Küçükbaşta DÖL Dönemi Başladı Sektör Önadım Medya Grubu'nun Merceği Altında
Hayvan Hastalıklarından Arındırılmış Bölge Olarak 2000 sonrasında yatırımcıyı çeken, Bölgesinde bulunan Hayvancılık ile uğraşan insanını Devlet tarafından verilen desteklemelerle kalkındıran "Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ" İllerini içine alan Trakya bölgesinde DÖL dönemi başladı.
Özellikle 1980?li yıllarda hayvancılıkta yaşanan büyük çöküşten sonra birçok destek paketi açıklanırken küçükbaş hayvancılık hep unutuldu, yok sayıldı, ihmal edildi. Sığır yetiştiriciliğine dayalı bir hayvancılık politikası benimsendi.
Sığır yetiştiriciliğinde ise ithalata dayalı politika uygulandı. Yıllarca hayvancılığa verilen destekler büyük oranda ithalata gitti. Yem hammaddeleri, damızlık, besilik hayvan ithalatı ile kaynaklar yurtdışına transfer edildi.
Büyük yanlışların, hataların yapıldığı bir dönemde yapılan tek doğru işlerden birisi son dönemde küçükbaş hayvancılığın destekleme kapsamına alınmasıydı. Küçükbaş hayvancılıkta koyun ve keçi başına destek verilmesi, süt desteği ve diğer desteklerin sağlanması ile sektörde bir canlanma yaşandı. Kayıt sistemine geçilmesi sağlandı. Islah çalışmaları başlatıldı.
Bu olumlu gelişmeler küçükbaş hayvan varlığını artırdı. Mevcut işletmeler büyürken, yeni yatırımların önü açıldı. Et ve süt üretimi arttı. 10 yıl önce koyun eti üretimi yıllık ortalama 65 bin ton seviyesinde iken bugün 100 bin tonun üzerine. Keçi eti üretimi ise aynı dönemde 10 bin tondan 23 bin tona ulaştı. Sağılan koyun sayısı 10 milyondan 14 milyona keçi sayısı ise 2.5 milyon baştan 4 milyon başa çıktı. Buna bağlı olarak süt üretiminde de artış oldu. Koyun sütü üretimi 2003 yılında 770 bin ton seviyesinde iken 2013?te 1.1milyon tona yükseldi. Aynı dönemde keçi sütü üretimi ise 278 bin tondan 415 bin tona ulaştı.
Rakamlardan da görüleceği gibi küçükbaş hayvancılık biraz destekle ciddi bir sıçrama yapacak yapıya sahip. 2000?li yılların başında 25 milyon baş olan koyun varlığı 2013?te 32 milyon başa ulaştı.
Verilen desteklerle sektöre özellikle de keçi yetiştiriciliğine büyük bir yönelme oldu.Türkiye'nin 1980 yılında keçi varlığı 18 milyon başın üzerindeydi.
2010 yılında 5 milyon başa kadar düştü. Son yıllarda verilen destek ve uygulanan projelerle 10 milyon başın üzerine çıktı. Keçi sayısı bakımından Avrupa'da ilk sırada yer alan Türkiye'de son yıllarda endüstriyel keçi sütü üretimine yönelik sektör içinden ve dışından yatırımlarda ciddi artış oldu. Ancak bir çok tarımsal yatırımda olduğu gibi günün modasına kapılarak fizibilite yapmadan işe girenler hüsrana uğradı.
Yarın Küçükbaş hayvancılığın sorunları ve eksiklikleri dosyası ile sizlerle buluşuyoruz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol