Longoz Ormanları mercek altına alındı

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2014 Yılı Durum Değerlendirme ve 2015 Yılının Hedefleri konulu Durum Değerlendirme Toplantısı, Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde Demirköy İğneada'da gerçekleşti. İki gün süren toplantıya İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere başkanlık etti. Orman Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İşletme ve Fidanlık Müdürleri de iştirak ettiği toplantı 11-12 Ocak günleri yapıldı.
2014 yılında yapılan çalışmalar ve bu çalışmalarda elde edilen başarılar ile görülen sıkıntıların masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca 2015 yılı hedefleri de görüşüldü.
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeni senede daha başarılı ve karlı bir dönem geçirmesi için tüm müdürlerin her zaman ki gibi özverili gayretleri göstermesini isteyen İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, 2014 yılı çalışmalarından dolayı üstün performans gösteren tüm personeli kutladı ve teşekkür etti.
Longoz Ormanları İnceleme ve Araştırama Toplantısı
Amenajman Başmühendisliklerinin "İğneada-Longoz Ormanları İnceleme ve Araştırma" konulu toplantısı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde dün gerçekleştirildi. Toplantıya; İ.Ü. Orman Fakültesinden Prof Dr. Ünal Asan, Doç Dr. Sinan Destan, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Kemal Can, Milli Parklar Şube Müdürü Murat Kefelioğlu, Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsünden Başmühendis Abbas Şahin, Emekli Orman Mühendisleri Hüseyin Develioğlu, Cesur Özer ve İlker Yurtsever katıldılar. Ayrıca Koordinatör Rehberlik ve Denetim Başmühendisi Mahmut Aydın başkanlığında, Amenajman Rehberlik ve Denetim Başmühendisleri, Amenajman Başmühendisleri ve Amenajman Mühendisleri de toplantıya iştirak ettiler.
Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü örneği ele alındı
İğneada-Longoz Ormanları Milli Parkı, Milli Parkın ayrılma nedenleri, diğer milli parklardan farklılıkları ve uluslararası önemi, bölgede doğal yayılış gösteren meşe türleri, alansal dağılımları, biyolojik ve teknik özellikleri ile ekonomik önemlerinin incelenmesi ve konu hakkında Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü örneğinin ele alındığı toplantının sunumunu Orman Mühendisi İlker Uygur yaptı.
Orman Mühendisi İlker Uygun Longoz Ormanları ile alakalı sunumunda; "Yıldız (Istranca) Dağlarından, Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda oluşan Longoz Ormanları'nda, alanda zengin sucul bitki örtüsüne sahip Mert Gölü, Saka Gölü, Hamam Gölü ve Pedina Gölü bulunmaktadır. 3 Longoz Ormanı'nın bulunduğu Türkiye'de İğneada Longozu 2 bin 511 dönüm büyüklükle, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğüdür. İğneada Longozunun yanı sıra Sakarya Karasu Acarlar Longozu ve Sinop Sarıkum Longozu bulunmakta. İğneada Longozu'nda 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınıyor. Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşmakta, lagün göller ise özel doğal yapılardır. Aynı zamanda bu bölgenin Kuzey ve Güney kuş göç yolu üzerindedir" dedi.
"Zengin Biyolojik Çeşitliliğe Sahip Longozlar"
Toplantı sonrası Bölge Müdürümüz Zekeriya Mere ise açıklamasında İğneada Longoz Ormanları'nın Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü olduğunu ifade ederek; Bu ormanlar Uluslararası ve Avrupa sıralamasında, içerdiği zengin biyolojik çeşitliliği öne çıkmaktadır.
İçerisinde tatlı-tuzlu su gölleri, kıyı kumulları ve bataklıkları, meşe, kayın, gürgen, dişbudak, kızılağaç gibi karışık ağaç türlerini de barındıran Longoz Ormanları ile alakalı yapılan araştırmalarda başta emekli meslek büyüklerim olmak üzere, İ.Ü. Orman Fakültesinden hocalarıma, Amenajman Başmühendisliklerinde görev yapan Orman Mühendisi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi. Toplantı sonrası katılımcılar hep bir ağızdan İğneada Longoz Ormanlarının ülkemiz ve dünya ormancılığı açısından sağlıklı ve sürekli olmasını temenni ettiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol