Kütüphane haftasında anlamlı ödüller

Kütüphane Haftası Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Bu yıl 50'ncisi kutlanan kütüphane haftası Kırklareli'nde de çeşitli etkinlikler ve organizasyonlar ile kutlanmaya devam ediyor

Kırklareli Valiliğinin organize ettiği ve Kırklareli il Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Halk Kütüphanesi müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri etkinlik, Kırklareli il Halk Kütüphanesinde bulunan toplantı salonunda dün saat 14.30'da başladı. Kütüphane Haftası sebebi ile düzenlenen etkinlikte Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Altay "Hayat boyu öğrenme ve Halk Kütüphaneleri" konulu bir sunumda bulunurken, Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Vali Yardımcısı Erhan Türker, Kırklareli il Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hikmet Merter, Kırklareli il Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Macit, Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak, Araştırmacı Yazar Nazif Karaçam ve birçok öğrenci ile gerçekleşen kutlamada, en çok kitap okuyan kişilere ödüller verildi.
Bu yıl 50'ncisi kutlanan "Kütüphane haftası" Kırklareli il Halk Kütüphanesi toplantı salonundabir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmalara geçildi.
"Yediden yetmişe herkesin ücretsiz yararlanabildiği yerdir, Halk Kütüphaneleri"
Kırklareli İl Halk Kütüphanesi müdürü Hilal Sıcak yaptığı konuşmasında bu haftanın amaçlarına değinirken, "Milli kültür mirasımızı yaşatan, insanlığın kültür ürünlerini toplumun kullanımına sunan kütüphaneleri tanıtarak halkı kütüphaneye çekmek, kitabı ve kütüphaneleri sevdirmektir. Halk kütüphaneleri dinlenirken, eğlendiren ve kişinin kendisini yetiştirmesinde önemi bir yeri olan kurumdur. Halkın üniversitesidir. Klasik bir tanımla halk kütüphaneleri, yediden yetmişe herkesin ücretsiz olarak faydalanabildiği kütüphanelerdir. Halk kütüphaneleri halkın okuma ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur. Doğal olarak halk kütüphanelerinin varlığı, okuyan araştıran bireyler varsa anlam kazanır" diye konuştu.
 "Kırklareli okuma konusunda zirvede yer alıyor"
Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak ise okumanın toplumların ve dinlerin paralelinde ilerlediği bu iki çizginin kesişmemesi için elimizden geleni yapmalıyız dediği konuşmasında. "Böyle anlamlı bir günde bir araya gelmek çok gurur verici. Özellikle konu kitap olunca daha da gururlanıyor insan. Ben size öğrencilik dönemimden bir örnek vereyim. Hukuk fakültesindeyken şunun farkına vardım. Örenciler okulda sadece okul kitaplarına yöneliyor. Okul kitapları dışında hiçbir kaynaktan yararlanmıyorlar.  Bu durum tabi ki bizim canımızı sıkıyor. Öğrencilerin sadece kendi bölüm kitaplarına yönelmeleri, onların bilgi konusunda eksik kalmalarına neden oluyor. Kırklareli'nde tabi bu durum artık değişti. Kırklareli, okuyucu sayısı bakımından Türkiye'nin zirvesine yerleşmiş durumda. Şunu unutmayın çok okumak önemli değil, önemli olan okuduklarımızı başkalarına aktarabilmek. Çünkü insanoğlu okuduklarıyla değil, aktardıklarıyla anılacaktır" şeklinde konuştu.
Ahmet Altay; "Hayat boyu öğrenme ve halk kütüphaneleri"
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Altay, bu yılın ama teması olan "Hayat Boyu Kütüphane" ile ilgili bir sunum yaptı. Altay; "8 yıl halk kütüphanelerinde çalıştım. Burada bulunmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu yıl ki kütüphane haftasının ana teması "Hayat Boyu Kütüphane" Bende ana temaya uygun olarak hayat boyu öğrenme ve halk kütüphaneleri isimli bir sunum gerçekleştireceğim. Öğrenme, hayat boyu öğrenme, halk kütüphanelerinde hayat boyu öğrenme, Türkiye'de durum. Öğrenmeyi basit şekilde tanımlamak gerekirse bilgi edinme eğilimi, bilgilenme süreci olarak ifade edilebilir. Öğrenme ve bilgi insanoğlunun her çağında her döneminde insanın hayatında bulunmuştur. İçinde bulunduğumuz dönemde, bilgi ve öğrenme daha fazla anlam ifade etmektedir. Teknoloji ve dijital ortam geliştikçe, bilginin değeri de artmaya başladı. Öğrenme ve bilgi ilkel çağda da öğrenmek çok önemliydi fakat o dönemde durum farklıydı. Sanayi toplumunda mekanik bilgi çok önemliydi. Son dönemlerde bilişime yönelik bilgi çok fazla öne çıkmakta. Günümüzde ise baş döndürücü bir değişim var ve buna ayak uydurabilmek adına her anımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Artık bilgi müthiş anlamda değişiyor. Bugün öğrendiğimiz bir şeyin, ertesi güne güncel kalması çok zor duruma geldi. Dolayısıyla günümüzde okuma alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli. Çocuklarımızın okumaya, bilgiye eğilimli hale gelmesine yardımcı olmamız gerekiyor. Okumanın onlar için yemek, uyumak kadar önemli olduğunu anlatmalıyız. Kitap okumak için ise en güzel mekân hiç kuşkusuz kütüphaneler. Kitap kolik Bir insanın iki günde bir kitap okuduğunu düşündüğümüzde senede 150 civarı bir kitap sayısına ulaşabiliriz. Bu sayı insan ömrü ile orantılandığında sayının en fazla 15 bin kitaba çıkacağını görüyoruz."
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Altay'a konuşmalarından dolayı, Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak tarafından ödül verildi.
En çok okuyanlar ödüllerini aldılar
Konuşmaların ardından Kırklareli il Halk Kütüphanesi 1 yıl içerisinde en çok kitap okuyan Kırklarelili öğrenci, öğretmen ve minik çocuklara çeşitli hediyeler verildi. Kırklarelili vatandaşlar arasından yetişkinler bölümünden en fazla yararlanan okuyucu Mustafa İrice, Yetişkin bölümünden en fazla yararlanan öğrenciler Saime Yalçın ve Buse Erbay, çocuk bölümünden en çok yararlanan öğrenciler Zeynep Taşer ve Ali Erkan Kukul, Sude Yılmaz ve Mustafa Eren Sığın'ın ödüllerini Vali Yardımcısı Erhan Türker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Macit, Araştırmacı Yazar Nazif Karaçam ve Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal tarafından ödülleri verildi.
Bu yıl 50'ncisi kutlanan kütüphane haftası nedeni ile Kırklareli il Halk Kütüphanesinde düzenlenen etkinlikte yapılan konuşmaların ardından, kütüphanenin bilgisayar odasında konuklara ikramlarda bulunuldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol