LÜLEBURGAZ BÜYÜKKARIŞTIRAN BELDESİ GEZİ NOTLARI

17.11.2015 günü Büyükkarıştıran Beldesindeydim. Belediye Başkanı LÜTFÜ KARAMAN Kırcaali göçmenlerindendir. Bulgaristan göçmenleri yaşar beldede. Gelişen güzel bir memlekettir Büyükkarıştıran...
Sekiz sütunlu, üç bölmeli çok güzel bir Saat Kulesi yeni yapılmış. Büyükkarıştıran ilçe olabilecek bir yerdir. Belediyenin Ziraat Mühendisi RUKİYE SÖNMEZ olup sepetler içinde güller, çiçekler kaldırımın kenarında insanı karşılar gibidir. E5 karayoluna kırmızı güller ekilmiş. Aşık Ali Tanburacı'nın en sevdiğim türküsü “Kırmızı Gülün Alı Var”dır. Efkarlandım mı bu güzel Balkan Türküsü, “Alişimin Kaşları Kare” türküsü dilimden düşmez. Kırcaali Türk şehridir. Karaman Yörükleri Rumeli'ye iskan edilen yörüklerdir. 13 Mayıs 1277'de Konya'yı fetheden Karamanoğlu Mehmet Bey: "Divanda, sarayda, meydanda, bargahta Türkçe’den başka diller konuşulmayacaktır" demiştir. Bu güzel söz Karaman Çarşısı’nda Karamanoğlu fotoğraflarıyla beraber afiş olarak asılıdır. Ruhu şad olsun Karamanoğlu Mehmet Beyi’n. Karaman'ı gezdim sevdim. Eski sokaklarını dolaştım. Tarihi dokusunu sevdim. Bizimkilerin de kökeni Karamanmış. Büyükkarıştıranda SALAT yağ fabrikası var. Lüleburgaz, Çorlu arasında büyük fabrikalar bulunuyor. Sanayisiz, tarımsız memleket olmaz. Büyükkarıştıran Ziraat Banka Müdürü TURGUT BALCI'ya "Büyükkarıştıran şirin bir memlekettir" dedim.
TURGUT BALCI: "Güzel şirin bir belde. Halka hizmet etmekten mutluyuz. Beldenin ilçe olmasına katkı yapmak birlikte büyümek istiyoruz" dedi. Büyükkarıştıran da Gizem Kasap'ın et ürünleri, sucukları kalitelidir. Sahibi Necmi Karaman efendi, neşeli, çalışkan bir insandır.
LÜTFÜ KARAMAN amcasının oğludur. Gizem Kasap'ın hemen yanında Tarihi Kasapoğlu Köftecisi Reşat Düşünür'ün kelle-paça çorbasına kurutulmuş pul biber attınız mı çorba daha lezzetli oluyor. "Pul biberi Edirne Karaağaç'tan alırım. Kırcaali dağ köylerinden gelmişiz. Belediye Başkanı LÜTFÜ KARAMAN'la aynı köydeniz" diyen Reşat Düşünür'ün köftesi de çok güzeldir.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun köfte dükkanında köfte pişirirken çekilmiş fotoğrafı dükkanda asılıdır. Bol ağaçlı kaldırımlarda çiçek ekiliyor. Çiçek ekilen yerlerde damlama su boruları var. Çiçekleri kadın işçiler ekiyor. Aynı Lüleburgaz gibi. Lüleburgaz'da da kadın emekçi işçi kadınlar yolları, kaldırımları temizler. Büyükkarıştıran da İrem Çamlıca Bağcılık ve Şarapçılık Ltd. Şti. var. CHAMLIJA şarapları Kırklareli Istıranca Bağları 2014 papazkarası şarabı. Chamlıja şarapları Akören, İslambeyli, Poyralı Parpara bağları, Poyralı-Düzbağ bağları, Poyralı Kartalkaya bağları, Poyralı Camtepe bağları, Poyralı Dikilalan bağları, Soğucak Kurtçatağı bağları, Sütlüce bağları, Tozaklı (Şarap yolu altı) bağlarından elde edilen üzümlerden yapılıyor. Trak, Roma, Osmanlı zamanında Trakya da bağcılık yapılırdı.
Çocukluğumda içtiğim hardaliye nefisti. Boğazı yakan bir tadı vardı. Kırklareli Demirtaş, Yayla Mahallesi’nde yaşayan Rum evlerinin alt katında mahzende şarap fıçıları vardı. Bazen Kırklareli'den Yunanistan'a göç etmiş mübadele Rumlarının evlatları, torunları Kırklareli'ye gelip Yayla Parkı çevresini gezerler. Trakya turlarım devam ediyor. İnternetten yazılarımı okuyanlar oluyor. Bursa'yı, Çanakkale'yi yeniden gezmek isterim. Halkla söyleşiler yaparak, tarihi dokuyu gezerek yerel gazete Önadım’da ve Kırklar Haber’de yazmak isterim. Her şey imkan meselesidir. Kültür-Turizm Bakanlığımız bizlere sahip çıksın. Kıymetimiz öldükten sonra bilinir. Gerçek budur…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol