Isıtıcılarda/soğutucularda dikkat edilecek genel özellikler;
"Her yerde ve her koşulda kullanılır olmalı ve özellikle yanar durumda iken; çevreye ateş, alev ve duman çıkartmamalıdır. Yanmanın yüksek noktasında dahi, dış yüzeyi akkor haline gelmemelidir.
"Cihazın kapasitesi (soba, kombi, elektrikli ısıtıcı, kat kaloriferi, kalorifer kazanı, klima vb.) ısıtılacak/soğutulacak yerin ihtiyacına göre seçilmelidir. Cihaz kapasiteleri belirlenirken geniş alanlarda veya büyük kentlerde coğrafi şartlar ile inşaat malzeme yapıları dikkate alınmalıdır. Ayrıca, işletme gün ve saatleri de önemli bir farklılık oluşturabilir.
"Elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek cihazlar tercih edilmelidir.
"Seçimde çevreci cihazlar ön planda tutulmalı, hava kirliliğini önleme ve filtreleme özelliği aranmalıdır.
"Yanma ve ısıl verimleri, soğutma ve ısıtma kapasiteleri yüksek olmalıdır.
"Cihazların katalog, broşür ve etiketlerinde; hem 'yanma verimi' hem de 'ısıl verimi' değerlerinin ayrı ayrı belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
"Hacim sorunu yaratmadan, birim ısı/soğutma (klima) transfer yüzeyi yüksek olmalı, ısıyı/soğuğu homojen yayma özelliği olmalıdır.
"Kullanım kolaylığı olanlar tercih edilmelidir.
"Rüzgarlı havalarda ısıtıcı, sönmez özellikli olmalıdır.
"Isıtıcı/soğutucunun, mümkünse elektronik ısı ayarlı (termostatlı) olanları tercih edilmelidir.
"Sessiz çalışan cihazlar tercih edilmelidir.
"Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu iyi olmalı, bulunduğu yeri ısıtmamalıdır.
"Elektrik kesilmesi halinde kat kaloriferleri ve kalorifer sistemleri için gerekli emniyet sistemi, tesisat montajı sırasında yapılmalıdır.
"Kat kaloriferleri, merkezi kalorifer kazanları ve klimaların; projesi/onayı, montajları ve montajlarında kullanılacak malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
"Yanma sonucunda çevresini ısıtan ve yanmış duman gazları bir baca vasıtasıyla bina dışına tahliye edilmesi gereken ısıtma cihazları (soba, kat kaloriferi, kombi, şofben vb.) kesinlikle yatak odalarına ve banyolara monte edilmemelidir.
Yanma Verimi ve Isıl Birim:
Bir ısıtıcıda "Yanma Verimi", yakılan yakıtın enerji karşılığının, kazandan alınan ısıya oranıdır. Örneğin; bir kalorifer kazanında ısıtılarak radyatörlere gönderilen sıcak suyun içerdiği enerji miktarının, yakılan kömür gibi bir yakıtın enerji karşılığına oranı, "Yanma Verimi"ni verir. Eğer, radyatörlerden odaya transfer edilen enerji miktarının yakılan kömürün enerji karşılığına oranından bahsediyorsak, bu "Isıl Verim"dir. Yakıtlardan, kullanılabilir bir formda enerji elde ederken ve elde edilen enerjiyi kullanılacak yere taşırken kaçınılmaz olarak kayıplar oluşur. Önemli olan, bu kayıpların minimum düzeyde oluşmasını sağlamaktır. Verim artarsa, doğal olarak yakıt tüketimi azalır. Bunun için, soba ya da kalorifer kazanında yakılan yakıtın enerjisini en yüksek şekilde değerlendirecek teknolojik dizayna sahip olması gereklidir. Isıtma cihazlarının seçiminde, yüksek verim en önemli kriterdir. Teknolojik değişikliklerle, bu verimliliklerde de artışlar olabilmektedir.
Isıtıcı Sistemlerin (günümüzde geçerli) En İyi Yanma Verimleri:
1.Katı yakıt yakan ısıtıcıların: % 80 ve üzeri
2.Sıvı yakıt yakan ısıtıcıların: % 90 ve üzeri
3.Doğalgaz yakıt yakan ısıtıcıların: % 95 ve üzeri, seviyelerde bulunmaktadır.
Katı Yakıtlı Soba ve Isıtıcı Cihazlarının Seçimi:
"Dayanıklı, uzun ömürlü, her türlü katı yakıtı yakabilme özelliğinin istenmesi halinde; döküm olanlar tercih edilmelidir.
"Sobalar; kullanım güvenliği için çift cidarlı seçilmelidir.
"Cihazın iç bölgesi ızgarası yüksek ısıya dayanıklı olmalıdır.
"Yakıt yükleme, yakma ve kül alma gibi kullanım kolaylığı olmalıdır.
"Yanma haznesi, gereğinden küçük veya büyük olmamalıdır.
"Yanışı kontrol etme özelliği olmalıdır.
"Cihazların kapakları güvenli sızdırmazlığı, açılmadan yanış izleme kolaylığı olmalıdır.
Saygılarımla… İyi haftalar…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol