Kuzulu Köyü suyu duble komisyona

Kırklareli Merkez'e bağlı Kuzulu Köyü'nden Kadıköy Köyü'ne su taşınması talebi Kuzulu Köyü halkının itirazları ile sonuçlanmıştı. Meclisin son oturumunda Kuzulu Köyü Muhtarlığının itirazları ile yeniden gündeme alınan konu bu kez çeşitli İşler Komisyonu ile birlikte Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu'na havale edildi.
Konuya ilişkin bilgi veren Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Osman Yeter Somer, yağşlar olmaması nedeniyle son birkaç yıldır su sıkıntısı yaşandığını belirtti. Meclis Üyesi Aydın Karakoç ise Kuzulu Köyü'nün bölgedeki en zengin su kaynaklarına sahip olduğunu belirterek Çeşitli İşler Komisyonu'nun daha önce aldığı Kuzulu Köyü'nden su aktarılması kararının yerinde bir kara olduğunu söyledi.

Kırklareli İl Genel Meclisi Ocak Ayı 5'nci ve son birleşimi yapıldı. Behçet Şen Başkanlığı'ndaki toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Meclis birleşimi her zaman olduğu gibi 10.30 yerine 11.00'da başladı. Toplantının dikkat çeken gündem maddelerinden biri gündemin 7'nci maddesindeki Merkez İlçe'ye bağlı Kadıköy Köyü'ne içme suyu sağlamak amacıyla Kuzulu Köyü sınırları dahilindeki ormanlık alanda bulunan 1 litre debili kokurdan kaynağının yarısının komşu köy Kadıköy Köyü'ne tahsis edilmesi hususunda Kadıköy Köyü'ne tahsis edilen suyun köye iadesi talebi görüşüldü.
Konuya ilişkin İl Özel İdaresi'ne dilekçe ile başvuran Kuzulu Köyü Muhtarlığı, dilekçesinde söz konusu kaynaktan alınacak suyun köyleri için olumsuz sonuçları olacağını belirtirken durumun kendi köyleri açısından incelenmediğini savundu. Muhtarlık dilekçesinde kararın yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesini istedi.
10 çeşme aynı kaynaktan besleniyor
Konuya ilişkin bilgi veren İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Osman Yeter Somer, konunun daha önce Meclise geldiğini anımsatarak "Usul gereği ilgili köylere tebliğde bulunduk. Bunun için köye de gittiğimizde tebligatı almak istemediler. Sonuç itibariyle burada bazı şeyler yanlış anlaşılıyor. Köyde 10 tane çeşme var deniliyor. 10 çeşme bir kaynaktan besleniyor. Şifalı su dedikleri suyu ayrıca şebeke ile getirerek 10 çeşmeye bağlamışlar. O 10 çeşmeden akan çokta şifalı olmayan suyu insanlar gidip dolduruyor alıyor. Burada sanki su şebeke suyu veriliyormuş gibi bir algı oluşturuyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim burada sıkıntımız Kadıköy Köyü'nün su ihtiyacının olup olmadığı… Kadıköy Köyü'nün suya ihtiyacı var. 2013 de depo bakım ve onarımı yapıldı. Fayans yapıldı. Kadıköy Köy deposuna. Benim orada yapılan çalışmaları değerlendirmek için gittiğimde üst kodlara suyun hiç çıkmadığını gördüm. Kendilerinin yaptığı bir tasarruftan dolayı hepsinin içme suyunu içme suyu şebekesinden aldığını gördüm ve su cidden yetmiyor. Yarım litreye yakın su geliyor gelen su deponun tabanına değiyor birikmeye hiç imkanı yok. Direk akışa geçiyor. Komisyonda durumun doğruluğunu yerinde teşhis etti. Orada bir içme suyu kıtlığı var. Bizim cazibe ile gelecek başka bir suyumuz orada yok" dedi.
Suyun ayrı bir şebeke olduğunu bilmiyorlar
Köylerde halen yağmur yada kar yağmadığını bu nedenle sıkıntı olduğunu belirten Somer, bahar yağmurlarından umutlu olduklarını söyledi. Somer, "Eğer havalar böyle devam ederse özellikle cazibe ile gelen ve kaynak suları ile beslenen yerlerde su sıkıntısı yaşanabilir. Şu anki mevcut büyük kaynak dedikleri kokurdan kaynağının debisi yetersiz. Buranın 30 metre ilerisinde bizim tahsisini yaptığımız bir kaynak var. 3,5 tonluk depoyu yarım saatte doldurabilir. Burası çeşme marifetiyle yalaklara dökülüyor, hayvanlar sulanıyor. Diğer zamanlarda akıp gidiyor. 1 litre suyun yarısını alıp 10 metrelik boru ile saplama yaparak yaklaşık 1 litrelik suyu Kadıköy Köyü'ne göndereceğiz. Kalan yarım litre suda oraya yetecek. Çeşmelerden su akıtılırken suyun ayrı bir şebeke olduğunu bilmiyorlar bizim kaynaklarımızı niye kullanıyorsunuz bu su bize lazım diyorlar. Şifalı suyun şebekeye girdiğini düşünüyorlar.
Şifalı denilen su bakteriyolojik olarak uygun değil
Şebekeye girmiyor. O 10 tane çeşme dedikleri yere gidiyor. Ayrıca bu su ile ilgili şunu söyleyeyim su bakteriyolojik olarak uygun olmayan bir su. 2012 yılında yapılan bir tahlil de var. Çeşmelerden akan su ile ilgili bir sıkıntı olsa da görev tanımı itibariyle Özel İdaresi'nin görev tanımında değil. O keyfe keder bir sudur. İçme suyu şebekesinde kullanmadıktan sonra önemli bir su değil. Bizim görevimiz insanlara sağlıklı içme suyu temin etmek ve bize göre o su sağlıklı değil. Muhtarlığın itirazı olabilir ama İl Genel Meclisi olarak bir karara varmak durumundayız. Biz hiç kimsenin düzenini bozacak bir şey yapmamaya çalıştık ama itiraz oldu. İtiraz konusunda takdir İl Genel Meclisi'nindir. İster kararı iptal edersiniz ister kararınızda direnebilirsiniz. Eğer ki Kuzulu Köyü'nün yeni bir itiraz olursa İdare Mahkemesi kararı iptal ettirir hukuk karşısında kimsenin de yapacak bir şeyi yoktur. Köyden gelenlerin hayvan içme suyu konusundaki hassasiyeti nedeniyle dedik ki biz size bir sulama göleti yapalım. Oradaki çiftlik sahipleri, hayvan sahipleri ki 5 bin hayvandan bahsediliyor buda iddialı bir rakam ayrıca onların mağduriyetine sebep olmasın diye küçük ölçekli 2014 yılında gölet yaparak yardımcı olalım dedik. Ancak köy karara itiraz etti. Özetin özeti karar İl Genel Meclisi'nindir" diye konuştu.
Kuraklık tehlikesi…
Somer konuşmasında son olarak, bölgede yaklaşık 3 yıldır istikrarlı bir yağış olmadığını belirterek bunun kuraklık tehlikesi taşıdığını ifade etti. Somer, "Yaklaşık 3 yıldır ciddi manada yağış eksikliği çekiyoruz. Ne eski kar var ne eski yağmur var. Bahar yağmurlarında ani baskınlar oluyor sel yaratıyor ama bizim ihtiyacımız istikrarlı su. Önümüzdeki Çarşambadan itibaren yağmur bekliyoruz. Ben artık o kadar umutsuzluğa düştüm ki yağmur takip eder vaziyetteyim. Anlatmak istediğim yağmur yağar akış debileri normale döner belki bir sıkıntı yaşamayacağız. Kuzulu Köyü'nun hassasiyetini anlamıyor değiliz. 2014 te hayvan içme suyu göleti yapar mağduriyetinizi gideririz dedik. Hayvan içme suyu göletleri ile dert çözülüyor. Benim orada gördüğüm bir çiftlik var" şeklinde konuştu.
Sürekli elektrik masrafı
Konuya ilişkin söz alan Meclis Üyesi Aydın Karakoç ta, konuyu ve bölgeyi çok iyi bildiğini sorunun konunun gazeteye yansımasıyla ortaya çıktığını söyledi. Karakoç, "Gazeteye yansırken "Bütçenin ilk patlağı Kadıköy" diye çıktı. Köylere Hizmet Götürme Birliği Kanalı ile Kadıköy'e su taşıyacak deponun tamiratını yaptık. Su sistemleri içerisinde su kalmadığında anında bakteriler ürer. Sistemin içinde su mutlaka bulunmak zorundadır. Siz 3 ay boyunca o sistem içinde üst katlara su çıkmadığını düşünün. O su içerinde ne mikroplar üreyecek. Kadıköy'ün gerçekten yaz aylarında Mayıs ayından itibaren üst bölgelerine kesinlikle su çıkmıyor. Bahçe sulama falan da değil. Normal su çıkmıyor. Bizde Birlikten öbürünün de deposunun tamirini bu sene gündeme aldık. Öteki depoda revize edilecek fakat revize edildiğinde elektrik masrafı bitmiyor. Oraya su salma su ile gelmiyor elektrikle çıkıyor. Sürekli Kadıköy elektrik parası ödeyecek. Şifalı dediğimiz su bağlansa bile depoları sürekli dolu tutmak için elektrik masrafı çıkacak. Dediğimiz gibi yaz aylarında o su kuruyor" dedi.
"Bölgenin en zengin kaynakları Kuzulu da…"
Kuzulu Köyü'nün bu güne kadar su kaynaklarını kimin araştırdığını soran Karakoç, bölgenin en zengin su kaynaklarına sahip olduğunu savundu. Söylenildiği gibi 5 bin başlık değil 300-400 küçük başlık hayvancılık yapıldığını ifade eden Karakoç, şunları söyledi;
"Şimdi Kuzulu Köy halkı bana kızacak ama Kuzulu Köyün su kaynaklarını kim araştırdı? Bölgenin en zengin kaynakları Kuzulu Köyü'nde ama meranın öteki tarafında. Dereyi aştıktan sonra Kuzulu'nun bu tarafına geçince su yok ama öbür taraf en zengin su kaynaklarına sahip. Sadece 1 sürü var orada. 300 - 400 başlık küçük baş hayvancılık var. Yaz aylarında biraz artıyor büyükbaş hayvanlar geliyor ama göletlerle biz bu sorunu çözeriz. Parasız çözebileceğimiz bir şeyi göletlerle biz öteki tarafta kaynak aktarımı, su aktarımı bilmem ne bilmem ne. O zaman Kuzuludan alalım bir boruyla suyu o meraya bir küçücük su getirelim. Çeşme yapalım sulasınlar orada. Ama nedense Kuzulu kendi kaynaklarından nedense kullanmıyor. Kuzulu kaynakları çok zengin. Her yerden patlamasına rağmen su gidiyor. Bizim Meclisimizin verdiği karar doğru bir karar.
Seçim zamanı
Şu anda seçim geldi herkes bir şeyler yapmaya uğraşıyor. Biri sıkıştırıyor öbürünü, biri sıkıştırıyor öbürünü. Ama bizim için asıl olan insanlara içme suyu sağlamak. Bu suda sağlanmıyor. Üst kısımlara su yine çıkmayacak."
İki komisyona birden havale edildi
Son olarak söz alan Hüseyin Taşkın, konunun İç İşleri ve Çeşitli İşler Komisyonu'na yeniden havalesini önerdi. Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu'nun da olduğunun belirtilmesi üzerine Meclis Başkanı Behçet Şen gündem maddesini incelemek üzere İç İşleri ve Çeşitli İşler Komisyonu ile Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu'na havalesini oya sundu. Her iki komisyona da havalesi Meclis tarafından kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol