Kat Kaloriferleri;
"Doğal gazlı konutlarda kullanılan kat kaloriferlerinin kazanları hem atmosferik, hem de üflemeli brülörlü olabilirler.
"Bu tip kat kaloriferi, kazan içindeki suyun istenilen sıcaklıkta ısıtılması ve bunun bir pompa vasıtasıyla radyatörlerde dolaştırılması suretiyle mahal ısıtılması yapan cihazlardır.
"Bu cihazlarla bir veya birkaç daireyi ısıtmak mümkün olabilmektedir. Ancak, enerji tasarrufu amacıyla mutlaka ısıtılacak mahallerin ısı yüküne uygun yetkili ve ehliyetli teknik elemanların hesaplayacağı uygun kapasiteli doğal gazlı kat kaloriferleri kullanılmalıdır.
"Bu tip cihazlara, boyler takılarak sıcak su temini de sağlanabilmektedir.
Doğal Gazlı Sobalar
Atmosferik brülörlerin kullanıldığı sobalar bacalı veya hermetik olarak iki farklı tipte üretilmektedir.
Bacalı Doğal Gazlı Sobalar;
"Mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Baca bağlantıları, mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
"Bu sobalar, 8 m3'ten daha küçük hacimlere yerleştirilmemelidir.
"Bacalı sobalar, 6 000-12 000 kcal/h kapasite aralığındaki tiplerde üretilebildiğinden bu kapasite aralığına uygun ısı yükü olan mahallere yerleştirilebilirler.
Hermetik Sobalar;
"Bu tür sobalar bacaya ihtiyaç göstermezler.
"Atmosfere temas eden dış duvara monte edilen hermetik sobalar, özel bacası sayesinde yanma havasını dışarıdan alıp, baca gazlarını da dışarıya verirler. Mahal kısıtlaması gerektirmeden atmosfere bakan herhangi bir duvara monte edilebilirler.
"Dış görünüşleri dekoratif olan bu tür sobalar, üzerindeki termostat düğmesi sayesinde ayarladığınız sıcaklığa uygun olarak çalışabilirler.
"Otomatik ateşlemeli tipte olmalıdırlar.
"Alev söndüğünde gaz kesen otomatik emniyet sistemi bulunmalıdır.
"Bu tip hermetik sobalar, 2 500 kcal/h'ten 7 000 kcal/h kapasiteye kadar çeşitli güçlerde imal edildiklerinden, bu kapasite aralığına uygun ısı yükü olan mahallere yerleştirilmelerine enerji tasarrufu açısından dikkat edilmelidir.
Doğal Gazlı Şömineler;
"Bu tip doğalgazlı şömineler salon ve oturma odası gibi geniş alanların ısıtılmasında kullanılabilirler.
"Kapasiteleri, 8 600 kcal/h'e kadar üretildiklerinden bu ısı yüküne uygun mahallerde kullanılmalıdırlar.
"Dekoratif özelliğe sahip ve termostat kontrollü olduklarından bulundukları ortamı istediğiniz sıcaklıkta tutabilirler.
Sıcak Su Sağlayan Cihazlar (Doğal Gazlı Şofbenler);
"Sıcak su gereksinmelerinin karşılanmasında kullanılan tüp gaz, havagazı, sıvı ya da katı yakıtlar ile elektrikten yararlanma gibi yöntemler zahmetli, pahalı ve temizlik açısından dezavantaj içeren cihazlardır.
"Doğalgaz kullanımı ile birlikte bu sorunlar ortadan kalkar. İstenilen her anda sıcak su elde edinilebilir.
"Hem ısıtmayı hem de sıcak suyu sağlayan kombi kat kaloriferleri ile iki iş için tek cihaz kullanılabilir olması oldukça önemli yarar sağlar. Ayrıca, doğalgazla sıcak su elde etmek için, şofben ve termosifon da kullanılabilir. Bunlar, zamanla sınırlı olmadan sıcak su verebilirler.
"Doğalgazlı şofbenler, sadece sıcak su sağlamak amacıyla kullanılan cihazlardır. Ayrıca, ısıtıcı cihazlara bağlanabilecek boylerle de sıcak su temin edilebilir. Bacalı ve hermetik tipleri vardır. Hali hazırda, mevcut LPG yakıtlı şofbenlerin doğalgaza dönüşümü, üretici firmaların yetkili servislerince daha ekonomik oldukları için yapılmaktadır.
Mutfak Cihazları (Doğalgazlı Fırınlar ve Ocaklar);
"Doğalgazın mutfakta kullanımı, tüpgaz (LPG) ya da havagazına göre, hem ekonomiktir hem de sürekliliği vardır. Örneğin, tüpgaz evde yakıt depolamak anlamına geldiği için tehlikelidir ve tüp bittiğinde yeni tüp almak gerekir.
"Doğalgaz ise temiz, bitme sorunu olmayan, pişirmede güvenle kullanılabilen ucuz bir enerji olarak tercih edilmelidir.
Doğalgazlı Merkezi Isıtma Cihazları;
"Merkezi sistem, birden fazla bağımsız bölümün bir kazan dairesi tarafından ısıtılmasıdır.
"Genellikle 12 veya daha fazla bölüm içeren binalarda, ilk yatırım maliyeti ve tesisatın işletme şartları açısından daha avantajlı olduğundan tercih edilmelidir.
"Doğalgaz kullanımında merkezi ısıtma; kalorifer kazanı, brülör, otomatik kontrol, vana, pompa, doğalgaz sayacı, baca gibi temel unsurlardan oluşan bir sistemdir.
"Merkezi ısıtma sisteminde yakıt ekonomisi sağlamak için, tesisatta bir otomatik kontrol panelinin bulunması önerilmektedir. Bu panel için sisteme konulacak ekipmanlar, ilgili kazan imalatçı ve/veya ithalatçı firmaların önerileri ve istekleri doğrultusunda kullanılmalıdır.
"Merkezi ısıtma sisteminin temel unsurlarını satın alırken, üretici firma ve tesisat uygulayıcılarının yeterliliği çok önemlidir.
"Sistemin ve sistemde yer alan temel unsurların; öngörülen işletme, bakım ve koruma talimatlarında belirtilen koşullarda çalıştırılması, bakımlarının düzenli ve yetkili kişilerce yapılması cihazların ekonomik ömrünü uzatır.
İyi hafta sonları… Sorunsuz sağlıklı bir yaşam dilerim…
Hoşça kalın…
Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Faks: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol