MAZHAR OSMAN'IN SON ASISTANI DR. FARUK BAYÜLKEM

Sahane Rumeli'nin öldügü yil, 1912 yilinda dogmus. Bugün 95 yasinda ve günümüzde ünlü bilim adami Mazhar Osman'in SON ASISTAN'i olarak ünlenmis bir Istanbul Beyefendisi olan Psikiyatris Dr. Faruk Bayülkem'den söz etmek istiyorum. Yasam öyküsüne bakiyorum da hizmet hanesinde onur ve gurur verici çalismalar dikkati çekiyor.
Istanbul Tip Fakültesinden 1938-1939 yilinda EN BASARILI ÖÄzRENCI olarak mezun olmus, bir takdir ve tebrik anlaminda Saglik Bakanligi onu dogrudan Dr. Mazhar Osman'in asistani olarak Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'ne atamistir. Burada Ruh ve Sinir Hastaliklari dalinda uzman olmustur. Bu süreçte hastanede Klinik Sefi, Bashekim Yardimcisi ve 1960 yilinda da hastanenin Bashekimi olmustur. Emekli oldugu 1977 yilina kadar tam 17 yil Bashekimlik yapmis, bu zaman zarfinda Ruh ve Sinir Hastalarinin tedavisinde yeni tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulamistir. Yüksek Saglik Surasi Üyeligine atanmak suretiyle onurlandirilmistir. Dünya Saglik Örgütünde ülkemizi temsil etmistir. 1962 yilinda Ruh Hastalarini Readaptasyon Dernegi kuruculari arasinda yer alan Dr. Faruk Bayülkem, bu dernegin baskani olarak yeni hizmetler üretme gayreti içersinde olmustur. Dogalki bu hizmeti dernegin yönetim kurulunda bulunan Dr. Ercüment Eper, Dr.Ersin Alkan, Dr. Mustafa Atanur, Dr. Figen Umur, Dr. Mahpeyker Koçgündüz ve Lütfi Özin ile birlikte gerçeklestirmistir.
45 yillik geçmisi olan dernegin birçok hizmetleri içinde önemli olanlardan biride Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi'ni restore ederek, Trakya Üniversitesine devretmesi ve bu ünlü Darülsifa'nin Dünyanin En Iyi Kültür Kaliti Kongresi'nde ikincilik ödülünü almis olmasidir. Degerli Nörolog-Psikiyatris Dr. Faruk Bayülkem bu dernegin hizmetleri arasina "BAKIRKÖY'DE 40 YIL ve BAKIRKÖY'DE 50 Yil" yayinlarini koymustur. "Türkiye'de Psikiyatri, Nöroloji ve Nörosirurji'nin Tarihi Gelisimi" adli kitaplari yayimlanmistir. Osmanlica, Almanca ve Fransizca bilen Dr. Faruk Bayülkem'in yazarligi bu kitaplarla bitmis olmuyor. "Uyusturucu ve Zehirli Maddelerden Korunma ve Tedavi Çareleri", "Milli Ruh Sagligi Politikamiz Hakkinda Görüsler" kitaplari da bu degerli hekimin kitaplari arasinda bulunmaktadir. Dr. Faruk Bayülkem Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'nde doktor ve Bashekim olarak çalisirken hastalikla ilgili bir takim kavramlarin degismesi baglaminda da çalismistir. Örnegin, Deli degil, "RUH HASTASI", Timarhane degil, "AKIL HASTANESI" deyislerini topluma mal etmistir. Hastanede hastalar ve hizmetler için daha çagdas ifadeler getirilmesinde önemli rol oynamistir.
Prof. Dr. Mazhar Osman gibi dünya çapinda bir bilim adaminin hayatta kalan son asistani olarak Dr. Faruk Bayülkem elbetteki saygideger bir sahsiyettir. Benim önde gelen dostlarimdandir. Arkadasi Ahmet Ekmekçioglu ve kendisini tanimak, onlari Kirklareli'nde görmek bana onur vermistir. Hocasi Mazhar Osman'in Kirklareli ile ilgisini ve baglantisini somutlastirmadaki gayretleri bir VEFA borcu olmanin ötesinde etik bir ahlak ve insanlik örnegidir. Bilim ve ahlak adina örnek bir davranistir.
Dr. Faruk Bayülkem hocasi ünlü doktor ve bilim adami Mazhar Osman Uzman dolayisiyle bir anlamda ayni zamanda Kirklarelili'dir. Onun adini Mazhar Osman Bulvari yanindada yer alan Karagöz Kültür Sanat Festival alaninda bir yere vermek "Ben Kirklarelili'yim" diyen Mazhar Osman gibi onu da sevindirecektir. Bilindigi gibi Mazhar Osman Kirklareli Edirne'ye bagli iken, Edirne'nin Sofulu köyünde dogmus, fakat Kirklareli'nde okuyup oturmustur. Babasi da Kirklareli'nde Ziraat Bankasi Sube Müdürlügü yapmistir. Ünlü Çatantalar Ailesi ile dostluklar kurmuslar, 1890'li yillarin basinda meydana gelen Büyük Istanbul Depremi sonrasi zamani Kirklareli'de geçirmislerdir. Bu nedenle gerek Mazhar Osman Uzman gerekse onun hayatta kalan son asistani Dr. Faruk Bayülkem Kirklareli'ni çok sevmislerdir.
Sayin Bayülkem'i anlatmak kolay degildir. Bir baska zaman bir baska yazimizda bugün anlatamadiklarimizi anlatabilecegimizi umuyorum. Ona saglikli geçirdigi hayatin devamini diliyorum. Onu okurlarima biraz olsun tanitabilmissem kendimi mutlu sayarim.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol