Elektrikli Cihazların Seçimi ve Kullanımı
Dikkat edilecek Genel Noktalar;
"Eski sigortalarınızı tesisata uygun akımlı, otomatik sigortalarla yenileyiniz.
"Evlerinizde mümkünse mutlaka toprak kaçak akım rölesi kullanınız.
"Prizlerinizden cızırtı sesi geliyorsa değiştiriniz.
"Sigortalara kesinlikle tel bağlamayınız. Zorunlu kaldığınızda ise, asla kalın tel bağlamayınız.
"Elektronik elektrik sayacı kullanıyorsanız; indirimli tarifenin uygulandığı saat ve günlerde elektrikli ev aletlerinizi çalıştırırsanız, tasarruf sağlanır ve fatura düşük gelir. Aksi halde, daha yüksek fatura ödemek zorunda kalırsanız.
"Özellikle ıslak ve nemli yerlerde, asla toprak hatsız priz kullanmayınız.
"Saç kurutma ve traş makinasını, başınızdan mümkün olduğunca uzakta çalıştırınız. Yattığınız yer ve oturduğunuz koltukların prizlerden ve elektrik hatlarından uzak olmasına dikkat ediniz.
Buzdolabı Seçerken;
"İhtiyacınızdan daha büyük buzdolabı seçmeyiniz. Unutmayın ki, daha büyük buzdolabı daha çok enerji harcar.
"Enerji tüketimi en düşük olan buzdolabını tercih edin. A Sınıfına en yakın olanı, en düşük enerjiyi harcar. Örneğin; eski model çift kapılı bir buzdolabı, günde 2,2 kwh enerji harcarken, modern A plus bir buzdolabının günlük enerji tüketimi 0,6 kwh'tir.
"No-frost tipindeki buzdolaplarının enerji tüketimi, diğer tiplere nazaran daha fazladır. Modern bir no-frost buzdolabı, günde 1,4 kwh enerji harcar.
" Eğer, yiyecekleri dondurarak saklamak istiyorsanız, iki kapılı ve geniş donduruculu olan buzdolaplarını tercih ediniz.
Buzdolabı Kullanırken;
"Kullanım sırasında derin dondurucudan çıkarılacak yiyecekler, bir gün önceden alt bölmeye konulursa, oradaki çözülme sürecinde soğutmaya destek olarak enerji tasarrufu sağlanır.
"Buzdolabına kanacak yiyecek ve içecekler, soğukluğu havadan iyi tutarlar. O nedenle, dolabınızı dolu tutmanız (hiçbir şey yoksa bile, şişeler veya petlere su doldurup buzdolabında saklanarak) enerji tasarrufu sağlanabilir.
"Buzdolabına konulan her şeyin kapaklı olmasına dikkat ediniz. Yoksa, buzlanma artar ve gereksiz enerji harcamasına neden olur.
"Normal buzdolaplarında bulunan ve buzluk diye bilinen dondurucu bölmedeki buz kalınlığı, 5-6 mm'yi aşmamalıdır.
"Kapı içi manyetik bantların yapışma yüzeyleriyle beraber ayda bir kez, sabunlu su yardımı ile temizlenip kurulanması ve pudralanması, buzdolaplarının ekonomik ömürlerini arttırır.
"Kapı içi manyetik bantların, her alanda iyi kapanması sağlanırsa, hem buzlanma azaltılmış hem de enerji tasarrufu sağlanmış olur.
"Buzdolaplarına sıcak veya ılık-sıcak arası yiyecek ve içecek koymayınız. Isılarının ortam sıcaklığına düşmesini bekleyiniz.
"Tavsiye edilen buzdolabı sıcaklığı, alt bölmede +4 °C, dondurucu bölmede ise, -8 °C seviyelerindedir.
"Buzdolabınızı, güneş, kalorifer peteği, soba vb. ısı kaynaklarından uzak bir yere yerleştiriniz. Isı değişimi için, arkasında ve yanlarında duvar ile arasında en az 15 cm boşluk bırakınız.
Konutlardaki ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu ile ilgili bilgi paylaşımına, bir süre daha devam edeceğiz. Halen, günlük yaşamımızda karşılaştığımız sorunlar konusunda bir soru almadık. Bunun anlamı, ya yaşadığımız sorunların farkında değiliz, ya uğradığımız ufak tefek haksızlıkları ciddiye almıyoruz, ya da çözüm konusunda umut taşımıyor olabiliriz. Her üç seçeneğin de doğru sonuç olmadığını ve bize yakışmadığını, daha sonraki yazılarımda gündeme alacağım.
İyi hafta sonları… Sorunsuz sağlıklı bir yaşam dilerim…
Hoşça kalın…
Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Faks: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol