Kirklareli Valisi Cengiz Aydogdu, köylülügün bir ziraat mühendisligi, tornacilik, teknisyenlik gibi bir meslek oldugunu belirterek, bu meslegin yeniden ögretilecegini söyledi.
Kirklareli Merkeze bagli Erikler Köyü'ndeki kadinlarin talebi üzerine düzenlenen Büyükbas Hayvan Yetistiriciligi Kursu tamamlandi. Sinava girerek basarili olan 21 kadina düzenlenen törenle sertifikalari verildi. Törene Kirklareli Valisi Cengiz Aydogdu, AK Parti Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Mehmet Yigit, Tarim Il Müdürü Erdinç Yazici, Il Milli Egitim ve Halk Egitim Müdür yardimcilari katildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasi ile baslayan sertifika töreninde ilk olarak konusan Erikler Köyü Muhtari Bülent Inan ve kursiyerler adina konusan Tennur Balaban, kursun düzenlenmesinden dolayi Kirklareli Valiligi, Tarim Il Müdürlügü, Is-Kur Il Müdürlügü, Halk Egitim Müdürlügü ile Il Milli Egitim Müdürlügü'ne tesekkür ettiler.
"Kahveye gitmek yok"
Ardindan söz alan AK Parti Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam, köylerde yasayan insanlarin bir isletmeci mantigi ile hareket etmesi gerektigini vurgulayarak, hayvancilik ile ilgili çalismalarin bir bakkal gibi isletme mantigi ile yapilmasi gerektigini söyledi. Sariçam, "Bugün Kirklareli Merkez de, küçük begenmedigimizi sadece tekel maddeleri, ekmek ve gazete satan bakkal dahi her sabah en geç 9:00’da dükkanini açar. Aksam saat 5.00'a 6:00'a kadar en erken, alkol falanda satiyorsa saat 22.00'a kadar dükkanini bekler. Hayat hep böyle geçer. Belki bir pazar günü kapatir. Ama hafta içi her gün kendi isi için çalisir. Kahveye gidip oturamaz. Böyle bir lüksü yoktur. Müsteri gelmese de dükkanini bekler. Müsteri gelmezse, büfenin yerini degistirir, ekmekleri siralar, posetleri düzenler. Isletmecilik böyle bir seydir. 'Ben dükkani beklemek yerine gideyim kahvede oturayim' dersen o is yürümez. Bu isletmecilikteki ana mantiktir. Bizimde elimizdeki tarla miktari ne olursa olsun. Hayvanlarimiz kaç tane olursa olsun köyde yasiyorsak sabah evden çikinca her evin ister 50 dönüm arazisi 2 bas hayvani, isterse 150 dönüm arazisi 10 bas hayvani olsun kendini bir bakkal dükkani gibi, bir isletme gibi görmesi lazim. Ve kahveye degil, sabah 09:00'da 10.00'da düsünmesi lazim. Acaba bugün hayvani mi temizlesem, tarlaya mi baksam diye ama kahveye gitmek yok" dedi.
Gelisen hayatla birlikte istek ve masraflarin arttigina isaret eden Sariçam, masraflar artarken kazancin ayni kalmasinin beklenemeyecegini ifade etti. Kazanci artirmaya yönelik çalisilmasi gerektigini söyleyen Sariçam, "Artik eskisi gibi yasamiyoruz. 2002 yilinda milletvekili oldugumda ticaretle ugrasiyordum ve cep telefonum vardi. Köy kahvesinde konusurken cep telefonum çaldiginda insanlar söyle bir bakiyordu o çalan ne diye. 2002 yilinda kaçinizin cep telefonu vardi simdi kaçinizin cep telefonu var. Åzimdi herkesin var. Åzimdi bunun aylik bir masrafi var. 2002 öncesi çogumuzun evinde sadece televizyon ve buzdolabi vardi. Bugün bulasik makinesi, çamasir makinesi, elektrikli süpürge var. Mobilyalariniz degisti. Çocuklarin egitim sekilleri degisti. Bunlar hep arti masraf. Ama biz hala üretimden ortalama 400 kilo bugday alirsak, bunda bir degisiklik olmaz ise hayatimizdaki yeni masraflari karsilayamayiz. Masraflar karsilanmayinca da sikinti basliyor. Bunu destekleyerek telafi ederiz ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, her isteyene istedigi oranda destekleyecek imkanlara sahip degil bunu da bilelim" diye konustu.
"Köylülük meslektir"
AK Parti Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam'in ardindan söz alan Kirklareli Valisi Cengiz Aydogdu, düzenlenen kurslardan mutlaka bir sonuç alinmasi gerektigini vurguladi. Köylerin artik sehre göç edemeyenlerin kaldigi yerler olmaktan çikartilmasi ve üretimin oldugu, sehirdeki insanin imrendigi yerler haline getirilmesi gerektigini kaydetti. Zaman içinde bunun gerçek olacagini ifade eden Vali Aydogdu söyle konustu; "Köylerimizi artik sehre göç edemeyenlerin zorunlu olarak kaldigi, köyde yasayip yagini, sütünü sehirden temin eden insanlarin oldugu yerler olmaktan çikartip, göçmeyi tercih etmeyen, köyde ürettigi için kalan, köyde üreten üreticiler haline getirmemiz lazim. O zaman gençlerde bizde kalir. Üretimi bunlar saglar. Ülkemiz bugün issizlikle ugrasiyor. Hükümetimiz bunu asmak için pek çok proje gelistiriyor. Ama Çalisma Bakanimizin bir tespiti var; "Issizligin asil nedeni mesleksizlik" diyor. Köylülük bir meslektir. Tipki tornaci, teknisyen ve ziraat mühendisi gibi meslektir. Köylülügün egitimini yapacagiz. Sizlerde çocuklariniza bir disiplin içinde ögreteceksiniz. Isin teknik kismini Tarim Müdürlügü, egitim kurumlari yapacak. Bir sekilde köylerimizi bir isletme haline getirecegiz. Köylerimizi sehirlinin imrenecegi bir hayatin yasadigi yerler haline getirecegiz. Ben Artvin'den geldim. Insanlar Artvin'de köye dönmeye baslamisti. Üretim amaçli köye dönüyorlardi. Trakya'da bu isin yapilacagi en ideal yerlerden. Zaman içinde görecegiz tekrar topraga geri dönecegiz."
Vali Aydogdu'nun konusmasinin ardindan söz alan Tarim Il Müdürü Erdinç Yazici üretimin önemine iliskin bir siir okudu. Sertifikalarin dagitilmasi ile tören sona erdi. Aydogdu, tören sonrasi bir süre sertifika alan kadinlar ve köylülerle sohbet etti.
Kurs hakkinda
Erikler Köyü'nde 21 kadin çiftçinin talebi üzerine düzenlenen, Büyükbas Hayvan Yetistiriciligi Kursu, 7 Aralik 2009 yilinda basladi. 200 saat 40 is günü devam eden kursta; Ahir Kurma, Süt Sigirlarinda Bakim ve Beslenme, Sagim Teknikleri, Sagim Hijyeni, Süt Ineklerinde Döl Verimi ve Üreme, Süt Sigir Hastaliklari ve Hastaliklardan Korunma Yöntemleri gibi konularda egitim verildi. Kurs süresince kursa katilan 21 kadina günlük 15 TL. olmak üzere Toplam 12 bin 600 TL. Is Kur Il Müdürlügü tarafindan ödeme yapildi. Kursiyerlere egitimler, Tarim Il Müdür personeli Veteriner Hekim Yesim Yilmaz ve Üsküp Belediyesi'nde görevli Mühendis Ilker Kutlugün tarafindan verildi. 4 Åzubat'ta tamamlanan kursun ardindan 27 Åzubat 2010 tarihinde düzenlenen sinavda kursa katilan 21 kadin çiftçi basarili oldu. Basarili olan tüm kursiyerlere Halk Egitim Merkezi ile Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan hazirlanan sertifika verildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol