"Korkmayın, yenebiliriz"

TÜİK rakamlarına göre dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en fazla olduğu il olarak açıklanan Kırklareli için Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, "Yüksek yaşam süresine sahip olan ilimizde bu ileri kronik hastalıklarında bu tür ölümlerin sebebi olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmada; dengeli ve yeterli beslenmek, aşırı tuz kullanımından ve kilo almaktan kaçınmak, fiziksel aktivitelerde bulunmak etken olur" sözleri ile düzenli sağlık kontrolleri yaptırılması konusunda da uyarıda bulundu. Açıklanan verilerin Kırklareli’ne ne ifade ettiğini değerlendirdi. Cerit, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün her zaman
Kırklarelililerin yanında olduğu ifade etti.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli'nin dolaşım sisteminden kaynaklı ölümler listesinde ilk sırada gelmesini değerlendirdi. İlk sıradaki il olmanın ilk olarak çok kötü görünmesinden korkulmaması gerektiğini ifade edip istatistiğin değerlendirmesini yaptı. Cerit, "TUİK'in 1 Nisan 2014 tarihinde, resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu "Ölüm Nedeni İstatistikleri 2013" adlı haberinde, Türkiye genelinde dolaşım sistemi hastalıkları ölümlerin % 39.8'ini oluşturmaktadır.
Dolaşım sistemi hastalıkları denildiğinde; iskemik kalp hastalığı, beyin ve damarlarının hastalıkları (serebrovasküler), yüksek tansiyonla seyreden hastalıklar(hipertansif), kalp krizleri (akut MI), kalp yetmezlikleri anlaşılmaktadır" sözlerini dile getirdi. Türkiye genelinde ölümlerin %45'i dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinde ölümlerin başlıca sebebi
İl Halk Sağlığı Müdürü Cerit, Türkiye genelinde ölümlerin büyük çoğunluğunun kaynağı olarak gösterdiği dolaşım sistemi hastalıklarını değerlendirip, dolaşım sistemi ile ilgili bilgiler verdi. Cerit sözlerine şöyle devam etti;
"Türkiye genelinde, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin % 38.8'ini iskemik kalp hastalıkları ile ilk sırada yer almaktadır. 2. Sırada ise beyin ve damarlarını ilgilendiren (serebrovasküler) hastalıklar oluşturmaktadır. İlimizde de ölümlerin %50'sini dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler oluşturmaktadır. Kırklareli'nde gerçekleşen 2013 tarihli 2589 ölümün 1307'si dolaşım hastalıkları oluşturmaktadır. Bu ölümleri 155 tanesi kalp krizlerinden, 145 tanesi kalp yetmezliğinden, 110 tanesi serebrovasküler hastalıklardan, 9 tanesi yüksek tansiyona bağlı hastalıklardan ve 11 tanesi de iskemik kalp hastalıklarından oluşmaktadır."
İleri yaşlar ve kadınlar risk grubunda
Kırklareli'nde yaşam süresinin uzun olduğu insanların varlığını ifade eden Cerit, yüksek yaşta ve kadınlarda görülme olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi. TÜİK verilerinin de bu olasılığı gösterdiğini dile getirdi. Dolaşım sistemi hastalıklarının sebeplerini değerlendiren Cerit, "TUİK verileri Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS)'den almaktadır. ÖBS; hekimler tarafından elektronik ortamda kişilerin hangi hastalıklar nedeniyle öldüklerini kaydettikleri, ölüm tanılarını yazdığı Sağlık Bakanlığımızca oluşturulan kayıt sistemidir.
Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin en çok 75-84 yaş aralığında ve kadın cinsiyette daha fazla görüldüğü yine TUİK verilerinde yer almaktadır. İleri yaşlarda ortaya çıkan bu hastalıklara; hareketsiz yaşam (sedanter), obezite, aşırı tuz tüketimi ve yağlı beslenme ve genetik faktörler gibi birçok etken neden olmaktadır" dedi.
"Sağlıklı beslenmek ilk şart"
TÜİK verilerini değerlendiren İl Halk Sağlığı Müdür Dr. Çiğdem Cerit, dolaşım sistemi hastalıklarının korkulmaması gerektiğini ifade etti. Korunmak için gerekli şartları yerine getirilmesi halinde hastalıkların bünyeler karşısında pasif kaldığını vurguladı. Cerit, "Doğumda beklenen yaşam süreleri kadınlarda 78, erkeklerde 73 yaştır. Batı Marmara Bölgesi'nde yer alan ilimizde 65 yaş üstü nüfus ortalama nüfusun % 10'nu oluşturmaktadır. Türkiye'de bu oran % 7.5'tir. Yüksek yaşam süresine sahip olan ilimizde de bu ileri kronik hastalıklarında (diyabet gibi) bu tür ölümlerin sebebi olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmada; dengeli ve yeterli beslenmek, aşırı tuz kullanımından ve kilo almaktan kaçınmak, fiziksel aktivitelerde bulunmak etken olur. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırarak ve aile hekimlerimiz irtibat halinde kalarak, bu hastalıkların oluşmasında ve önlenmesinde siz Kırklareli halkının da rolü büyüktür" sözlerini kaydetti.
"Gelin yürüyelim hastalıkları beraber yenelim"
İl Halk Sağlığı Müdürü Cerit, sağlıklı yaşam için, sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitelerin önemini vurgulayarak Kırklarelilileri her ayın son Pazar günü gerçekleşensağlıklı yaşam yürüyüşüne davet etti. Cerit, "Müdürlüğümüz, her ayın son Pazar günü sağlıklı yaşam yürüyüşleri düzenleyip, sağlıklı beslenme konulu eğitimleri organize edip, halkımızı bilinçlendirmeye çalışmaktadır" sözlerini ifade etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol