LÜLEBURGAZ EVRENSEKIZ BELEDIYESI 1999-2004 FAALIYETLERI

24.03.2008 günü Lüleburgaz, Evrensekiz Belde Belediye Baskani Halim Birgül ile güzel bir sohbetimiz oldu. Evrensekiz Belediyesi 1999-2004 faaliyet bülteninde: Evrensekiz Tarihçesi, Belediye Baskani Halim Birgül’ün Yasam Öyküsü ve çok güzel bir sunus yazisi var. Ayrica beldeden renkli görüntüler dergiye konmus: Ulusal bayramlarimizi gurur ve çoskuyla kutladik, Yarinlarimizin sahibi çocuklarimiz görev basinda, Evrenspor tesisleri, Yazin tozuna, Kisin çamuruna son verildi. (Kasabamizin muhtelif bölgelerinde toplam 25 km yol soguk asfalt ile kaplandi) Kilitparke taslar dösenmis cadde ve yollara. Dergide bu çalismalarin renkli resimleri var. Alt yapi ve kanal çalismalari, Saglikli kasaba için saglikli birey, Yesile benzemis bir eglence ve dinlenme merkezi, Gelecegin yesile doymus Evrensekiz’i sekilleniyor. Gençlik Parki, Atatürk Parki yeniden düzenlenmis, Belediye Yazlik dügün salonu, Belediye kapali garaji, Evrensekiz Halk Kütüphanesi, Kasabamiza nefes aldirarak meydanlar, temiz ve rahat bir ortamda alisveris keyfi, Ibadet yerlerimize modern görünüm, Dar gelirliye ucuz konut imkani, Kasabamiz kesintisiz enerjiye kavusturuldu. Gelecegimiz, çocuklarimiz, Yeni araçlarimiz.

BELEDIYE BASKANI HALIM BIRGÜL’ÜN YASAM ÖYKÜSÜ

20.02.1946 yilinda Evrensekiz’de dogdu. Ilkokulu Evrensekiz’de okudu. 1966 yilinda askerlik görevini yapmak üzere askere gitti. 1969-1971 yillarinda Almanya’da isçi olarak çalisti. 1971 yilinda Almanya’dan dönüs kesin dönüs yaparak ticaret hayatina atildi. 1999 yilina kadar ticaret ile ugrasti. 18 Nisan 1999 tarihinde Anavatan Partisinden Belediye Baskan adayi olarak katildigi seçimi kazanarak Belediye Baskani oldu. Halen bu görevi sürdürmektedir. Evli, üç çocugu sekiz torunu vardir.”

Evrensekiz Mesire yerini gezdim: Gölet Kafe, Çocuk Parklari, 100 tane piknik masasi, çöp bidonlari, isiklandirilmis güzel cennet gibi bir yer. Hafta sonunda Lüleburgaz’dan piknik yapmaya gelenler oluyormus. Gölde ördekler yüzüyor. Balik tutmak serbest.

Evrensekiz halkinin pekçogu Bulgaristan Kirçaali ve Kosukavak’tan gelen muhacir Türklermis. Mesire yerine 15 bin agaç dikilmis.

Evrensekiztesislerini, çarsilarini gezdim. Halkla sohbet ettim.

Belediye binasi çok güzel. Personel saygili ve çaliskan. Belediye Baskani çok kibar insan. Belediye Baskani HALIM BIRGÜL “Ben Evrensekiz partisindenim. Beldem için elimden geleni yapiyorum. Avrupa’yi, Uzakdoguyu, Malezyayi ve Türkiye’nin 81 vilayetini gezdim. Topluma hizmet etmeyi ilke edindim. Bu en güzel seydir. Beldemize hizmet etmeyi ilke edindim. Beldemize hizmet etmekten çok mutluyum. Bu vatan Türk Milletine, Aziz Sehitlerimizin ve Atamizin emanetidir. Bu emanet serefimizdir” dedi. Evrensekiz Belediye Baskani Halim Birgül ve Belediye Personeline, orada yasayan tüm insanlara selam olsun...

EVRENSEKIZ’IN TARIHÇESI

“Evrensekiz dahil, bölgeyi Bizanslilardan alan 1. Murat bir AhiReisi idi. Rumeli’nin fethi sirasinda Ahi Evren sorumlulugunu Malkara’daki Ahi Musa’ya vermistir. 1366 yilinda gerçeklesen bu olay Trakya’da Ahi Evren hareketinin yayilmasina neden olmustur. Ancak Evrensekiz’e Lüleburgaz’i alan Evrenos Bey’in adinin verildigi yolunda bir rivayet bulunmaktadir. Söylenceye göre Evrensekiz’in çevresinde bulunan sekiz köyde Kiran Hastaligi çikti. Bu felaketten kurtulan sekiz kisi birleserek Evrensekiz’i kurdu.”

Kaynak: Nazif Karaçam Efsaneden Gerçege Kirklareli Kitabi Sayfa: 708-709

LÜLEBURGAZ AHMETBEY KASABASI

19.03.2008 günü Ahmetbey Belediye Baskani Recep Ayaz “Balkanlarla iyi iliskilerimiz var. Yunanistan, Bulgaristan’la kardes sehirlerimiz var. Trakya atesini yaktik. Bölgenin en büyük kültür merkezinin insaati bitti. Çevre düzenlemesi yapilacak. Açilisini yakinda yapacagiz. Ahmetbey halki modern, egitimli ve kültürlü bir halktir.

“Arstirmaci yazar Nazif Karaçam’a selam söyle. Canli bir tarihtir o” dedi. Kirklareli sairleri Ahmetbey’de siir dinletisi yapmisti. Hasan Öztürk en güzel sarkilarini okumus. Belediye Halk Kütüphanesine ugradim. Memur Sükrü Üstünol 50. yilinda AHMETBEY’i tanitan renkli güzel bir dergi verdi. Derginin hazirligini Nedim Menekse ve Semih Sönmez yapmis.

Kurulusunun 50. yilinda Ahmetbey Belediyesi Recep Ayaz’in belde hakkinda güzel bir yazisi konmus: “Belediyemiz Trak, Helen, Roma ve Bizans dönemlerini yasadi; Lüleburgaz Psikoposluk merkezi iken Ahmetbey buraya bagli bir Ekabir çiftligiydi. Ahmetbey 1361 yilinda Bizanslilardan Osmanlilarin yöntemine geçti. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 1650’li yillarda buraya geldiginde Ahmetbey’in baglik, bahçelik bir çiftlik ve müslüman köyü oldugunu yazmaktadir.

Beldemizin ismi çiftlik sahibi Ahmetbey’den aldigi bilinmektedir. 1829 ve 1878 yillarinda iki kez Rus isgalinde ve 1912-1913 yillarinda da Balkan Bozgunundaki Lüleburgaz Muharebelerinde çok acilar yasamistir.(Bulgar zulmü) Beldemiz 1920-1922 yillarinda da Yunan isgali altinda kalmis ancak her seferinde Ahmetbey halki düsmana direnmis, milli mücadeleye destek vermistir. Tabii ki bu sirada önemli ölçüde can ve mal kaybi yasamistir. Ahmetbey 8 Kasim 1922’de düsmandan geri alinmistir.

Beldemizin bugünkü sakinlerinin büyük bir bölümü 1878’deki Osmanli-Rus savasindan sonra Bulgaristandan göç etmislerdir. Ilk önemli iskan 1890’li yillarda olmus, nüfus gerek dogum gerekse mübadele yoluyla, yunanistan, Bulgaristan ve birara Yugoslavya, 1930-1950 ve 1989 yilinda Bulgaristan’dan zorunlu göç ile gelenler, is için Anadolunun muhtelif yerlerinden gelenlerle sürekli ve istikrarli biçimde artmistir.

2000 nüfus sayiminda resmi rakamlarla nüfusu suan 5000 civarindadir. Ahmetbey Lüleburgaz ilçesinin ilk belediye olan yeridir. (1954) Belediye olmasi ile kültürel ve ekonomik olarak gelismistir. 50. yil dergisinin hazirlanmasinda emegi geçenlere, özelliklede benim ögretmenin olan Basögretmen Arastirmaci Yazar Nedim Menekse’ye sahsim ve Ahmetbey halki adi altinda tesekkür eder sükranlarimi arz ederim” Belediye BaskanlarininIsimleri Adem Tastekin, Riza Özkaya, Ekrem Sahin, Irfan Kaymaz, Ibrahim Morali, Yusuf Köse, Ahmet Çinar, Lütfü Karagöz, Ünal Kaymaz, Recep Ayaz.

Recep Ayaz (1984-1994-2004) Recep Ayaz 1948 yilinda Ahmetbey’de dogdu. Evli ve iki erkek, bir kiz çocugu babasi.

Belediye Meclis Üyeleri: Ali Rifat Furuncu, Ali Sönmez, Necmettin Sivri, Osman Sayar, Celalettin Yürüten, Halil Çorbaci, Ferhat Menderes, Esman Kocaköse, Halil Mercan.

Arastirmaci yazar Nedim Menekse 1928 Ahmetbey dogumludur. Ilkokulu Ahmetbey’de okudu. 1939 yilinda Kepirtepe Köy Enstitüsüne yazilarak 1944 yili Ekim ayinda mezun oldu ve Ahmetbey’de ögretmenlige basladi. Iki ay sonra Kepirtepe Köy Enstitüsü ögretmenligine atandi. 1946-1958 yillarinda Ahmetbey’de basögretmenlik yapti. 1958 yilinda Gazi Egitim Enstitüsü Egitim Bilimleri Bölümünü bitirerek Kirklareli Ilkögretim müfettisligine atandi. 1964 yilinda Kepirtepe Ögretmen Okulu Meslek Dersleri Ögretmenlige atandi. 1978’de emekli oldu. Bir süre dershanecilikte yapti. Kurulusundan günümüze Kepirtepe ve Kapatilislarin 50. yilinda Köy Enstitüleri Gerçegi isimli kitaplarinin yaninda yayinlanmis il ve ilçe haritalari ile tarih seritleri vardir..” Ahmetbey’de Atatürk Parki, 50. Yil Parki, Dere Mahallesi Parklari var. Pekçok Aydin Insan Yetistiren Ahmetbey Kasabasi Sakinlerine Selam Olsun... Ahmetbey Sehit Ögretmen Ugur Gören Çok Programli Lisesi, Ahmetbey, Cumhuriyet Ilkögretim Okulu, Ahmetbey Atatürk Ilkögretim Okulu var... Ahmetbey köftesi çok meshurdur. Halki muhabbetlidir. Nazif Karaçam Efsaneden Gerçege Kirklareli kitabinin sonlarinda Ahmetbey’i anlatmistir. Kaynak bir kitaptir. Bagkurlu bir vatandas “Prim sayimiz çok yüksek. düsürülsün” dedi.

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol