LÜLEBURGAZ BÜYÜKKARISTIRAN BELDESI

Büyükkaristiran Belediye Baskani çaliskan insan Lütfi Karaman’dir. B.Karistiran Bulgaristan muhacirleri çoktur. Bilhassa Kircaali’den gelenler çok olmus. Belediye muhasebecisi Fariz Demir tarihe çok ilgilidir. 21.03.2008 Belediyede Beytullah Isbilir, Naci Göner, Selami Sönmez, Fariz Demir, Ekrem Dag, Mesut Çolak’la kisa konusmalarimiz oldu. Zahiresi Yasar Cihan “Salim Demiraco arkadasim olur. Selam söyle” deid. Belediye binasiçok güzel yapilmis. Modern bir bina.. Yollara parketas dösenmis. Halki muhabbetlidir. Halkarasinda dolasan efsanalere, ani ve öykülere yeri geldiginde önem vermeliyiz. Yerel kültürümüz ve yerel tarihimiz önemlidir. Büyük Türk Milletini Çok Seviyoruz. Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam agabey Efsaneden Gerçege Kirklareli kitabinda Büyükkaristiran’i anlatmis: 

“Karistiran bölgede tarihi en eski yerlesim merkezlerinin basinda gelmektedir. Lüleburgaz kurulmadan önce Karistiran vardi. Tarihin babasi Heredot M.Ö. 400’lü yillarin ilk yarisinda Karistiran ve deresinden Kontadestos olarak söz etmektedir. Hellenler buraya öyle derlerdi.

Önceleri Trak soylularin yasadigi yerdi. Traklar Karistiran’da M.Ö. 700-600 yillarinda ve sonraki zamanlarda düz ovalarini örten yüksek agaçlar ve sik ormanlar içinde geyik, domuz ve tilki avlarlardi.. Karistiran Osmanli Imparatorlugu dönemine kadar “Çok kosan tavsanlari” ile ün yapmistir. Bir baska ünü de Kontadestos Deresinden geliyordu. Ergeneye karisan bu dere Karistiran’in kültürel ve ticaret yasamina bereket getiriyordu. Ilk Çaglarda Ergenenin adi “Isiltili su” anlamina geliyordu. Bizanslilar “Rigina” derlerdi... Traklarin bir kolu olan Odrisler M.Ö.V yüzyilda Meriç’in asagi kesimlerinde Trakya’ya egemen bir devlet durumuna geldiklerinde Karistiran bir Odris Sehri’idi. Adi Druzipara idi. Ve Odrisler Sehri anlamina geliyordu. Ptol’ye göre Karistiran’in o zamanlardaki eski adi Pruspara, yeni adi ise Drysipora’ydi. Ancak Karistiran’in tarih içersinde baska adlarida olmustur. “Napolis, Mosinapolis, Drizipera” gibi ismlerde anildigi zamanlar vardir. Çekoslavak yazar Dr. Konstantin Yosifirecek, Karistiran’a iliskin baska verdigi bilgilerde IV. yüzyilda buranin “Metropoliten Merkezi” oldugunu söylüyor. “344 yilinda Trakya’da Edirne, Lüleburgaz, Vize, Babaeski, Kirklareli ve Marmara Ereglisi gibi Karistiran’da da Psikoposluk bulunuyordu.

Romalilarin Trakyadaki askeri duraklardan biri Karistiranda bulunuyordu. Buradan Vize’ye, Marmara Ereglisine yol vardi. Vizeden giden yol Bulgaristan’da Ahyoluna ve oradan Silistre’ye ulasiyorduki, bu yol Istanbul- Tuna arasinda ana ulasim sagliyordu. IV. yüzyilda tek ulasim yolu buydu... 592 yilinda Avarlar Bulgaristan’dan Ahyolu üzerinden hareketle Trakya’ya inmis, Karistiran’i isgal etmislerdi. Trakya’da kitle halinde insanlari öldüren veba salginlari olmustur..”

Türklerin Zamaninda Karistiran: “Karistiran 1361 yilnda Osmanli Ordularina direnen Çorlu kalesinin düsmesi üzerine Sultan I. Murad’a teslim oldu... Bertrandonde Broguire seyahat günlügünde” 1433 yilinda Karistiran (Misterio) Kalesindeki Rum halkini buranin egemeni bir Türk yönetiyordu” diye yazmaktadir. Buradan geçen Avrupa’li bir baska gezgincide “Ortaçag Kalesi (Mesine’si) nin yerinde bulunan Karistiran Pazari’nda Ali Pasa (Semiz Ali Pasa) nin selef’i ile Padisah Avci Mehmet’in (1648-1687) sarayi bulunmaktadir” diye not düsmüstür. Trakya’da en eski Ticaret Pazari’nin kuruldugu yer Karistiran’di. Karistiran 1511 yilinda Padisah II. Beyazit ile oglu Trabzon Valisi Yavuz Selim arasinda bir taht mücadelesine sahne olmustur...”

Tarihi Eserler:”15. yada 16. yüzyilda yapilmis cami, Rüstem Pasa’nin hani, Orhor Çesmesi, Su Terazisi ve üzerine insatlar yapilmis bulunan kervansaray temelleri tarihten geriye kalan harabelerdir. Mimar Sinan Köprüsü ise korunuyor.”

ATATÜRK B. KARISTIRANDAN GEÇTI: “Trakya Manevralari dolayisiyle Atatürk 17 Agustos 1937 yilinda Basbakan Ismet Inönü, Genel Kurmay Baskani Maresal Fevzi Çakmak ile buraya gelmis, sonra Saray yöresinde cereyan etmekte olan menevralari izlemeye gitmistir.” BELEDIYE: “B. Karistiran 1 Haziran 1986 tarihinde belediye olmustur. 1990 sayimina göre nüfusu 500’dir.”

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol