"MAVİ GÖZLÜ DEV" ziyaretinin 84. yılında törenlerle anıldı

20 Aralık 1930'da ilimizi ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ziyaretinin 84. yıldönümünde törenlerle anıldı. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kırklareli Ziyareti'nin 84. yıldönümü 20 Aralık 2014 Cumartesi günü ilimiz Kırklareli'de törenlerle kutladı.

İlk olarak saat 14.00'da ilimiz Vilayet Meydanı'nda başlayan törenler kapsamında, Kırklareli Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Kırklareli Belediye Başkanlığı, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törenlere, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı Kırklareli CHP Milletvekili Turgut Dibek, Garnizon Komutan Vekili Osman Nuri Yıldırım, Kırklareli Belediye Başkanı'nın yanı sıra Kırklareli AK Parti teşkilatı da başta İl Başkanı Alper Çiler olmak üzere tam kadro katıldı. Çelenk sunma töreninin ardından, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Akabinde ulusal birliğimizi sembolize eden dev bir bayrak eşliğinde, Gar Binası'na kortej eşliğinde yürüdüler.
Çiler'den anlamlı mesaj
Günün anlam ve önemine dair bir gazetemize bir mesaj yayımlayan AK Parti İl Başkanı Alper
Çiler; "Atatürk'ün ilimize gelişinin 84. yıldönümü dolayısıyla törenlere İl Teşkilatı olarak katılım gösterdik. Bu anlamda gazi Mustafa kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi bir kez daha özlem ve saygıyla anıyoruz. Tüm partili arkadaşlarımı ve sizlere de çok teşekkür ediyorum" dedi.
O günün gazete manşetleri sergilendi
Törenlerin ardından saat 14.30'da Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi salonunda yapılan programda, rektörlük binasının girişinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırklareli ziyareti öncesinde atılan gazete manşetleri sergilendi. Ardından tüm konuklar salona geçti. Buradaki program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Kırklareli Belediye Başkanı günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Kübra herkesi duygulandırdı
Kırklareli Remzi Yapıcı Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Kübra Zeren, okuduğu Mustafa Kemal Seslense şiir ile herkesi duygulandırdı. Atatürk'ü yoğun duygularla anlatan öğrenci, salondaki herkes Zeren'i alkışladı. Ardından Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı'ya Mustafa Kemal Atatürk'ün gelişini simgeleyen şanlı Türk Bayrağı, lise öğrencileri tarafından sunuldu.
Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi
Müzik Öğretmeni Mete Deniz Karabacak yönetimindeki, öğrencilerden oluşan koro, Atatürk'ün "Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten varolamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir" sözleriyle sahneye davet edilerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği şarkıları seslendirdiler. Seslendirilen şarkılar, salonu dolduranlar tarafından tam not aldı.
Kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırklareli'ne gelişiyle ilgili düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verildi. Birinci olan Kırklareli Fen Lisesi öğrencisi Mertcan Güneş'e ödülünü, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı tarafından verildi. İkinci olan Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Demir ödülünü Garnizon Komutanı Osman Nuri Yıldırım'ın elinden aldı. Üçüncü olan Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Kadriye Keskin'e ise ödülünü, Kırklareli Belediye Başkanı takdim etti.
"20 Aralık Kırklareli'de Atatürk'ün günü olarak kabul edilmiştir"
Bu anlamlı gün kutlu ve mutlu olsun" diyerek sunumuna başlayan Gazetemiz yazarı Nazif Karaçam, ilk olarak konuşmasında 1930'lu yılların siyasi gündemini katılımcılara aktardı. Karaçam şunları kaydetti; "Fethi Okyar, 9 Ağustos 1930'da Atatürk'ün talimatıyla büyükelçilikten istifa ederek Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurdu ve partinin genel başkanı oldu. Muvazaa amacıyla kurulan partinin, İzmir Mitingi'nden sonra irtica yanlısı bir harekete dönüşmeye başladığı suçlaması üzerine, kendi isteği ve Atatürk'ün talimatıyla 17 Kasım 1930'da partisini feshetti. Bundan sonra Atatürk, istişareler yapmak üzere, bir yurt gezisine çıkmaya karar verir. Bu kapsamda Atatürk 20 Aralık 1930'da Kırklareli'ne geliyor. Neden Mustafa Kemal Kırklareli'ni tercih etmiştir? Üstelik o zamanlar Kırklareli, Trakya'nın en küçük kasabalarındandır. Mustafa Kemal bir vefa adamıdır. Gerek 19 Mayıs'ta Samsun'a çıkarken, gerekse Cumhuriyet'i ilan ederek, yanında hep Kırklarelili arkadaşları oldu. Bu yüzden, muhalefet araştırması yapmak için tercihini Kırklareli'nden yana kullanmıştır.
Mustafa Kemal, yanında kalabalık bir heyetle Kırklareli'ne gelmiştir. Kendisini ilimizde yaklaşık 10-15 bin kişi karşılamıştır. Atatürk Kırklareli Milletvekili Şevket Ödül'e talimat vermiş, tüm yurttaşların hiç çekinmeden onunla konuşmasını, istedikleri soruyu sormalarını önemle belirtmiştir. Böylece Mustafa Kemal Kırklarelililerle çok rahat bir görüşme yapmıştır. Kırklarelililer kendilerini rahatça ifade etmişler ve gerçekleri açıklamışlardır. Zaten Atatürk ilimizden ayrılırken; "Kırklareli'nde halkın çok hassas, millet ve memleket işlerinde çok alakalı ve heyecanlı olduğunu gördüm, faaliyetlerinizi de işittim. Burada geçirdiğim iki gün zarfında edindiğim hislerle, hatırlarla sizlerden ayrılıyorum" diyerek sunumunu sonlandırdı. Karaçam'ın sunumun ardından konferans sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol