LÜLEBURGAZ GEZİ NOTLARI

06.02.2015 günü Lüleburgaz'da İş Bankası'nda Tarım Bankacılığı'na bakan gence "Bu konuyu açıklar mısınız?" diye sordum.
"Ziraat Bankası'nın çiftçilere sunmuş olduğu bankacılık hizmetini çiftçimize sunuyoruz. Devlet destekli krediler hariçtir." dedi. Bankacı Karamanlı genç kardeşe teşekkür ediyorum. İş Bankası Müdürü'nün de bu konuyla özel ilgisi bilgisi varmış. O an kendisiyle görüşemedim. İzinliymiş. Kendisine saygılarımı sunarım. Bankacılık sektörü emekliye, çiftçiye, esnafa, sanayiciye, iş adamına, konut sektörüne uygun faizlerle kredi veriyor. Türk tarımı ve hayvancılığı desteklenmelidir… Köyden kente hızlı göçler kentleri İstanbul'da olduğu gibi her yönden sıkıntıya sokmuştur.
Lüleburgaz Finansbank Tarım Bankacılığı yetkili yardımcısı Hüseyin Alp Erbil'le aynı konuyu görüştük. HÜSEYİN ALP ERBİL: "Bankamız çiftçilerin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Dönemsel ödemelerle hasat zamanında çiftçimiz borcunu ödüyor. Diğer bankalara olan borcunu on yıla kadar bankamıza taşıyoruz. Çiftçi nakit kartımız var. Bu kartla nakit, mazot, yem, tohum, gübre ihtiyacını karşılıyor." dedi.
Kimyasal tarımın yapıldığı yerlerde organik tarım yapılamazmış…
Lüleburgaz Halkbank Müdürü Şenol Öztürk'le Kırklareli'yi konuştuk.
ŞENOL ÖZTÜRK: "Kırklareli Organize Sanayi ve üniversitesiyle on yıl içinde büyük bir gelişme gösterecektir. Eğitimli bir halk olan Trakya, Lüleburgaz, Kırklareli gibi yerleşimlerde ekonomik olarak da yükselmeler olacaktır." dedi.
Sokollu Mehmet Paşa Camii 1564 yılında yapılmış. Sokollu Hamamı restore edildi. Çevresi düzenlendi. Yöresel lezzet duraklarını severim. Kırklareli'nin ızgara köftesi Kırklareli'nin ilçelerinde de yapılıyor. Doyum Dürüm Kebap Adana altı liraydı. Çok güzeldi. Künefeyi de severim.
Lüleburgaz Kongre Meydanı'nda Buzda Sinderella Valsi'ni Rus dansçılar güzel bir gösteriyle sundular. Halk onların gösterisini ilgiyle izledi.
"Kentler Bilgi Kültür ve Sanat üretir" Seramik ve cam sanatçısı Serpil Özcengiz’e “Çamur ve Sanat” konusunda bir şeyler söyler misiniz? dedim.
SERPİL ÖZCENGİZ: "Sömestr tatilinde miniklerle beraberdik. İlham perisi gelecek sessiz sakin bir ortamda çamurunu yoğuracaksın. İçinden geldiğince şekil vereceksin ona. Fırından çıkışını sabırla bekleyeceksin… İçindekilerin çamura yansımasını…" dedi. Sanatın bir ruhu vardır. Edirneli sanatçı heykeltıraş İLHAN KOMAN'ın güzel bir sözü Edirne Eski Camii yakınındaki kafeye yakın bir yerde yazar.
"SANAT BİLİNMEYENE DOĞRU GİDİLEN BİR YOLDUR" Bu güzel söz şiirseldir. Anadolu, Mezopotamya, Orta Asya, Çin, Mısır sanatı tarihin derinliklerinden gelip Trakya'da bile yansımasını bulmuştur. Evrensel kültür insanlığın yarattığı büyük sanatsal bir gerçektir. “Herşey ihtiyaçlardan doğar." Derler. Düşünen, konuşan insanoğlu ilkel toplumdan modern topluma doğru yürürken düşün ve sanat insanlarının katkısı olmuştur. Mağara duvarlarında resimlere rastlanmıştır. Şiir bazen bir kenarda bekletilir. Bir ay sonra mısralara bakınca ilhamın dozuna göre mısralarda değişimler olur. Yaşam gökkuşağıdır… Umut ve sevgi düşlerde yaşar durur. Ekonomik ve toplumsal gelişmelerin olumlu halini severim…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol