MAKEDONYA, BALKANLAR ESSIZ BIR RÜYA GIBIDIR

Makedonya Pirlepe Depreste’deki akrabalarim, Lajani köyünü, önemli tarihi sehirleri görmeyi çok istiyorum. Bir türlü kismet olmuyor. Oralari görenlerle söylesi yapmayi seviyorum. Yillarin köftecisi Ibrahim Atagan: “1956 yilinda Istip Çireska köyünden gelip Kirklareli’ne yerlestik.

Üsküp’te (Skope) tarihi tas köprüyü Vardar nehrini gördüm. Tepeye büyük bir haç dikmisler.

Manastir’da (Bitola) Atatürk’ün okudugu okul müze olmus. Her taraf piril pirildi.

Pirlepe sehri içinden geçerek Ohrid’e gittik. Ohrid Pirlepe’ye çok yakin bir sehir.

Ohrid gölü Van gölü gibi içinde gemiler çalisiyor. Ohrid kalesi var. Kalede Makedon bayragi yaninda Türk bayragi dalgalaniyor..

Köprü kentinin içinden Vardar nehri geçiyor. Köprülü ve Istip köylerindeki Türkler Türkiye’ye göçetmisler.

Köprülünün Türk köylerinin isimleri: Koçular, Kurudere, Karaslar, Kisina, Bekirli, Çesmedere hatirladiklarim bunlar.

Istipteki Türk köyleri: Çiraska, Hacibekli, Köseler, Dobusan, Testemel, Karasinanli, Hacisofulu, Sofular, Acemzali, Çitakli, Önüsoba, Dedemahalle, Edekler, Toplik, Penüs.

Üstimca’nin kapali pazaryeri dört-bes katlidir. Kasaplar pismis etler satiyordu.

Kalkandelen (Tetova) Ramazan’da gündüz lokantalarda satis yok. Iftardan sonra satis var. Büyük tulumba tatlilari tepsiye konmustu. Satici: “Iftardan sonra gel hepsini satin al. Simdi satis yok” demisti. Kalkandelen Alaca Camii’nde ögleyin namaz kildim. Camii ile ilgili bilgi veren bir kagiti almistim. (Cami 1495 yilinda insa edilmis. Halk arasinda Pasa Cami deniyor. Camii Abdurrahman Pasa tarafindan 1833 yilinda yeniden yapilmis)

Ramazan ayinda Istanbul Bayrampasa Belediyesi’nin KARDESLIK SINIR TANIMAZ KONVOYU Kalkandelen’de iftar yemegi verdi. Iftardan sonrada halk konseri yapildi. Yemekler tir içindeki ocaklarda yapiliyor. Her Türkün evinde, Türk kahvelerinde Atatürk’ün çerçeveli resmi duvarda asilidir. Türklerin oldugu bölgelerde geleneklerimiz, adetlerimiz devam ediyor. Türk ve Makedonlar arasinda dostluk ve baris devam ediyor.

Makedonya ile ilgili bir kitabi okurken dikkatimi çekmisti. Tarihi doku ve bektasi tekkeleri önemli bir yere sahip.

Anadolu Erenleri Rumeli’ye yerlesmisler. Türk tasavvuf düsüncesini yasayarak ahlakli bir toplumun temellerini atmak istemisler. Yeniçeri Ocagina son verilirken 1826 yilindan sonra bu tekkeler de kapatilmis.

Bulgaristan muhaciri bir arkadas: “Biz Türküz diye asimilasyon yapilmaya çalisildi. Todor Jivkof bunu uygulamak istedi.

Ben iki kez Türkiye’ye gelmistim. Türkiye’yi çok seviyorum. Makedonlar mert olur. Ermenilere soykirim yapilmadi.

Esas Ermeniler Türklere çok kötülük yaptilar” dedi.

Hava çok güzel.. Çinar agaci yaprak yaprak olacak çok yakinda.. Kuslarin asiyani tarihi çinaralti..

Kirklareli Emniyet Müdürü M. Behzat Canbazoglu’na ugrayarak bitki çayini içtim. Bir yil içinde binada güzel bir tadilat olmus. Her taraf güzellesmis. Sosyal tesislere gereken önem verilmis.

Egitimin, kültürün, sanatin, insanin sevildigi ortamlari severim.. Hangi meslekten olursa olsun insanlara büyük saygim vardir.

Bu milletin çocuklari olarak, iyi insan olarak huzur içinde yasamak en güzelidir...

Kirklareli Il Halk Kütüphanesi’nde ilkögretim çocuklari ödev yapiyorlardi. Kütüphaneye yeni kitaplar gelmis. Kütüphane  güzellesmis..

Bilgi toplumunda yasarken kitap okuma özürlü bir toplum oldugumuzu fark ediyoruz. Her kitabima siirlerimi koyarak siirin sevildigi bir toplumun olusmasina katkida bulunmayi sürdürüyorum.. Balkanuluslari dost olsun... Baris içinde yasasin... TRT’de Balkan Havasi programini yapan altin kalpli türkücü kardesimiz Havva Karakas’a, esi kora sefi Hasan Karakas’a, Türkücü Dr. Hüseyin Yaltirik’a, Türkücü Faruk Yilmaz’a, Türkücü Hasan Öztürk’e, Türkücü Arif Sentürk’e selam olsun... Her türkümüz sevda kokar...

Adami cigerinden yaralar...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol