Kurbanların % 20'si elde kaldı

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda yetiştirdikleri küçük ve büyükbaş kurbanlıkların % 45'lik bir bölümü ellerinde kalan Kırklarelili kurban yetiştiricileri, Bayramın ilk günü Kırklarelili vatandaşın ilgisi ile bu oranı % 20'lere kadar düşürmeyi başardı. Kırklarelili vatandaşın kurbanlık arayışı fiyatların küçükbaş kurbanlıklar için 500 TL'ye düşmesinin de verdiği rahatlıkla Bayramın ikinci gününün son saatlerine kadar devam etti.

Kurban ibadetini gerçekleştirmek için hayvan pazarında giden ve yetiştiriciler tarafından "Gelen var ama alışveriş yok" gibi tedirginlik içeren sözlere maruz kalan vatandaş, hayvan sahiplerine en güzel cevabı bayramın ilk  günü  hayvan pazarına akın edip ne pahasına olursa olsun kurbanını alıp oradan ayrılarak verdi.

Yetiştiricilerin hem geçen senelerden aldıkları hem ekonomik hem de elde kalan Kurbanlıklardan zarar etmelerinin verdiği ders sonrası,  "Kaça kaça elden çıkartalım" mantığı ile pazarlıklar çok kısa sürdü.
Kırklareli'nde Hayvan Pazarı'nda ki Kurbanlık yetiştiricisi, bayram arifesine kadar, "Hayvanı soran var alan yok"     diyerek işlerin geçen seneden bile daha kötü olduğunu belirtti.
Satıcılar ilimizin küçük olması nedeniyle pazarın geç kurulduğunu, Kırklareli'nde alıcılardan çok sorucuların kaldığını, pazarda fazlasıyla hayvan olduğunu ve satışların çok vasat olduğunu dile getirdiler. Birçok yetiştiricinin geçen bayramda yaşanan sıkıntıyı bir daha yaşamamak adına hayvanlarını toptan sattıklarını, bu durumun pazarda satış yapacak yetiştiriciyi zora soktuğunu söyleyerek, Kurban Bayramını tedirginlik içinde beklediklerini anlatan kurbanlık hayvan yetiştiricileri arife gününe kadar istediğini alamamıştı. Bayramın ilk günü adeta hayvan pazarına akın eden Kırklarelili daha önce 700 - 800 TL civarında olan kurbanlıkları 500 TL'ye kapatmayı bildi.
Kırklareli Hayvan Pazarı'nda arife günü satışlar yetiştiriciyi üzdü. Günler öncesinden durumun böyle olacağını dile getiren yetiştirici, Kırklareli'nde hayvan satışlarının vasat geçeceğini, alıcıdan çok bakıcının olduğunu ifade etmişti. Büyük illere kıyasla daha geç kurulan Kırklareli Hayvan Pazarı, bugün itibariyle dolmaya başlaması beklenirken pazara gelen satıcılar, bu sene satışlardan bir ümitlerinin olmadığını, çok fazla hayvan olması rağmen çoğunun ellerinde kalacağını ifade etti. Özellikle aracıların kendilerini çok fazla sıkıntıya soktuğunu belirten satıcılar, hayvan pazarlarına gelmeden önce aracıların toptan alım yaptıklarını, durum böyle olunca fiyatların iyice düştüğünü ve masraflarını dahi karşılayamadıklarının altını çizen üretici, emeklerinin boşa gideceğinden tedirginlik duyuyordu.
Kurban bayramından önce yatırılan emekli maaşlarının da arife sonrasında ki dönemde Kurbanlık satışlarını arttırdığını belirten yetiştiriciler, "Arife günü ve ondan önceki günlerde yaptığımız satışları bayramın ilk günü yaptık. Geçen seneden aldığımız dersler var bu sene de aynı ekonomik sıkıntıyı yaşamamak için sürümden kazanmak istedik. Pazarlıklarda genellikle alıcının verdiği fiyatın etrafında bir rakama verdik hayvanlarımızı. Emekli kesimin de maaşlarının erkenden yatırılması geçen seneki gibi muhtemel bir sıkıntının önünü kapamış oldu. Herkese hayırlı bayramlar."dediler.
Kırklareli merkez ilçe ve merkez ilçeye bağlı köy ve beldelerde Kurban yetiştiriciliği yapan fakat satış alanı olarak İstanbul'u tercih edenlerde Kırklareli Kurban pazarında ki satıcılarla aynı süreci yaşadı. İstanbul'da Kurbanlıklarını hayvan pazarında satışa sunan Kırklarelili vatandaşlarda bayramın ilk iki günkü satışları ile diğer günlerde ki satışlarını ikiye katladı.
Hayvan Pazarında satış yapan yetiştiriciler, geçen sene çok fazla hayvan olmasına rağmen satışların kötü olduğunu, yetiştiricilerin bayramdan sonra hayvanlarını çok ucuza sattıklarını söyleyerek arife gününü diğer illerle kıyaslandığında biraz sönük geçiren Kırklareli bayramın ilk günü bekledikleri ilgi ile karşılaştı. Geçtiğimiz Kurban bayramına oranla çok daha farklı bir satış yapan yetiştiriciler Kurbanlıkların % 45'lik elde kalma oranını % 20'lere düşürmeye başardı. Bu oran Türkiye ortalamasının 5 puan aşağısında bulunuyor. Türkiye'de her yıl kurbanlıkların % 25'lik bir bölümü elde kalıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol