIMIÄzI GÜZEL OLUYORMUS. KARAUMUR CEDDESINDE VE EGEME ÇOK YAKIN BIR YERDE PEYNIR VE LOR SATAN YERLERI VARMIS. ANLASILAN SINIRLI SORUMLU KALKINMA KOOPERATIFLERININ KIRKLARELI EKONOMISINDE BIR SÖZ HAKKI VAR. SIMDI ÖÄzRETMEN, ASTSUBAY, ÇIFTÇI, POLIS, MUHASEBECI V.S. OLARAK EÄzITIMINI ALANLAR KÖYDEN GITMIS AMA GÖNÜLLERI HALA KÖYLERINDE. KÖYDE 75-80 CIVARI TRAKTÖR VARMIS AMA TOPLU ÇALISMA PEK O KADAR YOKMUS. GALIBA FAZLA MAKINELER VE TRAKTÖRLER KÖYLÜLERIN KADERLERI.
HANI SEVGILI YETKILILERIMIZ
ANKARADAKI YÖNETICILERIMIZ HEM PARÇALANMIS TOPRAKLARIMIZLA HEMDE IHTIYAÇ FAZLASI KÖYDE MAKINE VE TECHIZAT PARKI TESVIÄzINI TOPLU ÇALISMALARDA DÜSÜNEMEZLER MI ACABA?PARÇALANMIS MIRASLI TOPRAKLARI TOPLU ÇALISTIRMA VE TOPLU KIRALAMA SISTEMI ILE KAYIT ALTINA ALAMAZLAR MI? TÜRKIYE NE KADAR ZENGIN KI PH DERECELERI DÜSÜK OLAN TOPRAKLARDA (PH DERECESI DÜSÜK TOPRAKLAR SERT OLUR, SÜRÜLMESI ZORDUR, TRAKTÖR ZORLANIR SÜRMEK IÇIN. HARCADIÄzI MAZOT CABASI. BIZ KIREÇ IHTIYACI OLUP KIREÇ ATILMASI GEREKEN TOPRAÄzA KIREÇ ATMA TESVIÄzI VERMEZKEN) (KIREÇ IHTIYACI OLUP KIREÇ ATILAN TOPRAKLAR YUMUSAK OLUR AKSI TAKTIRDE KIRECI AZALAN TOPRAK SERT VE SÜRÜLMESI ZOR OLUR. TRAKTÖR SÜRÜMÜ YAPARKEN DAHA FAZLA YAKIT HARCANIR) MAZOT IÇIN TESVIK VERIYOR. NE OLUR BIR EKONOMIST OLARAK SAYIN BAKANLARIM, SAYIN YETKILILERIM BU KONUYU BIRAZ DAHA INCELEYELIM. MAZOT IÇIN VERILEN TESVIK HER NE KADAR ÇIFTÇININ HAKKIYSADA BIZIM ÜLKEMIZIN TOPRAKLARI TESVIK EDILEMEZ MI? KIREÇSIZ TOPRAKLARDA ÜRÜN VERIMI DE AZ. ATILAN GÜBRELERI TOPRAK TAM ALAMAZKEN GÜBRE KALINTISI OLMAZ MI TOPRAKLARDA. TOPRAÄzIMIZINDA, SOFRAMIZINDA HAKKI YOK MU EN DOÄzRU VE EN GÜZELE SAHIP OLMAYA. HELE BIZ INSAN OLARAK TOPRAKTAN SOFRAYA GELECEK HERSEYIN EN IYISINE LAYIK DEÄzILMIYIZ? BANA BUNU TARIM ÖÄzRETTI. EÄzER YANLIS ÖÄzRENDIMSE NE OLUR ARASTIRALIM. TOPRAKLARIMIZA HEPBIRLIKTE SAHIP ÇIKALIM. KÖYLÜNÜN, ÇIFTÇININ PARASI YOK KI TOPRAÄzINA KIREÇ ATABILSIN. ÜSTELIK TOPRAK ANALIZI BILE ÜCRETLIYMIS. PARÇA PARÇA OLAN TOPRAKLARIN ANALIZ MALIYETINDEN, KIREÇLENME MALIYETINE KADAR DÜSÜNELIM. EÄzER HEPSINI YAPAMAZSAK BILE ÖRNEK KÖYLER, TOPRAKLAR SEÇELIM. TOPRAK IYILESTIRILMESINI HEP BERABER YAPALIM. ÜRETIMDEKI GELISIMI BERABER GÖRELIM. ÜRETIME TESVIK DIYORUZ. ÖNCE ÜRETIMI GELISTIRELIM. ANKARADAKI SAYIN VEKILLER, SAYIN YETKILILER ÜLKEMI VE TOPRAKLARIMI EN AZ SIZLER KADAR SEVIYORUM. KAHVEDEKI KÖYLÜMÜN, TARLADAKI KADINIMIN DERDINI DINLER, KALEMIMI ONA GÖRE KULLANMAYA ÇALISIRIM. AMACIM KIMSEYI TENKIT ETMEK DEÄzIL. SADECE OKUMUS BIR ÇIFTÇI OLARAK DERT DINLIYORUM. KESKE KIRKLARELINE MALIYE BAKANMIZ GELDIÄzI ZAMAN AYAÄzA KALKIP BU KONUYU ANLATABILSEYDIM. ÖSAYIN KIRKLARELINI TEMSIL EDENLER LÜTFEN BU KONUYU ARASTIRALIM. ISTE O ZAMAN ÜRETIM DAVAMIZDAN NE BÜYÜK TOPRAK IYILESTIRILMESI, VERIM ARTISI OLUR. ÇIFTÇI DE KAZANIR ÜLKEMIZDE. HAYAL DEMEYIN BIZ TARLAMIZDA DENEDIK VE ÜRETIMI GÖRDÜK. GALIBA KÖYLERIN HIKAYESINI ANLATIRKEN KENDIMI FAZLA KAPTIRIYORUM. BENDE BIR ÇIFTÇI KIZIYIM. BENDE TOPRAKTAN GELEN BEREKETLE YETISTIM. OKUYUP SEHRE GITTIM AMA KENDI KÖYÜME, KENDI ÜLKEME DÖNEMESEMDE SIMDI KIRKLARELINDE ARANIZDAN BIRIYIM. KIRKLARELI IÇIN GÜZELI, IYIYI, ÇIFTÇI VE TOPRAK IÇIN BEREKETI TÜM KALBIMLE DILERIM. SEVGILI ERIKLER KÖYÜ KÖYLÜLERI SIZIN KÖYÜNÜZÜ YAZARKEN TÜM KÖYLER VE VERIMSIZ TOPRAKLAR, KÖKLENEN BAÄzLAR, MEYVE AÄzAÇLARI GÖZÜMÜN ÖNÜNE GELDI. ÜRETIM AMACIMIZLA BERABER OLALIM....
BEREKET OLA...
YEKLILILERIM SÜRÇÜ LISAN ETTIMSE AFFOLA....
TOPRAÄzIMI ÇOK SEVIYORUM...
ÜLKEMI ÇOK SEVIYORUM...
SIZLERDE BENIM KADAR SEVIYORSUNUZ BUNU BILIYORUM...
GÖRÜSMEK ÜZERE ERIKLER KÖYÜ KÖYLÜLERI...
E-MAILhaticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol