LISELERIMIZIN HAZIRLADIKLARI PROJELER HARIKA

Kirklareli Fen Lisesi, Kirklareli Anadolu Meslek ve Meslek lisesi, Alpullu Çok Programli lisesi, Lüleburgaz Anadolu Meslek ve Meslek lisesi, Kirklareli Remzi Yapici Anadolu Ögretmen lisesi standlarini Kirklareli Ögretmen evi bahçesinde açtilar. Orada görevli ögretmen ve ögrencilerle konustum. Lüleburgaz Ahmet Bey Sehit Ögretmen Ugur Gören liseside orada stand açmisti.

Kirklareli Remzi Yapici Anadolu Ögretmen Lisesi, ögrenci kan gruplari dagilim profili ve veri tabanli konulu bir proje yapmis.

Türkiye’den 80 ilden 160 Anadolu Ögretmen Lisesinden 500 proje arasindan ödülüne layik görülmüs.

Lüleburgaz Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi çocuk gelisimi ve egitimi bölümü dogada ilk ve son uyanis projesi ile Kirklarelinde birinci bölgede 3. olmus. Moda tasarimi alaninda ilde birinci bölgede mansiyon ödülüne layik görülmüs. Ögretmenleri Fergül Asar çocuk gelisimi ve egitimi ögretmeniyle konustum.

Lüleburgaz Ahmet Bey Sehit Ögretmen Ugur Gören çok programli lisesinde Muhasebe Bölümü, Genel Lise, Bilgisayar bölümü var. 18. Kirklareli Hidrellez ve Kakava Kültür ve Sanat Senliginde okullarimizin çalismalarini en güzel sekilde standlarda tanitmalari çok hosuma gitti. Ögretmen, ögrenci, idareciler el birligi ile güzel bir çalisma içindeydi. Gençlerin konularini heyacanla anlatmalari, genç ögretmenlerimizin çoskusu gözlerinden okunuyordu.

Arastirma, Gözlem ve deneylerin sonucunda çok güzel çalismalar ortaya çikmis. Oradaki bütün görevli ögretmen ve ögrencileri kutluyorum.

Kirklareli Remzi Yapici Anadolu Ögretmen Lisesi, Kültür ve Sanat Dergisi Günebakan Dergisini çikarmis. (Sayi-2 Mayis 2008) Derginin ön sayfasinda YA ATATÜRK OLMASAYDI - ÖLÜMÜNÜN 50. YILINDA YAHYA KEMAL BEYATLI- BÜYÜK BIR USTA RIFAT ILGAZ- KIRKLARELININ EFSANE FUTBOLCUSU PAPAZ REMZI- Basögretmen- Edebiyat Sokagi- Filozofça- Bilim adasi- Serbest Kürsü- Terapi- Matematik Odasi- Üniversite Yolunda- Web Tasarim Dünyasi- Muhabir- Müzik Kutusudur. Okul Müdürü Refik Ipek’tir. Bu dergiyi hazirlayan ögretmenleri kutluyorum. Güvenç Köroglu, Ahmet Uzun, Zekeriya Simsek, Gülay Çinar Varol’a çalismlarinda basarilar diliyorum.

Kirklareli Fen Lisesi yayin organi Kum... Egitim ve Kültür Dergisi Yil: 1 Sayi 1 Mayis 2008. Ön kapakta: Sahilde çantasiyla yürüyen bir adam ve ayakizleri var. Yürüdügün kadar iz birakirsin yazisida var. Okul müdürü Selahattin Karanfiller. Genel Yayin Yönetmeni Müdür Basyardimcisi Bülent Kiliç, Edebiyat ögretmeni Subutay Bas, Biyoloji ögretmeni Sükrüye Akan arkadaslar ekipleriyle beraber güzel bir dergi çikarmislar.

Içindekiler Bölümündeki yazilar: Kirklarelimiz- Edebiyat- Sanat- Müzik- Biyoloji- Matematik- Kimya- Saglik- Okul tanitimi. Güzel bir dergi. Kutluyorum. Kirklareli Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Ekzotik Hardaliye projesi hazirlanmis (2008 Mesleki ve Teknik Egitim Fuari)

Ekzotik Hardaliye Malzemeler  (1lt için): 2 kg kirmizi üzüm, 50 gr hardal otu, visne yapragi, 3 elma, 50gr çekilmemis kahve. EGZOTIK HARDALIYE YAPIMI. Hardaliye için çürüksüz, saglam üzümler (Bütün üzümlerden yapilir. Cinsi iyi olursa rengi koyu olur) sadece kabugu kirilacak kadar ezilip küplere bir kat üzüm, bir kat visne yapragi siralamasiyla yerlestirilir. Üzerine hardal eklenir. Normal hardaliyeye fazladan yesil elma kabugu ve kahve eklenir. Hardal, siranin sarap yada sirkeye dönüsmesini engeller. Kaynama döneminden sonra 10-15 gün içinde içilecek kivama gelir. Hardaliye tortusundan arindirmak için süzülür. Sarap gibi kaptan çiktigi gibi içilmez. Hardalin aci tadini gidermek için bir miktar su eklemek gerekir. Okul mdürü Gökhan Erbay, Müdür Yrd. Zeki Özocak. Projeyi hazirlayanlar: Yasar Findik konaklama ve seyahat hizmetleri ögretmeni, Alper Çakar mutfak sinifi ögrencisi, Merve Tunay mutfak sinifi ögrencisi. Arkadaslarimi yürekten kuluyorum. Hardaliye Çeker Canim. Bardak bardak içmek ister canim... Okullarin, kurumlarimizin, valiliklerin, belediylerin, odalarimizin hazirladiklari projelerle yarinlarimiza umutla bakiyoruz.

KIRKLARELI FEN LISESI PUHU SENLIÄzI’NDEN NOTLAR

Kirklareli Fen Lisesinin PUHU BILIM SENLIÄzI’ni izlemistim. 18. Hidrellez Kakava festivalinde okulun Biyoloji ögretmeni SÜKRÜYE AKAN’la tanistim. 29.05.2008 günü Kirklareli Fen Lisesi ve bazi okullarin Kirklareli ögretmenevi çay bahçesinde açtiklari sergileri gezdim. Onunla güzel bir söylesimiz oldu. BIYOLOJI ÖÄzRETMENI SÜKRÜYE AKAN: “Gazi Üniversitesi 2002 yilinda biyoloji bölümünden mezun oldum. Bu güzel okula gelmemdeki amaç bilimsel çalismalarin içinde olmaktir. Bu okul yeni kuruldugu için bilimsel çalismalarda yeni basladi. Konya Selçuk Üniversitesinde Yüksek Lisans çalismalarim sirasinda proje yapmayi ögrendim. Çocuklarda, ögrencilerde bir isik ve beceri gördüm.Onlardan aldigim sevk ve heyecan bilimsel çalismalarimizi hizlandirdi. Ilk olarak 16. INEPO Çevre proje olimpiyatlarinda danismanligini yaptigim Kireçli Köpükten Buzdolabi projesi (Enes Zorba’nin) jüri özel ödülünü aldi. Daha sonra proje dersine girdim. Mert Topçu’nun ASK(Akilli Seker Karistiricisi) projesi, Fizik Ögretmeni Murat Ersin Atmaca danismanliginda birlikte hazirladigimiz proje bu yil Tübitak’ta Proje sergisine davet edildi.

Çocuklarin proje dersinde hazirladigi projeleri derleyip topladim. Fizik Projelerini Murat Ersin Atmaca, Biyoloji Projelerini Sükrüye Akan, Kimya Projelerini Hülya Karakilavuz düzenleyerek onlari motive ettim. Ve Kirklarelinde ilk defa okulumuzda PUHU BILIM SENLIÄzINI organize ettim.

Ögrencilerimizin hayat boyu unutmayacaklari Bilim Senligimize PUHU ismini verdik. Çünkü Puhu’nun (Bubo bubo) ülkemizde en son görüldügü yer Kirklareli Longoz Ormanlari’dir. Yöresel bir özellik göstermesi, puhu kusunun güçlü özellikleri, kurumsallasmak ve kalici olmak adina bu ismi tercih ettik” dedi.

Bütün eski ve yeni genç ögretmenlere çalismalarinda basarilar dilerim. Okul Müdürü arkadasim Selahattin Karanfiller ve müdür yardimcilarina basarilar dilerim.

Bir zamanlar Dogudan Yükselen Kültür ve Bilim atesi Yine Doguda En Güçlü Yerini Alsin. Sair ve bilimadami Ömer Hayyam, Ali Kusçu, Farabi, Ibn-i Sina vs gibi çok degerli bilimadamlarimiz tarihin derinliklerinden bizlere gülümsüyorlar...

Çinliler ve Uygur Türkleri matbayi kullanmislardir. Çinliler pusulayi, ipegi, matbayi, barutu, kagiti, topu ve pekçok bulusu gerçeklestirmislerdir.

Çinden kalkan Ipekyolu  kervanlari Bursa’ya kadar geliyordu. Ipekyolunun geçtigi kasaba ve sehirler önemli ticaret merkezleriydi.

Dogunun demokrasi ve Cumhuriyet idaresi ile yönetilmesi çok önemlidir. Feodal ve baskici yönetimlerde özgürlük olmadigi için bilim kolay gelismiyor.

Çin’lilerin yerlesik bir kültürü var. Pek çok nedenden dolayi Türk halki Ortaasyadan dört bir yana dagilmistir. Her gittikleri yerde güçlü devletler kurmuslardir. Güçlü 16 devletimiz var. Toplam 118 devlet kurmus güçlü, hirsli bir milletin torunlariyiz.

Yüce peygamberimizde, güçlü hakan ve padisahlarimiz; büyük Atatürk daima kültür ve bilime, sanata önem vermislerdir. Siir yazmislardir. Iyi bir kültür birikimleri vardir.

Türkiye Bilim alanindaki Yeni, Güçlü Atilimlariyla Hakettigi Yerde Olmalidir. Çok geç kaldik. Projeler hayata geçmelidir. Yeni sanayi hamlelerinde bu projeler uygulanmalidir. Japonya’yi çok severim.

BIR ZAMANLAR BILIMIN, SANATIN, KÜLTÜRÜN ISIÄzI DOÄzUDAN DOÄzARDI... Mezapotamyada Sümer kanunlari, bilimsel gelismeler çok güzeldi. Mezapotamya, Misir, Fenike, Anadolu, Orta Asya Türk kültür ve sanati çok güçlüydü. Istanbul Üniversitesi ögretim görevlisi Prof. Dr. Ibrahim Kafesoglu Ortaasya Türk Kültürünü tarih dersinde Ballandira Ballandira Anlatirdi. Anlayisli insandi. Sözlü sinavda çok zor, karisik bir soru sormustu.

“Hocam dersinizi çok severim. Bir soru daha sorunuz. Ben dersinize çok çalistim” dedim. “Tamam oglum” dedi. Sordugu soruyu cevapladim. Elini öptüm. Istanbul Üniversitesinde Prof. Dr. Münür Aktepe, Pro.f Dr. Cavit Baysun, Prof. Dr. Sahabettin Tekindag, Prof Dr. Ibrahim Kafesoglu, Doçent Cengiz Orhonlu, Prof. Dr. Bekir Kütükoglu, Prof. Dr. Zeki Velidi Togan ögretmenlerimizdi... Sözlüde uzun kuyruklar olurdu. Herkes korkudan titrerdi. Yazilida kenar köse sorular çikardi. O yillar çok zor yillardi. (1965-1970)

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol