LÜLEBURGAZ TEMA GÖNÜLLÜ SORUMLUSU HAKAN DEDEOĞLU İLE SÖYLEŞİ

12 Nisan 2013 Günü Lüleburgaz Tema Vakfı Gönüllüsü HAKAN DEDEOĞLU ile Ergene Havzası Çevre Düzeni Planını,  Alpullu Şeker Fabrikasının geleceğini     ve bazı konuları konuştuk:
HAKAN DEDEOĞLU: "18 yıldır Lüleburgaz Tema Vakfı Gönüllü sorumlusuyum. Lüleburgaz'da 1995 yılında ADD'yi kuranlardanım. 5,5 yıl ADD'nin Başkanlığını yaptım. Ergene Havzası Çevre Düzeni Planının yapılması için en başından beri mücadeleye devam ediyorum." "Alpulu Şeker Fabrikasının yarınını konuşalım."
HAKAN DEDEOĞLU: "İlk derin kuyu Macarlar tarafından Alpulu Şeker Fabrikası'nda açılmıştır. 22.12.1925 tarihinde Ergene Nehri'nin kenarında İstanbul, Edirne, Babaeski, Kırklareli, Lüleburgaz hatlarının birleştiği Alpulu İstasyonu'nun hemen yanında fabrikanın temeli atıldı. Fabrikanın yapımı 11 ay içinde bitirildi. Açılış merasimi 26.11.1926 tarihinde yapıldı. Günde 500 ton pancar işlenmek üzere kurulan fabrikadır.
1930 yılında 800 ton
1931 yılında 1000 ton
1943 yılında 1400 ton
1951 yılında 1900 ton pancar işlenmiştir. Kaynak kitap: 30 yılında Türkiye Şeker Sanayi. Hazırlayan: Turhan Veldet. Doğuş Matbaası Ankara 1958.
ALPULLU ŞEKER FABRİKASI ERGENE KÖŞKÜ MUTLAKA MÜZE OLMALIDIR. Trakya'da on bin öğretmen varsa dokuz bini Ergene Köşkünü bilmiyor. (Atatürk Köşkü) "İnanıyoruz ve yapıyoruz" Kemal Atatürk.
Alpulu Şeker'in ürettiği
"Şeker şeker gibi şeker yoktur. Sağlık açısından en az zararlı şeker pancar şekeridir. Amerikan çiftçisini zengin etmeyelim. Şekerkamışı şekerini ve Mısır şurubunu ithal etmeyelim" dedi.
Selahattin Demiraco "13 Nisan 2013 Günü Lüleburgaz Aşkiye-Neşet Çal sahnesinde "Trakya'daki Işıl: Kepirtepe Köy Enstitüsü ve Yeni Arayışlar" etkinliği yapılacak." HAKAN DEDEOĞLU: "En büyük idealim Kepirtepe'de bir EĞİTİM FAKÜLTESİ" açılmasıdır. Lüleburgaz Kepirtepe Lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle üstün bir başarı göstermektedir. Türkiye dereceleri var. Bu başarılı okulumuzun karşısında Kepirtepe Eğitim Fakültesi en kısa zamanda yapılmalıdır. Dünyaya örnek olacak bir şekilde kendi içimizdeki didişmeyi bitirmeliyiz. İkinci talebimde Tekirdağ ilindeki Namık Kemal Üniversitesi'ndeki Ziraat Fakültesini Lüleburgaz'a taşımalıyız. Çünkü Sarımsaklı ve Türkgeldi çiftlikleri Lüleburgaz'dadır. Durak Mahallesi'nde Orman fidanlığında her sene iki milyon adet fidan yetiştiriliyor.
Bugün hepimiz Müzik Öğretmeni RAHİM BALKAN'ı kaybettik. Müzik öğretmenimizdi. Dürüstlüğü, titizliği ve Atatürk'e olan sevgisiyle örnek bir öğretmenimizdi.
Yıllarca başarılı öğrenciler yetiştirmiştir." dedi. Eskinin çok değerli öğretmenlerini unutmadık. Anneye, babaya, öğretmene saygı vardır. Atatürk Başöğretmenimizdi.
Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Tarihte sayısız devletler kurmuşuz. Köklü bir kültürümüz, forklorümüz vardır…
Ergene'de kadınlar çamaşır yıkarlardı bir zamanlar… Ergene'de balık tutanlar vardır. Pancardaki kota kalkmalıdır. Pancar eken çiftçimiz desteklenmelidir.
Tarım toplumunda sanayi toplumuna geçiş hızlandırıldı. Köylü gençleri sanayinin olduğu yerlere göç ediyor. Yaşamın maddi, manevi, sosyal ve ekonomik ağırlığı altında ezilen insanlığın yarını stresle ve zorluklarla doludur.
Sevginin, umudun, insanlığın Egemen Olduğu Dünya Güzel Bir Ütopyadır… Bir şarkının dediği gibi "içime hüzün doluyor." Yaşam ızdıraplı bir şarkı gibi…  

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol