Kirklareli Tarim il müdürlügü son dönemlerde görülen KKKA(Kirim-Kongo-Kanamali atesi) ilimizde de ölümlere sebep olmasindan dolayi Kirklareli Ticaret Borsasi salonunda konuya iliskin bilgilendirme toplantisi düzenledi. Genis bir katilimla gerçeklesen toplantiya konusmaci olarak Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ana Bilim dali Baskani Prof. Dr. Zati Vatansever, Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür vekili Mehmet Özcan, Aile Hekimligi Toplum Saglik Biriminden Dr.Kadriye Çebi ve Halk Sagligi Müdürü Dr. Nihat Kutluay katildi. Ayrica Damizlik Sigir yetistiricileri Birligi baskani Ali Dermenci'de ve çok sayida vatandas toplantida hazir bulundu.
Konusmaya ilk olarak ve Halk Sagligi Müdürü Dr. Nihat Kutluay basladi ve sunlari dile getirdi: "Toplantimizin amaci yaz döneminin baslamasi ile birlikte KKKA hastaliginin artmasi ve ölümcül vakalarin görülmesi neticesinde alinacak ve uygulanacak önlemler hakkinda toplanmis bulunuyoruz. Vakialarin görülmesi üzerine Il özel idaresi konuya iliskin belirli bir bütçe olusturdu.
Bu bütçe ile keneye karsi olarak belirli ilaçlar alinacak. Tarim müdürlügü koordinasyonunda Köylümüze muhtarlarimiza dagitilacak ilaç ayni zaman konuya iliskin bilgilendirme yapilacak ve dersler verilecektir. Bizlerde halk sagligi müdürlügü olarak kene kartlari aldik sizlere bunu dagitacagiz. Brosürlerimiz ve afislerimiz var sizlerin yardimiyla bunlari gerekli yerlere asilmasinda yardimci olmanizi istiyoruz. Bu toplantida sakin kimse yanlis anlamasin hastaliklar artmaya basladi gibi kimse algilamasin ölüm kapimizda diye düsünmesin. Bu sadece uyari ve önlemler açisindan düzenlenen bir toplantidir. Åzunu herkes bilmeli kene'nin oldugu her yerde bu hastaliga rastlayabilirsiniz. Özelikle Afrika, Bati Avrupa, Asya ve Ortadogu ülkelerinde bu hastaliga rastlanmaktadir. Ülkemizde de özelliklede de Karadeniz'in alt bölgelerinde Tokat, Yozgat ve Sivas'ta bu hastaliklar görülmüstür ve batiya dogru yayilmistir. Ama en çok orta Anadolu bölgemizde rastlanmistir. Burada bizler neler yapabiliriz diye diger konusmaci arkadaslarim sizlere bilgi verecektirler" dedi.
Daha sonra konusmacilardan Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür vekili Mehmet Özcan söz aldi ve konuya iliskin su bilgileri verdi: " Ilimizde 150 bin büyükbas 250 binde küçükbas hayvan bulunmaktadir. Isletmelerimizin tamamina yakini aile isletmeleri konumundadir. Hayvan irklarimiz gelismis ülkelerdeki hayvan irklarindan ve kültür irki yüksek verimli hayvanlardan olusmaktadir. Ancak barinaklarimiz hayvan yetistiricilerimizin bilinç düzeyi ve uygulayis biçimi bakimindan bugün için olmasi gereken düzeyde degildir. Özellikle havyaciligiz mera hayvanciligi seklinde yapilmaktadir. Bunlarla birlikte gelismis ülkelerdeki gibi 42 hayvan isletmeciligi bulunmaktadir. Havya sayisi da bununla birlikte 24 bin civarindadir. Buda hayvan varligimizin % 6 sini kapsamaktadir. KKKA riski olan Ilçelerimizden Pinarhisar, Vize, Kofçaz, Demirköy ve merkeze bagli köylerden balkan kesimlerinde 5 bin adet hayvancilik isletmecisi bulunmaktadir. Bu bölgede 166 bin'e yakin hayvan bulunmaktadir. Yaklasik olarak ta 20 bin kisi bu riskli bölge'de bulunmaktadir. Tarim ve ormancilikla ugrasanlar bu bölgede yaklasik olarak 40 bin kisidir. Bu bölgede bulunan kisiler özellikle KKKA ne oldugunu anlamak ve bilmek zorundadirlar.
Hem anlamalilar hemde çevresinde bulunan insanlara anlatmak zorundadirlar. Biz bakanlik olarak 2006 yilinda bunun çalismalarini yapmistik. Åzimdi yine yapiyoruz. Kümse bu konuda gevsememeli ve ilaçlamayi yapmalidir. Hayvanlarinin Nisan ayindan itibaren mera çikiyorlar ve bu dönemde bu ilaçlama yapmalidirlar. " dedi.
Daha sonra, Aile Hekimligi Toplum Saglik Biriminden Dr.Kadriye Çebi ve Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ana Bilim dali Baskani Prof. Dr. Zati Vatansever KKKA alinacak olasi tedbirler hakkinda su bilgileri verdiler: "KKKA hastaligi kenedeki mikroplarin sebep oldugu ölümcül bir hastaliktir. Bulasmamasi için yapmamiz gerekenlerin basinda hayvanlarin üzerinde bulunan keneye ve hayvanlarin kan, idrar ve diger vücut sivilarina çiplak elle dokunulmamali.
Ayrica vücutta kene var ise keneyi kisa sürede eldiven ve kene kart ile çikartmali bunlar yok ise bez veya naylon poset ile tutarak çikartilmalidir. Åzayet keneyi çikartamiyorsaniz en yakin saglik kurusluna basvurmalisiniz. Åzayet riskli alanlarda bulunuyorsaniz (Bahçe, bag, tarla, ahir, orman, orman kenari gibi yerler) açik renkli ve kapali kiyafetler seçmelisiniz ve pantolonusun paçalarini çorap içine sokmali yada çizme giymelisiniz. Åzunu açikça bilmelisiniz kene uçmaz veya ziplamaz. Kene Örümcek irkindandir tirmanir.
Oturulacak yerlere açik renkte örtü sermelisiniz. Åzayet vücudunuza kene tirmaniyorsa çiplak elle uzaklastirmayin. Riskli alandan döndükten sonra vücudunuzun belirli yerlerini mutlaka kontrol etmelisiniz bunlar(diz arkasi, koltuk altlari, kulak arkasi, ense, saç dipleri ve kasiklar kontrol edilmelidir.
Farz edelim ki kene tutunmasi oldu ve 10 gün içerisinde halsizlik, istahsizlik, ates, vücut agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma ve ishal görürseniz mutlaka ve mutlaka en yakin saglik kurulusuna basvurmalisiniz" dediler. Ayrica hiçbir yere ulasamiyorsaniz alo 184 telefon hattindan konuya iliskin yardim da talep edebilirsiniz dediler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol