Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, barajlardaki su doluluk oranının son zamanların en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, su sorununun kapıda olduğu mesajını verdi. 2019 yaz aylarından bu yana yağış oranının çok düşük
olduğunu, önümüzdeki 90 günlük sürede de ciddi bir yağış beklenmediğini ifade eden Karakoç, “Bugün itibari ile barajlardan tarlalara suyu taşıyan kanaletler ise bakımsızlık, vatandaşların suyu hoyratça kullanımından, buharlaşma dan kapalı şebeke sulama olmamasından dolayı barajlarda yüzde 30’lar da su doluluğu bulunmaktadır. Suyun kullanımında iki ilimiz ortak bir su kullanım planlamasını DSİ, Tarım Orman il Müdürlükleri, Sulama Kooperatifleri, su ile ilgilenen bilim adamları, sanayiciler en kısa sürede bir araya gelerek bir suyu kullanma planlaması yapmak, en kısa sürede kapalı şebekeye alınmak zorundayız” dedi.
Kırklareli İl Genel Meclisi 2020 yılı Şubat ayı toplantılarının 2’ncisini 4 Şubat 2020 Salı günü yaptı. Saat 11.00’da Aydın Karakoç başkanlığında toplanan Meclis, Başkan Karakoç’un gündem dışı aldığı sözle başladı. Son olarak yapılan Trakya Kalkınma Ajansı Aylık toplantısında Trakya’nın içinde bulunduğu su sorunu konusunda Edirne, Tekirdağ ve Kırklarelili paydaşlara bilgilendirmede bulunduğunu aktaran Karakoç, son verelerin bölgenin susuzlukla karşı karşıya olduğu yönünde sinyaller verdiğini ifade etti. Bu konuda hazırladığı yazıyı İl Genel Meclisi üyelerine okuyan Karakoç, 2019 yılında yeterli derece de bölgenin yağış alamadığını bunun 2020 yılında da devam ettiğini dile getirdi.
Karakoç, okuduğu raporda şu ifadelere yer verdi;
“Trakya 2019 yılında yaz aylarından İtibaren yağışların yetersiz olarak yağmasından dolayı su sorunu yaşamaya başladı. Kuraklık artarak devam ediyor. Yaz, Sonbahar ve kış mevsimi yağışları yeterince düşmeyince ciddi bir kuraklık ile karşı karşıyayız.
Kırklareli topraklarına, Ergene ovasına, Karadeniz'e gerekli suları toplayan yer altı ve yer üstü sularının oluşumunu sağlayan kaynaklar Istıranca Dağları üzerinde olan ormanlar ve Istıranca Dağları ve ova arasında yer alan kireç taşlarından oluşan büyük arazi yapısıdır. Yağışlar ile toplanan yer üstü suları ve kaynak sularını yer üstüne çıktığında toplayarak Ergene ovasına ve Ergene Nehrine taşıyan ana derelerimiz Şeytandere, Teke Çayı, Kocadere ,İnci Dere,Bağlıca Deresi ile irili ufaklı küçük derelerdir. Yine Istranca Sularını Karadenize taşıyan dereler, ise Kazan Dere, Pabuç Dere, Bulanık Dere, Velika Deresi ve Rezve Deresidir.Bu derelerimizin üzerinde DSİ tarafında Teke Deresinde Kayalı Barajı,Şeytandere üzerinde Kırklareli Barajı, Kocadere üzerinde Armağan Barajı, Kazandere üzerinde Kazandere Barajı, Pabuçdere üzerinde Pabuçdere Barajı kurulmuştur. Pabuç Dere ve Kazandere Barajlarının tamamı İstanbul iline içme ve kullanma suyu olarak gitmektedir. Pabuçderenin su tutma kapasitesi 58,500 h3 (Elli sekiz hektometre küp), Kazanderenin ise 17,424 h3(17.424.000 m3'tür) bu suların tamamı İstanbul İline içme suyu olarak gitmektedir. Bu gün itibarı ile barajlarda yaz aylarından bugüne yağışların azlığından dolayı Pabuçdere'de 1.064.000 m3, Kazandere'de ise 1.037.000m3 su kalmış olup İstanbul'a su alımı durmuştur. Burada önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bu iki derenin suyunun tamamı Trakya halkının görüşü alınmadan Trakya’nın su ihtiyacı göz önünde bulundurmadan alınmıştır. Bu günlerde İstanbul'da Kanal İstanbul'un yapımı durumu gerçekleşir ise Sazlıdere Barajının yok olacağından dolayı devreye Demirköy ve çevresi ve Rezve deresi devreye sokularak üç adet barajın yapılması hesapları yapılmaktadır bu tüm Trakya ovalarının su ihtiyacını tehlikeye sokmaktadır. Tüm Trakya'da yaşayanların buna itiraz etmesi gerekmektedir. Yaz aylarından bu güne yağışların azlığından dolayı su tutma kapasitesil49.890.000m3 olan Kayalı barajından 14.716 hektarlık bir arazi sulanmakta Edirne Belediyesine içme kullanma suyu olarak 7.780.000m3 su verilmektedir. Yaz aylarından bugüne yağışların azlığından dolayı barajın doluluk oranı % 30 inmiştir. Kırklareli Barajı ve Armağan barajındada aynı durum yaşanmaktadır. Kırklareli Barajının su tutma kapasitesi 112.300.00 m3 dür. Barajdan Kırklareli iline 9.456.000m3 içme ve kullanma suyu,9.050 hektar tarım toprağına sulama suyu ve Kırklareli Organize Sanayi bölgesine ihtiyaç suyu verilmektedir. Bu gün itibarı ile barajın doluluk oranı % 38 dir. Armağan barajının ise su tutma kapasitesi 51.000.000m3 dür. Bunun tamamı tarımsal sulamaya ayrılmıştır gün itibarı ile barajın doluluk oranı % 35 ler dolayındadır.
Son üç yılın yağış toplamı Kırklareli ilin'de 2017 yılında 698 m2/kg, 2018 yılında 824,8 m2/kg, 2019 yılında ise 569m2/kg dir. 2019 yılı incelendiğinde yağışların çok büyük bölümü Temmuz ayına kadar hızlı ve sel biçiminde gerçekleşmiş temmuz ayından itibaren nerede ise tamamen kesilmiş ve barajlarda su seviyeleri kritik seviyeye gelmiştir. 90 günlük meteoroloji tahminlerine bakıldığında kar yağışı hiç görülmemekte ve çok hafif ve az sayıda yağış görülmektedir.”
Planla yapmak zorundayız
Karakoç, ortak bir planlama gidilmesinin zamanının geldiğini ifade ederek, “Bugün itibari ile barajlardan tarlalara suyu taşıyan kanaletler ise bakımsızlık, vatandaşların suyu hoyratça kullanımından, buharlaşma dan kapalı şebeke sulama olmamasından dolayı barajlarda % 30 lar da su doluluğu bulunmaktadır. Suyun kullanımında iki ilimiz ortak bir su kullanım planlamasını DSİ, Tarım Orman il Müdürlükleri, Sulama Kooperatifleri, su ile ilgilenen bilim adamları, sanayiciler en kısa sürede bir araya gelerek bir suyu kullanma planlaması yapmak, en kısa sürede kapalı şebekeye alınmak zorundayız. Ümitlerimiz bahar yağışlarındadır ama gerçekleşmeyecek gibi su kullanım tedbirlerini almak zorundayız” diye konuştu.
Toplantı Karakoç’un gündem dışı konuşmasının ardından rutin gündem maddeleri ile devam etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol