LÜLEBURGAZ RESIM SEMPOZYUMUNDAN NOTLAR

23-27 Eylül 2009 tarihlerinde 1. LÜLEBURGAZ RESIM SEMPOZYUMUNDA RAMIZ AYDIN, H. MÜJDE AYAN, SEYYIT BOZDOÄzAN, AYÇA ÇEVIKELLI, BASRI ERDEM, ÜNSAL KINIKLI, CEYLAN MUTLU, AHMET ÖZOL, MÜFIT SELÇUK, FADIME TOMAR. Sanatçilarin uygulamalarini 24.09.2009 günü kongre meydaninda izledim. Küçük notlar aldim.

Lüleburgaz Belediye Baskani Emin HALEBAK: “Bir seyler söylemek için degil, yapmak için variz” dedi. Sanatin, kültürün, ekonominin saglam oldugu kentlerde, ülkelerde SANAT GÜNESI DAIMA OLACAKTIR. Büyük Atatürk bütün konusmalarinda bunu saglamak istemistir.

Prof. Dr. RAMIZ AYDIN:  1937, Tirebolu dogumlu. 1970-2005 yillari arasinda yüksek ögretimde sanat egitimciligi yapti. Çok sayida karma sergiye katildi. (40 kisisel, 100’e yakin karma sergi) Figüratif egilimli resim yarismalarindan ödüller aldi. 2004 yilinda Marmara Üniv. Atatürk Egitim Fakültesi Resim-Is Egitimi Bölümünden Profesör ögretim üyesi olarak emekli oldu. Çalismalarini Alemdag Greenland’deki özel atölyesinde sürdürmektedir. Ramiz Aydin hocamin resimleri farkli boyutlarda. Her ressamin çalismlarinda farklilik, renklerin cümbüsü, dogallik, sanatçi yaraticiligi, konu zenginligini farkettim. Ramzi Aydin’la ilgili bir güzel kitapta resim çalismalarinda konu zenginliginden örnekler: Hasanoglan’da kis suluboya çalismasi, Çanakkale Savasi tual üzerine yagli boya 270-500 cm., Demiryolu isçileri, Pamuk toplayanlar, Ana kiz ve güvercinler, At arabalari, çiplak kadin resimleri, Kemanci bayan, Varolus, Gelin adayi, Viyolensel kiz. Romantik siirsel bir dünyanin gerçek bir dünya ile bulusmasinin renklere yansimasi bunlar.

N. AYÇA ÇEVIKELLI: 1973, Istanbul. 1994’te Gazi Üniv., Gazi Egitim Fakültesi, Resim-Is Bölümü Grafik Anasanat Dali’ni 2.lik derece ile bitirdi. 1999’da Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat dalinda Yüksek lisans egitimini tamamladi. Halen Kirklareli Üniversitesi Lüleburgaz Meslek Yüksekokulu Grafik Programinda Ögretim Görevlisidir. Yayinlanmis makale ve bildirilerinin yani sira seminerler vermis ve 15 adet karma sergiye katilmistir. E-Mail: ayca.cevikelli@kirklareli.edu.tr

Ressamlarin kisa hayat öykülerini Ayça Çevikelli’den aldim. Bir köse yazimda ressamlarin hayat öykülerini uzun uzun yazarsam sayfalar yetmez.. Hepsi çok degerli ressamlarimizin resim uygulamalarini yazarken yaraticiligin resimdeki yansimasinin güzelligini görmek lazim.

N. Ayça Çevikelli: “Lüleburgaz konulu resimler yapacagiz” dedi. Her ressam ayri ayri çalismalarini sergilerken kisa hayat öyküleri ve resimlerinden en güzel örneklerde girise konmustu. Resimde soyutun somutla bulusmasi en güzel sekilde tual üzerine yansitmak, bütün mesele bu.

Prof. Dr. Ahmet Özol resim çalismalarini yaparken üç tablosuda yanindaydi. Onlara bakarken çok farkli bir resimle karsilasiyorsunuz. Strilasazyon özkarakterini koruyarak sadelestirme.. Anadolu Günesi, Kadin Figürü.. Soyutlama, Figüratif yorum...

Ceylan Mutlu: 1956, Kayseri: “Lüleburgaz Belediye Baskanina tesekkürler. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi. Tuale resmini çizerken ilk anda gözüme çarpan güzel bir kadin ve ayçiçekler oldu. 1995’te Marmara Üniversitesi Atatürk Egitim Fakültesi Resim-Is Bölümüne 2’likle girdi ve 1999’da Resim-Is Bölümü, Prof. Ramiz Aydin atölyesinden 1’likle mezun oldu. E-mail: ceylanmutlu@yahoo.com

Ünsal Kinikli: 1939, Ankara. Tuale spatila ile renkleri yayarken söyle dedi. “Konum Erozyon. Gelecegin manzaralarini yok ettigimiz doga olayi.” Her ressami izlerken sanatçi olmanin güzelligini farkettim. Sanata sevdalanmak ayri bir olay..

Müfit Selçuk: 1980, Kirklareli. “Lüleburgaz’da yasiyorum. Burada böyle güzel bir resim sempozyumunun olmasi çok güzel. Hocalarimla beraber olmaktan mutluyum. Marmara Üniversitesi Atatürk Egitim Fakültesi Resim-Is Egitimi Bölümü mezunuyum. Figürden baslarim. Ayrintidan soyuta giderim.” dedi. mufitselcuk@hotmail.com

Bazi ressamlar o anda yoktu. Onlarla görüsemedim. Aksamüstü çayini kongre Meydanina bakan bir kafede içerken Balaban Kent Oyunculari Tiyatro grup Baskani Müjdat Eraslan’la kisa sohbetim oldu: “Yeni tiyatro dönemini açiyoruz. Çocuklar, Yildizlar, Büyükler olmak üzre.. Emekli hemsire Nurperi Evsen Türk Sanat Müzigi çalismalari yapiyor. Bizim tiyatro grubuylada sahneye çikacak.” dedi. Selçuk Balaban’in kardesi Sedat Balaban’la tanistim. Balaban Boza ve Dondurmasi Harikadir..

Lüleburgaz ticaret ve sanayinin, kültürün, edebiyatin, sanatin kavsak noktasidir. Sair Enis Baba (Enis Ilgar) Lüleburgaz Siir Aksamlarini çok sevmis. Bir gazete Tekirdag dogumlu Kirklarelili Sair Enis Baba mansetinde Enis Ilgar’la, Lüleburgaz Belediye Baskani Emin Halebak’i bir fotograf karesinde bulusturmus. Sair Enis Ilgar’in tasavvuf ve sevda siirlerini severim. Yasasin Kültür Ve Sanat Askimiz!..

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol