Konutlarda Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu

Çamaşır Makinesi Seçerken;
"Su ve elektrik enerjisi kullanımındaki verimliliğine bakınız. A Sınıfı bir çamaşır makinesi seçtiğinizde, su ve elektrik tüketimi oldukça düşük olacaktır.
"Program sayısının çokluğu kafanızı karıştırmasın. Yine de, siz gerçek ihtiyacınız olanı tercih ediniz.
"Kurutuculu makine tercih edenler, şunları göze almalıdır; kısa sürede fazla kuruma, çamaşırın iplik ömrünü azaltır. Daha kırışık olarak makineden alınan çamaşırın ütüsü zorlaşır, daha fazla elektrik enerjisi kullanımını gerektirir.
"Orta sınıf eski tip bir çamaşır makinesi ile modern çamaşır makinesi karşılaştırıldığında, bir çevrimde 1.45 yerine 0.95 kwh elektrik enerjisi harcandığı görülür. Ayrıca, yıkamada kullanılan su miktarında da azalma olacaktır.
"Sıkma devrinin çok yüksek olması önemli değildir. Unutmayın ki, ne kadar yüksek devirle sıkarsanız, o kadar zor ütülenir. (İdeal sıkma devri 600-800 devir/dakikadır)
"Özellikle, iç ve dış tambur kazanı çelik olanları tercih ediniz.
"Eğer, bulunduğunuz semtte sık sık elektrikler kesiliyorsa ve voltajlar düşük geliyorsa, tamamen elektronik (digital programlı) makinelerde sık sorun yaşanabilir.
"Sessizlik önemli ise, sıkma esnasında oluşturduğu gürültüyü diğer markalarla desibel birim bazında karşılaştırınız.
Çamaşır Makinesi Kullanırken;
"Makinenin tamburunu tıka-basa doldurmayınız. Çamaşırın üstüne bastırdığınızda tambur arasındaki boşluk bir karış olmalıdır.
"Fazla deterjan yıkamayı güçleştirir, hatta durulamanın tekrarı söz konusu olabilir.
"Makine durmadan program değişikliği yapmayınız.
"Bozuk para vb. şeylerin (iğne, çivi gibi metal parçalar) ceplerde unutulup makineye girmesini mutlaka önleyiniz.
"Çamaşırlarınızın daha kolay temizlenmesi ve suyun kireç etkisinin azaltılması için, ucuza satılan çamaşır sodalarından yararlanınız. (deterjan içine konulabilir) Pahalı kireç önleyicileri kullanmanın önemli bir avantajı yoktur. Çarpıcı reklamlara aldanmayınız.
"Çamaşırınız az kirli ise, ekonomi düğmesine basınız.
"Kurutmalı makine kullanıyorsanız, kurutma süresini az tutarak hem çamaşırın ömrü uzatmış hem de enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.
"İki kez yarım kapasitede çamaşır yıkama yerine, bir tam kapasitede yıkadığınız çamaşır ile daha ekonomik davranmış olursunuz.
"Çamaşırı çok fazla sıcaklıkta yıkamayınız. Düşük sıcaklıkta (40 °C) temizleme özelliği olan deterjanlarla biraz daha pahalı olmakla birlikte çok yönlü yarar sağlanır. Sıcaklığı artırdıkça renklerinin, baskılarının, lastiklerinin ve dokusunun ömrü azalır.
-Yünlüler; en fazla 30 °C
-Sentetikler, en fazla 40-50 °C
-Pamuklular, en fazla 40-60 °C aralığında yıkanmalıdır.
"Sık sık atık su filtresini temizlemeyi unutmayınız
Bulaşık Makinesi Seçerken;
"Su ve elektrik enerjisi kullanımındaki verimliliğine bakınız. A Sınıfı bir bulaşık makinesi seçtiğinizde, su ve elektrik tüketimi oldukça düşük olacaktır. Çamaşır makinesinde olduğu gibi, eski tip bir bulaşık makinesi ile modern tip bulaşık makinesi karşılaştırıldığında; bir çevrimde 1.65 yerine 1.05 kwh elektrik enerjisi harcandığı görülür. Ayrıca, yıkamada kullanılan su miktarında da azalma olacaktır.
"Program sayısının çokluğuna bakmayınız, kullanabileceğiniz program sayısında olana daha az para ödeyeceğinizi unutmayınız.
" Özellikle, düşük sıcaklık ve hızlı program seçeneklerinin olmasına önem veriniz.
"Sepet ve içindeki bölmelerin ayarlanabilmesine önem veriniz.
"Su taşma emniyetlerinin olmasına dikkat ediniz.
Bulaşık Makinesi Kullanırken;
"Makineyi ilk aldığınızda, önce bir boş yıkama gerçekleştiriniz.
"Aşırıya kaçmadan, tam kapasitede yıkamaya özen gösteriniz.
"Bulaşık makinesine koyacağınız kirli tabakları iyi sıyırırsanız, daha az deterjan harcanır. Çok deterjan iyi yıkama anlamına gelmez, az kirli bulaşıklar için daha az deterjan kullanınız. Böylece, çevreye daha az kimyasal salınımına katkı sağlamış olursunuz.
"Belirli yıkama aralıklarında tuz ve parlatıcı yüklemelerini yapınız. (Bu konularda klavuzdan yararlanınız) Özellikle, tuz bölgesinin aktif kalabilmesi için zamanında tuz yüklemesini sağlayınız.
"Kurutma aşamasını sonuna kadar beklemeden kapağını açarsanız, enerji tasarrufuna biraz destek vermiş olursunuz.
    Saygılarımla… İyi haftalar…

Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182                   Faks: 0288 2147006
 GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol