Konutlarda Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu

Katı Yakıtlı Soba ve Isıtıcı Cihazların Kullanımı;
"Cihazınızı, asla bacaya bağlamadan çalıştırmayınız. Bacanın tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz. Bacanın çekişinin istenen seviyede olmasını sağlayınız ve çekiş yetersiz olduğunda, cihazı kullanmamaya gayret ediniz.
"Çok rüzgarlı havalarda dumanın geri tepebileceği düşünülerek, mümkünse cihaz kullanılmamalıdır. Dumanın geri tepmesine karşı, bacalarda mutlaka şapka bulunmalıdır.
"Yakıt yüklemesi yapmadan önce, cihazın temiz olmasına dikkat edilmelidir.
"Zor tutuşan kömür gibi yakıt kullanımında, kolay tutuşan yakıtlar (çıra, odun vb.) yakılması gerekir. Kömür, mutlaka üstten tutuşturularak yakılmalıdır.
"Parlayıcı özellik taşıyan (benzin vb.) yakıtların, tutuşturucu olarak kullanılması kesinlikle tehlikeli ve yasaktır.
"Kor halinde yanan ateşin üzerine ilave kömür atılmamalıdır. Kömür ilavesi gerektiğine; kor ateş kenara çekilerek boşalan yere kömür atılmalı ve üzerine kor ateş takviyesi yapılmalıdır.
"Isıtıcı cihaz yakınında yanıcı, kolay tutuşan parlayıcı maddeler bulundurulmamalıdır.
"Soba etrafında, hem ısıyı engellediği hem de yangın tehlikesi oluşturduğu için çamaşır kurutulmamalıdır.
"Sobalarda, petrokok, asfalt vb. petrol atığı veya petrol emdirilmiş yakıtların kullanılması doğru ve güvenli olmadığından tavsiye edilmez. Bu tür yakıtlar, yüksek kükürt içermesi nedeniyle sobayı kısa zamanda çürütür vr havayı tehlikeli bir şekilde kirletir.
"Klapelerin önünde, hava girişine engel hiçbir şey bulunmamalıdır.
"Cihazın kurulu bulunduğu alana, temiz havanın girmesine özen gösteriniz.
"Kalorifer tesisatları, mutlaka don tehlikesine karşı izole edilerek korumaya alınmalıdır.
"Kalorifer tesisatlarında, su kaçakları olmamalıdır, varsa giderilmelidir. Su eksilmesi, sistemin ekonomik ömrünü olumsuz etkileyeceğinden dikkatle takip edilmelidir.
Elektrikli Isıtıcıların Seçimi ve Kullanımı;
"Elektrik enerjisi, çok pahalı bir enerji türüdür, mümkünse ısınma amaçlı kullanılmamalıdır.
"Ortam, ayarlanan sıcaklığa geldiğinde sönebilen termostatlı olmalıdır.
"Kazaen devrilmeleri esnasında, cihazın otomatik olarak devre dışı kalma özelliği olmalıdır.
"Binanın mevcut elektrik tesisatının, kullanılması düşünülen cihazın elektrik tüketim gücüne uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi taktirde, konutta yangın riski bulunmaktadır.
"Elektrik kabloları, yalıtımlı ve TSE standartlarında olmalıdır.
"Cihazın fişi, mutlaka topraklanmış bir prize takılmalıdır.
"Cihazın takıldığı prizin bağlı olduğu sigortanın amperi, cihazınkinden yüksek olmalıdır.
"Ayrıca, cihazın bağlı olduğu sigorta (V otomat) tipinde cihazda bir kısa devre olduğunda, otomatik olarak devreyi açmalıdır.
"Cihazın yakın çevresine, kolay tutuşabilen ve parlayıcı özellik taşıyan yanıcı maddeler konulmamalıdır.
Sıvı Yakıtlı Isıtma Cihazlarının Seçimi ve Kullanımı;
"Cihaz seçimleri, bu konuda deneyimli ve yetkin kişilerce binanın gerçek kapasitesine uygun yapılmalıdır. Büyük kapasiteli seçilmiş cihazlar, ilk tesis ve işletme masraflarını yükseltir. Binada, aynı cihazdan sıcak su üretiliyorsa, kazan kapasitesine rastgele ilave yapılmamalı ve iyi bir inceleme sonucu karar verilmelidir. Sıcak su üretimi için plakalı tip ısı değiştiriciler kullanılmalıdır.
"Sıvı yakıtta küçük kapasitelerde ağır yağ (fuel-oil) kullanımından kaçınılmalıdır. Fuel-oil yakıtın depolama, ön ısıtma, brülörde arıza, kazanda sık temizleme ihtiyacı gibi riskleri ve ekstran işletme masrafları söz konusudur. Bu yakıtın, ilk yakıt satın alma bedeli, diğer sıvı yakıtlardan ucuz görünmesine rağmen, ek işletme masrafları önemli bedeller oluşturmaktadır. Fuel-oil yakıtta 4 nolu yakıt veya özel katkılı kalorifer yakıtı kullanılmalıdır.
"Cihazda kullanılan brülörler olabildiğince çift kademeli veya modülasyonlu olan seçilerek düşük ısı ihtiyaçlarında yakıt tasarrufu sağlanabilir.
"Binada kullanım basınçlarına, binanın özelliklerine uygun boru, cihaz ve armatürler kullanılmalıdır.
"Yakıt, depolama gerektiğinden depo yer ve konukları iyi seçilmelidir. Yakıtın ikmali kolay olmalı ve depolama yerinin emniyet tedbirleri alınmalıdır.
"Cihaz bacaları, yakıt yanma ürünlerine uygun malzemeden ve tekniğine uygun yapılmalıdır. Baca kesiti, cihaz kapasitesine uygun olmalı, değilse mutlaka yenilenerek uygun hale getirilmelidir.
"Uygun baca kullanımı ve kaliteli brülör ve kazan seçimi, ses risklerini önemli ölçüde azaltacaktır. Sistemin kullanımında, ses en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
"Yakıt ekonomisi ve sorunsuz kullanım için, otomatik kontrol uygulanmalıdır. Bu şekilde, hem sorunsuz ve konforlu bir kullanım sağlanacak, hem de yanma insan faktörüne bağlı olmadan otomatik olarak yapılacaktır.        
İyi hafta sonları… Sorunsuz sağlıklı bir yaşam dilerim.
Hoşça kalın…

Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182                   Faks: 0288 2147006
 GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol