Lüleburgaz'ın Çevre Yolu, Karayolları'nın "başına dert" oldu

Karayolları 1. Bölge Müdür Yardımcısı Apaydın;
"Biz karayolları olarak şehrin içinden elimizi eteğimizi çekelim, belediyeler bu çevre yollarını yapsınlar, bize 'buyurun bu çevre yolumuz siz bu yola şuradan bağlanın' desinler istiyoruz. Çünkü bizim işimiz şehirlerarası, milletler arası yolları yapmak. Dolayısıyla biz ne Ali'ye ne Veli'ye yaranamadığımız için yük üzerimizde kalıyor hem de çözemiyoruz."

Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu 2015 yılı 3'ncü Dönem Toplantısı, Vali Yardımcısı Günay Öztürk başkanlığında İl Özel İdaresi eski Şeker Depoları Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantıda 34 yatırımcı kuruluşun temsilcileri söz alarak 2015 yılında devam eden ve başlayacak projeleri hakkında hem bilgi verdi hem de diğer katılımcı kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Günay Öztürk, 2015 yılında Kırklareli'de 34 kamu kurum ve kuruluşunca toplamda 421 proje uygulandığını dile getirdi. Öztürk yaptığı açılış konuşmasında;

"Yatırımcı Kuruluşlardan alınan dönem raporlarına göre 2015 yılında ilimizde 34 kamu kurum ve kuruluşunca 421 proje uygulanmaktadır. Bu projelerin toplam tutarı 1 milyar 716 milyon 953 bin 417 liradır. 2015 yılı programı 360 milyon 164 bin 577 liradır. Bu ödeneğin 132 milyon 869 bin 888 lirası gönderilmiş, 104 milyon 250 bin 732 lira harcama yapılmıştır. Yılı ödeneğine göre yüzde 29, gönderilen ödenek miktarına göre yüzde 78 parasal gerçekleşme sağlanmıştır.
Projelerin yüzde 6'lık bölümünü oluşturan 27 proje tamamlanmış, yüzde 36'lık bölümü oluşturan 153 projeye devam edilmektedir. Yüzde 10'luk bölümü oluşturan 29 proje ihale aşamasında olup 202 projeye henüz başlanmamıştır" ifadelerine yer verdi.
Öztürk konuşmasının ardından yatırımcı kuruluşların temsilcilerine sırasıyla söz vererek son durum hakkında bilgi aldı.
Açıkcezaevi karşısına üst geçit
İlk olarak Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü adına Bölge Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurdan Apaydın açıklamalarda bulundu.
Çalışmalara rutin olarak devam ettiklerini belirterek, koordinasyonda sorun olan projelere ilişkin bilgiler vermek istediğini kaydeden Apaydın, Babaeski Kırklareli Yolu üzerindeki Açıkcezaevi'nin karşısında bir üst geçit talebi olduğunu, bunu programa aldıklarını, köprü ile ilgili çalışmalara başladığını belirtti. Yine Babaeski'de Kredi Yurtlar Kurumu'nun olduğu yerdeki üst geçidin aydınlatma işini TREDAŞ ile görüşerek altyapıyı hazırladıklarını, bağlantı yapılacağını belirtti. Organize Sanayi Bölgesi önünde bir su kaçağı ile ilgili protokol hazırlandığını, borunun teslim edileceğini OSB'nin geri kalan kısmını halledeceğini dile getirdi.
Çevre yolu "dert" oldu
Edirne-Kırklareli yoluna ağırlık verdiklerini de dile getiren Apaydın, şu anda herhangi bir problem olmadığını yol çalışmalarına devam edildiğini anlattı.
Yaz dönemini iyi değerlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Apaydın, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak'ın; "Lüleburgaz Çevre Yolu ne zamana planlanıyor" şeklindeki sorusuna, "Biz onun projesini yaptık fakat onun hukuki bir durumu var. Nazım İmar Planına aykırı olduğu gerekçesi ile Belediye tarafından dava açıldı onun sonucunu bekliyoruz, yoksa bizim projemiz hazır. İhalesini de hazırlamıştık ama şu anda beklemek durumundayız.
Bizim en büyük sıkıntımız Genel Müdürlüğümüz projelerle ilgili onay noktasında çok hassas davranıyor. Dolayısıyla Genel Müdürlüğümüzden bir proje onaylandığı zaman o genelde artık yapılacak, çok büyük aşama kaydetmiş proje diye düşünüyoruz. Çünkü orada büyük bir ekip takip ediyor. Belediye tarafından bazı kesimleri nazım imar planına uymadığı gerekçesi ile dava açıldı. Dava Bölge İdare Mahkemesi'nde devam ediyor" diyerek yanıt verdi.
Şehrin ortasına çevre yolu çizince
Bunun üzerine yeniden söz alan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, yanlış bir bilgi olduğunu, Lüleburgaz Belediyesi'nin özellikle dava açmak gibi bir istediği olmadığını ifade etti. Halebak, "Yanlış bilgileri düzeltelim biz dava açmadık. Karayolları'nın bizden talebi doğrultusunda biz şehir planının değiştirdik. Hatta Karayolları Bölge Müdürlüğü 'bunu yapamazsınız siyaseten bu zor bir iş' dedi ama biz bunu yaptık. Bunu yapmamıza rağmen Karayolları sonra şehrin içinden geçen bir yol çizdi. Ona ayrılmış bir yer varken. Karayolları kendi talebini orada yok sayarak başka bir şey yaptı. Bizim Karayollarını durup dururken mahkemeye vermek gibi bir konu yok. Hala bekliyoruz" dedi.
Apaydın'ın davanın nasıl açıldığını sorması üzerine Halebak konuyu şöyle özetledi;
"2000'li yıllarda denildi ki 'siz bunu planlamışsınız çevreden geçecek biz de bunu yapacağız yalnız siz bu çevre yolunun her iki tarafına da şehir planlamışsınız böyle yapınca o yol çevre yolu olmaktan çıkar zamanla şehir içi yol gibi olur şimdi çektiğiniz sıkıntıyı yine çekersiniz' denildi. O zaman ben şehir planını değiştireyim dedim. Siz nasıl istiyorsanız öyle yapalım dedim. Karayollarının isteği doğrultusunda şehir planını değiştirdim. Karayolları her nedense aradan geçen 2-3 yıl sonra şehrin ortasından geçen bir çevre yolu planladı. Ama orada biz şehri planlamıştık. İkisi birden doğru olamaz. Çevre yolu şehrin içinden geçmeyecek denildiyse biz bütün bu tadilatları neden yaptık? Böyle yapınca Karayollarından denildi ki;
'Biz bu ihaleyi yaptık. Bizim dosyadan haberimiz yok. Biz memurlar olarak şimdi bu ihaleden geri dönersek bizden bunun hesabını sorarlar, siz bizi mahkemeye verin denildi. 16 yıldır Belediye Başkanlığı yapıyorum halen bu konu devam ediyor. 2001-2002 yılı gibi biz istedikleri değişiklikleri yapıp haber vermiştik."
Ne Ali'ye ne Veli'ye
Halebak'ı dinleyen Apaydın, konuyu araştırarak bir sonraki toplantıda geniş bilgi vereceğini söyledi. Apaydın konuya ilişkin son olarak şu açıklamalarda bulundu;
"Nazım planlarının değişmesi, planlama uzun sürünce Karayolları bundan ümidi kesip de kendi projesini uygulamış olabilir mi?
Bir projenin yapım aşaması uzun sürüyor ise o sürede ihtiyaçlar değişmiş olabilir.
Karayolları olarak Türkiye'nin her yerinde çevre yollarının belediyeler tarafından yapılıp bize al sen buna şuradan bağlan demesi gerekiyor. Çevre yolu bizzat perifere açılması için yani otoyollara ve devlet yoluna erişim için şehrin toplayıcılık özelliği olan bir yol. Şehrin içinden yol geçmesin ama şehir insanı bu yol vasıtasıyla şehir dışına açılabilsin. Karayolları olarak ne zaman nerede çevre yolu planladıysak başımıza dert aldık. Ben bunu kendi meslektaşlarıma da söylüyorum. Biz karayolları olarak şehrin içinden elimizi eteğimizi çekelim, belediyeler bu çevre yollarını yapsınlar bize buyurun bu çevre yolumuz siz bu yola şuradan bağlanın desinler istiyoruz. Çünkü bizim işimiz şehirlerarası milletler arası yolları yapmak. Dolayısıyla biz ne Ali'ye ne Veli'ye yaranamadığımız için yük üzerimizde kalıyor hem de çözemiyoruz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol