Enerji tasarrufu verimlilik, çevre ve fiyat yönünden;
Enerji tasarrufu, enerjiyi kullanmamak değil, belli alışkanlıkları değiştirerek, teknolojik iyileştirme yöntemlerini uygulayarak veya tamamen yeni teknolojiler kullanarak, üretimin miktarını ve kaliteyi düşürmeden, konutlarımızda zorunlu ihtiyacımız olan enerjinin kullanılmasından taviz vermeden, enerjiyi daha etkin kullanmak demektir.
Enerji tasarrufu, enerji kullanımının azaltılması veya kısıtlanması şeklinde de düşünülmemelidir. Enerji tasarrufu ile tüketiciler; aynı miktarda hizmeti daha az enerji kullanarak elde ederler veya aynı miktarda enerji ile daha iyi ısınabilir, aydınlanabilir, araçları ile daha fazla yol kat edebilirler. Enerji etkinliği (verimliliği) ise; enerji kaynaklarının olabildiğince doğru yerde, doğru tercihle, doğru teknolojiyle, doğru kaynağı kullanarak ve doğru miktarda kullanılması olarak tanımlanabilir.
Günümüzde, artık enerji politikaları ve uygulamaları; enerji üretiminin ekonomikliğinden, maliyetinden, ve miktarından önce çevre dostu, mümkün olan en az miktarlarda, doğal kaynakları tüketmeyen, "iklim sözleşmesine" uygun, temiz ve yenilenebilir, sosyal ve toplumsal maliyeti en az olan enerji üretimi yapılması esasına göre düzenlenmelidir. Ayrıca, bugün tartışmasız bir başka gerçekte "en ucuz enerjinin, verimli kullanılan ve tasarruf edilen enerji" olduğudur. Enerji verimliliği ve tasarrufun arttırılması, yeni enerji kaynaklarının devreye sokulması için yapılacak yatırımlardan kesinlikle daha ekonomiktir. Tasarruf edilerek kazanılabilecek enerjiyi üretmek için çok daha pahalı, kirli, riskli yatırımlara ve çok daha uzun bir zamana ihtiyaç vardır. Oysa enerji tasarrufu, çabuk ve çok daha ucuza elde edilebilen önemli ve "ulusal" bir enerji kaynağıdır.
Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık üçte biri binalarda; ısınma, aydınlatma ve günlük ihtiyaçlarımız için gerekli olan elektrikli cihazların çalıştırılması amacıyla kullanılmaktadır. Konutların ısıtılmasında odun ağırlıklı olarak tüketilmekte, bunun yanında kömür, petrol ürünleri, doğalgaz, elektrik gibi enerji çeşitleri önemli enerji kaynaklarını oluşturmaktadır. Ülkemizin enerji ihtiyacı, büyük oranda petrol, kömür ve doğalgaz ithali ile karşılanmakta ve giderek önemli ölçüde dışa bağımlı hale getirilmektedir.
Ailemiz ve ülkemiz için enerji tasarrufu ve verimliliği sağlamak üzere, tüketiciler olarak bizim de yapabileceğimiz pek çok şey vardır. Enerji tasarrufu ve enerjinin etkin kullanım ilkelerine uyarak hem konutlarımızın konforu, hem de aile gelirimizin arttırılması söz konusudur. Alınacak önlemlerin bazıları çok basit ve sonuçları küçük görülebilir, ancak hepsi birlikte uygulandığında, geniş çaplı ulusal önlemlerle birlikte, ülke genelinde ve kısa bir sürede ciddi boyutlarda enerji tasarrufu ve dolayısıyla tüketicilerin de bireysel olarak kazançlı çıkması sağlanabilecektir.
Dünyadaki politik gelişmeler nedeniyle yakıt fiyatlarındaki artışlar ve enerji güvenliği sorunları tüketicilere derhal yansımaktadır. Büyük fiyat artışları hem tüketicileri, hem de ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Enerji harcamaları önümüzdeki yıllarda da devlet ve aile bütçesinde önemli bir yer tutmaya ve artmaya devam edecektir. Enerji tüketim artışının ülke ve aile ekonomisine olumsuz etkisinin yanı sıra, yaşadığımız çevreye verilen zararı, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar çok iyi gözlemektedirler. Enerji tasarrufu yoluyla çevresel/doğal kaynak kullanımının azaltılması; hem "sürdürülebilir kalkınma" hem de "sürdürülebilir enerji"nin sağlanmasının tek yoludur. Bu yolla, sadece çevre kirliliği ve "iklim değişikliği"ne karşı üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmekle kalmayıp, aynı zamanda gelecek nesillere de "sürdürebilir bir hayat" sağlamış olacağız. Gelişmişliğin ölçüsü; artık çok enerji tüketmek değil, daha az enerji ile daha çok iş yapabilmektir. Bir başka deyişle, aynı ısınmayı, aynı aydınlanmayı, aynı işi daha az enerji harcayarak yapmak, çevremizi ve soluduğumuz havayı daha az kirletmek demektir.
Saygılarımla… İyi haftalar…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol