Kurban Bayramı’na ÇEYREK var

Kum fırtınasının içinde bir mağaranın duvarlarının şahitliği ile hayat bulan İslamiyet, içinde bulunan ve Allah tarafından emredilen ibadetleri ile insanlığı  kenetlemeye devam ediyor. 5 - 6 - 7 - 8 Ekim tarihlerindeki kurban bayramı ile 2 milyarı aşan Müslüman alemi paylaşmanın en hayırlısını yaşamaya hazırlanıyor. Diyanet, Müftülük, Sağlık Bakanlığı, Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşlarının seferber olduğu son çeyrekte Kırklareli adına hazırlıklarda tamamlanmış durumda

 

Kredi kartına ibadet fetvası
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban bayramı öncesi 8 yeni fetva yayınladı. Buna göre banka kredisi ile kurban alıp kesmenin faiz ödenmesi nedeniyle günah olacağı, bu şartlarda kurban kesmemenin daha uygun olduğu açıklandı

 

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Dini Soruları Cevaplandırma Platformuna gelen ve bunlara karşın yeni yayınlanan kurban fetvalarında 

Peygamber efendimiz adına bazı kişilerin bir araya gelip kurban kesemeyeceği, kurbanın kredi kartıyla ödenmesinde sakınca olmadığı ancak, bankaya ek ücret ödenmesi durumunda faiz nedeniyle bir günahın söz konusu olduğu, banka kredisiyle kurban kesmede ise, faiz nedeniyle günah oluşacağı, bu durumda kurban kesmemenin daha uygun olduğuna hükmedilerek,
"Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödeme ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur. İster vacip olduğu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat, bankadan kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur."denildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu, insanların bir grup oluşturarak aralarında para toplayıp Hz. Peygamber adına kurban kesmeleri şeklinde bir uygulama olmadığını belirterek; "Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi doğru değildir. Çünkü Allah ve Raûlünden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi telakki etmek ve ona dînîlik vasfı vermek bid'attir. Her bid'at de Hz. Peygamberin nitelemesiyle dalâlettir. Hz. Ali'den rivayet edilen (Rasulullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum) şeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz. Çünkü Hz. Ali kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez" dedi.
Vekaleten Kurbanlıkların fiyatları açıklandı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, sivil toplum kuruluşları ve bazı kurumların vekaletle kurban kesim fiyatları belli oldu. Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl vekaletle kurbanı yurt içinde 575 lira, yurt dışında ise 400 lira karşılığında keseceğini açıkladı
Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl vekaletle kurbanı yurt içinde 575 lira, yurt dışında ise 400 lira karşılığında keseceğini açıkladı.
Yurt içinde 640 liraya yurt dışında ise 290 liraya kurban kesimi yapılırken, Bosna'da 400 lira, Filistin'de 800 lira, Suriye'de 640 lira, Balkanlar'da ise 400 liraya kurban kesecek.
TSK da geçen yıl 545 lira olan vekaletle kurban kesim bedelini bu yıl 600 liraya çıkardı. TSK yurt dışında kesim bedelini ise 275 dolar ve 210 Euro olarak belirledi. İhlas Vakfı ise yurt içinde vekaletle kurban kesim fiyatını 600 lira, yurt dışında kesimi ise 400 lira olarak açıkladı.
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin,Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak dini esaslara uygun, her yıl vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirtti.
Geçen sene başta Afrika, Afganistan, Pakistan, Arakan olmak üzere 55 ülkede, 165 bölgede 89 bin 362 hisse kurbanın kesilerek etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı bilgisini paylaşan Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin "Bu yıl da Türkiye'nin mazlum coğrafyalarda ümit ışığı olacağına inanıyoruz. TDV olarak 2014 yılı kurban organizasyonu kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre, 150 bin hisse kurban dağıtımı planlıyoruz. Yurt dışında 61 ülke ve bu ülkelerin toplamda 500 bölgesinde Türkiye'den görevlendirilecek yaklaşık 200 personelimiz ve gönüllülerimizle birlikte kurban kesim ve dağıtımı yapacağız. Yurt içinde ise il ve ilçelerdeki yaklaşık 160 merkezde kurban kesim ve dağıtımını gerçekleştireceğiz" dedi.
Kurbanlık hayvan temini konusunda sıkıntı yaşanmayacak
Ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 adet büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. Trakya bölgesinin kurbanlık hayvan ihtiyacı da yurt içinden karşılanacak
Kurban Bayramı öncesinde ülke genelinde kurbanlık hayvan temini konusunda bu yıl da sıkıntı yaşanmayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden alınan verilere göre; ülke genelinde bu yıl kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 adet büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. Geçen yıl Kurban Bayramında Türkiye genelinde, toplam 851 bin 948 adet büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 adet küçükbaş hayvan kesilmişti.
Bu çerçevede mevcut hayvan varlığının 2014 yılı kurban ihtiyacını rahatça karşılayacağı öngörülüyor.
Kurban ihtiyacının karşılanmasında talep fazlası bir arz olduğundan, kurbanlık hayvan fiyatlarının da piyasa normallerinde seyretmesi bekleniyor. Bakanlık olası fiyat hareketlerine karşı piyasayı hassasiyetle izliyor.
Trakya'nın kurbanlık hayvan ihtiyacı yurt içinden karşılanacak
Şap hastalığından arilik belgesine sahip Trakya illerinin (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale'nin Avrupa yakası ve İstanbul'un Avrupa yakası) kurbanlık hayvan ihtiyacı da yurt içinden karşılanacak. 2014 yılı itibariyle Trakya'da bulunan illerde kurban olarak kesilebilecek 57 bin 801 adet büyükbaş ve 168 bin 930 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. 2013 yılında Trakya'da Kurban Bayramında toplam 52 bin 674 adet büyükbaş ve 105 bin 327 adet küçükbaş hayvan kesilmişti.
Yetiştiriciler tarafından Trakya'ya kurbanlık hayvan sevki yapmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine ülke genelinde 30 bin 813 büyükbaş, 13 bin 124 küçükbaş hayvan için başvuruda bulunuldu. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Bakanlıkça yayımlanan ve tüm kamuoyuna duyurulan 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 sayılı Genelgelerde belirtilen şartları taşıyan ve Şap Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen test çalışmaları sonucunda sağlık statüsü uygun bulunan hayvanların bu yılda Trakya'ya sevkine izin verilecek.
Hayvan sevkinden önce sağlık kontrolü
Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekiyor. Resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak muayene ve kontrolden sonra, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecek.
Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için ise nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.
Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek.
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılabilecek. Önceden belirlenen bu yerlerin dışında, kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek.
2014 yılında ülke genelinde kurban hizmetleri, 07.08.2014 tarihli ve 29081 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "2014 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" çerçevesinde yürütülecek.
Kurban Komisyonunun kararları açıklandı
Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Kırklareli İl Müftüsü İsmail Bayrak, Kırklareli Belediye Başkanlığı Veteriner Hekim Ümit Kiracıoğlu, Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Teknisyeni Hakan Kaptıkaçtı, Kırklareli İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekim Refik Doğu, Kırklareli İl Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Can Akdemir, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Teknisyeni Erhan Kulin, Kırklareli Orman Ve Su İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Zafer Kamay, Tdv Kırklareli Şubesi Vhki Mahmut Ekiz İsimlerinden Oluşan 9 Kişilik Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı Kırklareli İli 2014 Yılı Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararlarını Açıkladı
Amaçlarının, "Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde bizzat kesmelerine yardımcı olmak ve kurban kesilecek yerleri belirlemek için gerekli tedbirleri almaktır." Olduğunu 20.09.2005 tarihli ve 25942 sayılı resmi gazetede yayımlanan "Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik" ve 07.08.2014 tarihli ve 29081 sayılı resmi gazetede yayımlanan "2014 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile açıklayan 9 kişilik Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı Kurban Bayramına kısa bir süre kala kaide, kural , yasak ve uyulması zorunlu kurbanlık şartlarını açıkladı.
Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar
Hayvanların sağlıklı, besili olması, Hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması, Hayvanların kulaklarının küpeli olması, Büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, Küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması, Gebe olmaması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, Sığırların iki yaşını doldurmuş olması, Anadolu'dan Trakya'ya şevklerin sadece gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığınca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabileceği. Bu şartlar hakkında ayrıntılı bilgi için en yakın il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne başvurulması, İstanbul'un Anadolu yakasına 19.09.2014 tarihinden itibaren kurbanlık hayvanlar sevk edilecek, bu tarihten önce hayvan sevk işlemleri yapılmayacaktır.
Kurban kesim yerleri
Vatandaşlarımız kurbanlarını şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde, Köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar verilmeyecektir, Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecektir.
Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından
Kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, kedi ve köpeklere verilmeyecek ve bu hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecektir.
Kurban kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları; Üreticiler, Satıcılar, Kasaplar, Kasap yardımcıları, Veterinerler, Muhtarlar, Belediye zabıta görevlileri, Vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, Diğer görevliler Vasıtasıyla il veya ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine 31 Ekim 2014 cuma günü mesai bitimine kadar teslim edilecektir.
Ayrıca kurban kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sayısı da müftülüklere 31 Ekim 2014 cuma günü mesaî bitimine kadar bildirilecektir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol