LAPA LAPA KAR YAĞDI KIRKLARELİ'NE NOTLAR

26.01.2016 günü sabahleyin lapa lapa kar yağdı Kırklareli sokaklarına. Çocuk olsam kara sırt üstü yatıp, karda kayak yaparak zevkini çıkarırdım. Babamın: "Haydi oğlum kardan adam yapalım" sözünü anımsadım. Kardan ıslanan ayakkabılarımı, çoraplarımı değiştirirdim. Bu güzel yağan kar mikropları öldürecek. Topraklar yağan karla vitamin alacaklar.
Karda yürürken oluşan buzda düşmemek için dikkat etmek gerekir. Ellerin cepte yürümeyeceksin. Saat 20.00 akşam saatleri TRT Belgesel'de Kamboçya'yı izliyoruz. Dünya güzel ama yaşamak için hayatın elemine aldırmadan bir şeyler yapacaksın. Kamboçya balıkçıları belgeseli, çeşit çeşit rengârenk balıklar. Kepçeyle yakalanan balıklar halkın geçim kaynağı güzelim balıklar. Kayık evlerde yaşayan aileler.
Karın yağması kuru ayazın etkisini yok etti. Karda mahsur kalan köylerde yaşam zordur. Elektriksiz, susuz köyler vardı. Bugün de böyle dağ köyleri varmıdır acaba?
Bir Karadenizli arkadaş anlatmıştı: "Kars'ın Digor kazasının Arpacı köyünde kardan mahsur kalmıştık. Bir aile bizi üç dört gün evlerinde misafir etmişti. Eşeklerle her gün su kaynaklarından köylüler su taşırlardı. Yüzlerce eşek köyden yola çıkardı. Heybelerinde su bidonları vardı. Köyde su yoktu. Yıl 1973 köyde elektrik de yoktu. Bülent Ecevit hükümetinin bakanları, milletvekilleri köylere, kasabalara, kentlere uğrar halkın dertlerini dinlerdi. Ali Topuz'a bir gün şöyle dedim. " Kars'ın Digor kazasının Arpacı köyünde elektrik, su yok. Yardım edin de su, elektrik gelsin köye." Ali Topuz yetkili bir kişiydi. Hemen Müsteşarını köye gönderip gerekeni yapmak için harekete geçti. Köy suya, elektriğe kavuştu. Bu olayı şimdi kimse bilmez.
Karadeniz'e çay ekimi 1937 yılından itibaren Batum'dan çay tohumunun getirilmesiyle başlar. Şimdi devletin, özel sektörün Rize'de çay tesisleri vardır. Çay ekimini konunun uzmanları, çavuşlar halka anlatırlardı. Rize'de çay para yapmayınca çay mitingleri yapılmıştı. Eski yılları anımsarım bazen. Yıllar geçip gidiyor demişti." Karadeniz'i, Anadolu'yu gezmek isterim. Aydınlar halkın mutluğu için çalışmak zorunda olan gönlü güzel insanlardır. " Halka hizmet, hakka hizmettir" derler.
Yurdumuzun güzel insanları vardır. Hayatın özünde sevgi vardır, muhabbet vardır, saygı vardır. Şiddet, terör olmadan yaşam güzeldir. İnsanlar güzel şeylere layıktır. Sevginin ışığında yürüyenlere halka hizmet şiarını yerine getirenlere selam olsun.
Tur atarım Kırklareli sokaklarında
Kar yağar lapa lapa
Yürümeyi sevenlerdenim
Çay içerim dostlarla
Kahvelerde, çay ocaklarında
Kütüphaneye gider
Kitap okurum
Bilgi hazinedir
Umut sevgidedir
Geri kalmış ülkelerin kalkınmasını
Gönülden isterim
Güvercinlere yem atanlar olur…
Selahattin Demiraco
Şimdi Köydes, Beldes etkinlikleriyle köylere, beldelere altyapı, üstyapı hizmetleri götürülüyor. İl Genel Meclisi'miz köylere hizmet götürmek için kararlar alıyor. Kırklareli'de elektrik kesintileri insanları kahrediyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol