25 Mart Pazar günü saat 14.00'da Eski Hükümet Konağı önünde ‘’Trakya Şeker Yürüyüşü’’ binlerce vatandaş, başta Alpullu Şeker Fabrikası olmak üzere 14 fabrikanın özelleştirilmesine tepki koymak için bir araya geldi. Yürüyüş öncesinde halay çeken vatandaşlar, oluşturulan kortejde yerini aldı. Yürüyüş öncesinde siyasi figür içeren ve şeker fabrikaları özelleştirmesi dışında başka amaçlar taşıyan pankartların yer almaması konusunda katılımcılar uyarıldı. Şeker işçilerinin başını çektiği Şeker İş Sendikası’nın ilk sırasında yer aldığı kortejde bir sonraki sıra kadınlara bırakıldı. Siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar bir arada yürüyerek korteji oluşturdu. Eski Hükümet Konağı önünden hareket eden kortej İstanbul Caddesi boyunca yürüdü. Yürüyüş Lüleburgaz Kongre Meydanında sonlandı. Kongre Meydanında yerini alan binlerce kişiye sırasıyla dört konuşmacı seslendi.
‘’Çok sayıda vatandaş katıldı’’
Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Parti Meclisi Üyesi Pınar Uzun, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, CHP civar il ve ilçe başkanları, civar belediye başkanları, İYİ Parti Kırklareli Teşkilat mensupları, ÖDP civar teşkilatları, HDP civar teşkilatları, Vatan Partisi civar teşkilatları, STK'lar, sendikalar, çok sayıda vatandaş katıldı.
Trakya Şeker Platformu adına Gürcan Kırım açılış konuşmasını yaptı.''Dostlar bugün Trakya'nın kalbi Lüleburgaz Kongre meydanında şeker, şeker, şeker diye atıyor. Direnirken çok şekersin Trakyam. 2 yıldır tekrar üretime başlaması için mücadele verdiğimiz Alpullu Şeker Fabrikamız üretime başlamasının sevincini yaşarken 14 fabrikanın özelleştirilmesi kararı tüm Türkiye'yi hüzne boğdu. Bizim de sevincimizi kursağımızda bıraktı'' dedi.
Açılış konuşmasından sonra doktor kimliğinle Lüleburgaz Kent Konseyi Başkanı Bülent Önder, nişasta bazlı şekerin zararlarının altını çizen bir konuşma gerçekleştirdi.
‘’Pancar neden desteklenmiyor?’’
Şeker İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık yaptığı konuşmada şeker ihtiyacının günümüzde daha da arttığının ve zarar edilemeyecek formüllerin mümkün olduğunun altını çizdi. Fabrika’nın geçmişten günümüze halkın geçim kaynağı olduğunu irdeleyen Şeker İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık, yaptığı konuşmasında başka fabrikada çalışmak istemediklerini şu sözlerle vurguladı; ' Biz bu topraklarda doğduk. Babalarımız gibi bu fabrikalarda çalıştık. Hiçbir yere gitmeyeceğiz. Fabrikalarımızı terk etmeyeceğiz. Bugün nişasta bazlı şekerlere destek verenler, şeker fabrikalarını satmaya çalışanlar mısıra dekar başına 100 TL destek verirken pancar neden desteklenmiyor?''
‘’Şeker vatandır, vatan satılamaz’’
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yaptığı konuşmasında ;''Bu şeker ittifakı iki şeyi gösterdi. Türkiye’de yaşayan herkes şeker vatandır, vatan satılamaz diyor. Kimler var. Herkes var. Şekerin ne olduğunu bilenler şeker fabrikalarını kurmuşlar. Bunların başında sizin hemşeriniz bu toprakların, Anadolu topraklarının yetiştirmiş olduğu en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk var. O Mustafa Kemal Atatürk ki; yıl 1923! Erkek bulamıyor Anadolu. Bırakın okumayı, mühendisi! Okuryazar lise mezunu bulabilecek bir tane kimse yok! Alpullu'nun sokaklarında lise mezunu parmakla gösteriliyor. Bir ulusal kurtuluş savaşını vermiş, düşmanı kovmuş, yedi düvele meydan okumuş, emperyalizmi yok etmiş ayağının altında ezmiş yıl 1923. Demiş ki; Türkiye'nin başarısını, Anadolu'nun başarısını Dünya'ya göstermeliyiz. Ne yapmış? 3 yıl sonra okuma yazma oranı %4. Türkiye'de neredeyse çalışan nüfus yok. Eli makina turan işçimiz yok. Memurumuz yok. Ne yapmış? 1926'da Alpullu'da şeker fabrikasını kurmuş. 1926'da Uşak'ta kurmuş. Türkiye'nin her bir yanına şeker fabrikalarını yaymış.
Başka kim kurmuş şeker fabrikalarını? Her zaman rahmetle minnetle anmaktan gurur duyduk. O bizim onurumuz. Birçok savaşa katılmış. Alın teriyle çıkmış. İsmet İnönü şeker fabrikası kurmuş. Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan şeker fabrikaları kurmuş. Allah rahmet eylesin. Bülent Ecevit kurmuş Allah rahmet eylesin. Söylemek istediğim şey şu; Türkiye'de yaklaşık 90 yıldan beri görev yapan sağcı ve solcusu, muhafazakarı, sosyal demokratı herkes ne yapmış şeker fabrikası kurmuş. O nedenle diyoruz ki; şeker hepimizin ortak meselesi. Ortak değeridir diyoruz. Değerli arkadaşlar yıl 1937 Trakya'da Türkiye'nin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk misafir. Alpullu Şeker Fabrikasına geliyor. Bir şey yazıyor Alpullu Şeker Fabrikası defterine. ''Şeker fabrikası sayısı 20 çıkmazsa ve şekeri ekmek kadar alınır hale getiremezsek; gürbüz çocuklara hasret kalacağız.'' Bunu Mustafa Kemal yazmış. Cumhuriyet kurulduğu zaman doğan her 100 çocuktan 80'i ölüyor. Şeker sadece Anadolu'nun dünyaya var olduğunu göstermemiş. O doğan çocukların hayatını kurtarmış. Ölmeyen çocuğa ekmek olmuş aş olmuş. Hayatını kuran bağ olmuş'' ifadelerini kullandı.
Yoğun katılımın olduğu yürüyüş, konuşmaların ardından sorunsuz bir şekilde dağıldı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol