25.09.2014 günü Lüleburgaz’daydım. Lüleburgaz Belediyesi eski itfaiye Müdürü YALÇIN EKŞİLER: “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi karşısında Çiğköfte ARSAMİEA’ya her zaman buyur gel. Çayımızı iç.” dedi. Öğretmenlerle çay içip tarihten, edebiyattan söz ettik. Lüleburgaz çarşısında Balaban’ın nefis profiterolünden yedim. Şimdi boza mevsimi başlıyor. Hava yağmurlu ve serin. Günlerden cumartesi. TRT Nameden Şarkılar gönlümüzün efkarını alıyor. 18. Dönem Kırklareli Millletvekili GÜRCAN ERSİN’e “Dedeler nereden gelmişler?” diye sordum. GÜRCAN ERSİN: “Dedemler 1889’da Lüleburgaz Paşaköy’e Selanik’ten gelmişler. Sizin kitaplarınız güzel.” dedi. Lüleburgaz Tema Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu ile ERGENE ÖLÜYOR konusunu konuştuk. Alpullu Şeker Fabrikası’nın pancar şekeri üretmesi için Trakya Milletvekilleri’nin bu konuda gereken çalışmayı yapmasını gönülden istiyoruz. Trakya’nın Kutup Yıldızı Alpullu Şeker Fabrikası’dır. Kapanmasın… Konya Şeker Torku fabrikasının ürettiği pancar şekerini evimde kullanıyorum. Tarımda pancar üretimine gereken destek verilsin. Çiftçimizin pancar üretimi devam etsin. Gençler fabrikaların olduğu yerlere göç etmesin…
Araştırmacı genç yazar MUSTAFA GÜLTEKİN: “Birinci Balkan Savaşı’nda Bulgarlar Sokollu Camisi’ni kilise olarak kullanmışlar. Caminin minaresinin üst kısmı Hicri 1328 yılında depremde yıkılıyor. Bulgarlar kalın halatlarla minareyi çekerek yıkmışlar. Minarenin yıkılması için Kevork adındaki Lüleburgazlı bir Ermeni Bulgarlar’la iş birliği yapmış. Minarenin yıkılan kısmına direkler koyarak çan takmışlar. Sokollu Camii yaklaşık sekiz ay kilise olarak kullanılmış.” dedi. Bulgar ordusu Çatalca’ya kadar pek çok yeri işgal edip Türk Müslüman halka zulüm yapmıştır. Çatalca’da dereler kanlı akmış. Türk askeri Çatalca’da büyük bir direniş göstermiş. Atatürk’ün arkadaşı KAZIM DİRİK’le ilgili torunu güzel bir kitap yapmıştır. Kazım Dirik Paşa Çatalca savunmasına katılmış. Trakya’da Atatürk’ün emriyle genel müfettiş olarak görev yaparken örnek çiftlikler kurmuştur. Balkan göçmenleri için yeni yerleşim yerleri kurmuş. İzmir’de vali iken Atatürk’e yapılacak suikastı engellemiş. Suçluların yakalanmasını sağlamış. Atatürk’le beraber Samsun’a 19 Mayıs 1919 günü çıkanlardan olan Manastırlı Vali Paşa Kazım Dirik’e selam olsun…
Lüleburgaz İş Adamları Dernek Başkanı Talat Yılmaz. Derneğe girişte panoda yazan yazı dikkatimi çekti: Yeni Bir Dünya İçin, Güçlü Bir Türkiye İçin, Gelişmiş Bir Trakya İçin, İş Dünyasında Güç Birliği İçin Lüleburgaz’da LİAD Var. Sokollu Mehmet Paşa Camii 1564. Lüleburgaz Hür Fikir Gazetesi Sahibi MAHİR ALTAN’a uğrayıp biraz sohbet ettim. Lüleburgaz’da 24-28 Eylül 2014 günlerinde kapalı pazar yerinde Tarım Fuarı yapıldı.
Lüleburgaz Ekin Atölyesi’nde Seramik-Cam Sanatçısı SERPİL ÖZCENGİZ: 19 Eylül 2014 Cuma günü saat 16:00’da Trakya Kalkınma Ajansı’nın organize ettiği “Karadeniz Havzası Yöresel El Sanatları ve Tatları Günleri’nde Lüleburgaz Güzel Sanatlar Kulübü olarak stand açtım. Seramik ve camdan yapmış olduğum takılar (küpe, kolye), panolar, aydınlatmalar, tabaklar, magnetler, tepsiler vs. eserlerim yer aldı. Üç gün süren tanıtım günlerinde eserler büyük ilgi gördü.” dedi.
Kırklareli’nde eski zahirecilerden arkadaşım Hüseyin Yüksel’e “Dedeler nereden gelmişler?” diye sordum. HAKKI YÜKSEL: “Anne tarafım Selanik Kayalar göçmenidir. Babam Selanik Kayalar göçmenidir. Babam Selanik Kayalar’dan 1924 yılında Üsküp’e gelmişler. Babam evlenince Kırklareli’ne yerleşmiş.” dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol