Yemeklerin lezzetini arttırmak için kullandığımız tuzlara aslında ihtiyacımızın olmadığını biliyor muydunuz?
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü ilimiz
vatandaşını aşırı tuz tüketimi konusunda uyardı. Sağlığımıza sayısız zararı olan tuzun özellikle göz ve böbrek düşmanı olduğunu bilmeyen yoktur.
Çok tuzlu yemenin zararları saymakla bitmiyor. Bunların başında beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları geliyor.
Uzmanlar, günlük 15 gram'ın üzerinde tuz tüketildiğinde beyin kanaması ve kalp-damar hastalıklarının risklerinin ciddi derecede arttığını belirtiyor.
Diğer yandan günlük olağan tüketilmesi gereken tuz miktarının 5 gram'ın altında olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "eğer 5 gram'ın altında tuz tüketilirse, beyin kanaması riski %23'e, kalp-damar hastalıkları riski %17'ye iniyor" şeklindeki açıklamalarıyla, tuzun zararlarına dikkati çekiyorlar.
Özellikle; beyaz ekmek, bisküvi, sucuk, salam, sosis, peynir, pizza, sandviç, sos, kek, çörek ve hazır gıdalarda tuz oranının fazla olduğu biliniyor.
Gıda sanayisinde tuzun besinlerin tadını ve görünüşünü değiştirmek, daha iyi bir hale getirmek için kullanıldığı da ayrı bir gerçek. Bu sebeple özellikle gıda sanayisinin ürettiği ürünlerdeki kullanılan miktar sebebiyle, tuzun zararı bir daha gözler önüne seriliyor. Hazır gıda tüketenlerin özellikle bu konuya dikkat etmeleri ve ellerinden geldiğince tuz miktarı az olan besinleri tercih etmeleri tavsiye ediliyor.
Ayrıca tuzun etkilerinden korunmak için bol miktarda su ve sıvı içecek tüketmenin faydalarının da fazla olduğu bilinen bir gerçek.
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü ilimiz vatandaşını aşırı tuz tüketimine karşı uyardı. Yemeklerin lezzetini arttırmak için kullandığımız tuzu günlük tükettiğimiz peynir, zeytin, ekmek gibi yiyeceklerden kat kat fazla şekilde alıyoruz.
Aşırıya kaçmadan kullanılması gereken tuzun ise uzmanlar iyotlusunun tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü yayınladığı söz konusu bildiride şu ifadelere yer verdi:
"Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir çay kaşığı) olarak
önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek
ve içeceklerle sağlanmaktadır.
Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır.
Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği değerin yaklaşık 3 katı kadar olduğu gösterilmiştir.
Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" ve "Türkiye Aşırı Tuz Tüketi minin Azaltılması Programı" yürütülmektedir.
YETERLİ TUZ TÜKETİMİ İÇİN
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sofrada tuz kullanmayın, yemeklere çok az tuz ekleyin
Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin
Peynir, zeytin gibi tuz içeriği yüksek gıdaları bir gece suda bekleterek (ıslatarak) tuz içeriğinin azaltılmasını sağlayın
Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın
Yemeklerle birlikte yoğurt tüketilmesi tuz tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur
Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin
Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin
SAĞLIĞIMIZ İÇİN HANGİ TÜR TUZU TÜKETMEMİZ GEREKİR?
Sağlığınız için az ama iyotlu tuz tüketin
İyotlu tuz; zeka geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır
İyot Kaybını Önlemek İçin Tuzu;
Yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin
Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayın"
Tüketeceğimiz besinler: Bezelye, bal, yumurta, lor peyniri, lahana, patates, taze meyve, kabak, zeytinyağı, şeker, makarna, pirinç, et ve balık.
Azaltacağımız besinler: Meyve suyu, kakao, reçel, kuru meyveler, sakatat, ıspanak, enginar, havuç, şarap, deniz kabukluları.
Yememeniz gereken besinler: Patates cipsleri, füme yiyecekler, salam ve diğer türdeş besinler, paketteki etsuları, konserve yiyecekler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol