Kırklareli merkez İlçe ve Merkez İlçeye Bağlı olan İlçeler ile toplam ilçelere bağlı olan Belde, Köy gibi yerleşim yerlerinin sesi durumundaki ÖNADIM MEDYA GRUBU, Kırklareli gerçeklerini yansıtmaya devam ediyor. İlimizin en az gelişmiş yerlerinin başında gelen Kofçaz ilçesini mercek altına alan haber muhabirlerimiz, Onlarca köy ve Muhtar, yüzlerce Kofçazlı ile bir araya gelerek sorun ve sıkıntılarını ilk ağızlardan aktarmaya Kofçaz ilçemizde sürdürdü
Beyci Köyü Muhtarı Şinasi Kemaloğlu, Tatlıpınar Köyü Ahmet Gezer, Topçular Köyü Muhtarı Ali Kanaat, Malkoçlar Köyü Muhtarı Mustafa Aydoğdu, Yukarı Kanara Köyü Muhtarı Erdinç Kahraman , Aşağı Kanara Köyü Muhtarı Ali Bayar ile birlikte Önadım Medya grubu haber muhabirlerimizle bir araya gelen Kofçaz Belediye Başkanı Mehmet Balcı detaylı açıklamaları ile, "Kofçaz önemli bir ilçe" diyen yetkililerin nerelere bakması gerektiğini gösterdiler.
Malkoçlar Köyü Muhtarı Mustafa Aydoğdu, "Yöresel sıkıntılarımıza gelirsek, toprağımız kurak, sürekli bir göç verdik. Köylerimiz gün geçtikçe ufalıyor ve bu göçü durdurmak ve tersine çevirmek için önemli projelerimiz var. Benim muhtarlığa başladığım zamanlardan beri takip ettiğim güzel bir proje vardı. Sulama projesi, Beyci ve Malkoçlar Köyleri ayrımında, bu geçtiğimiz hafta içerisinde fizibilitesi tamamlandı ve teslim edildi. Devlet Su İşleri'nin planladığı Behice 1 ve Behice 2 göletleri 7000 dekar bir alanı sulayacak. Bu projeler hayata geçtikten sonra ben bu projeleri bu bölgenin kurtuluşu olarak görüyorum. Bunun akabinde yine geçmişte takip ettiğimiz bir projemiz vardı. Osmanlı zamanında kurulmuş, 1948'e kadar fiilen çalışmış, Malkoçlar Kapıkule Gümrük Kapısı varmış. Bu gümrük kapınsın yeniden açılabilmesi için, fizibilite projesi yapılmıştı.
Bu projeyi de Avrupa Birliği fonundan hibe olarak yaptırmıştık. Bu proje kabul edildi. Bunun akabinde bu proje yatırım projesi olarak Trakya Kalkınma Ajansı yönetiyor. Şu an Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser Beyefendi'ninse çok katkıları var. Bu projemiz devam ediyor. Bu bölgenin kurtuluşu için ben bu tür projeleri elzem proje olarak görüyorum. Malkoçlar Gümrük Kapısı, Behice 1 ve Behice 2 göletlerinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun akabinde ki sıkıntılar aşılamayacak sıkıntılar değil. Yani yol gelebilir, su düzelebilir ama bu insanların sosyo- ekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerin yapılması lazım.
Yani bu 7000 dekar alana sulu tarım yapılırsa, hem hayvancılık da daha gelişmiş olur, hem de tarım kalkınmış olur. Her şeyden önce sulama projesi yapılmalıdır. Mutlaka burada bir tarım çeşitliliği olması lazım. Tarımı daha ekonomik hale getirebilmek için sulama projeleri hayata girmelidir. Bu projelerin hep takipçisi olacağız. Şu an sulama projesinin hayata geçmesini lokomotif proje olarak görüyoruz. İstihdama yönelik olarak Kofçaz 1 ve Kofçaz 2'nin 4500 dekar bir sulama alanı var. Beyci 1 ve Beyci 2'ninde 7000 dekar bir sulama alanı var. Bunların mutlaka hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunların ivedilikle hayata geçmesini istiyoruz." Sözleri ile içinde bulundukları beklentileri ve sorunları dile getirirken Kofçaz Belediye Başkanı Mehmet Balcı, "Malkoçlar sınır kapısının hem Kırklareli için hem Kofçaz için hemde Bölgemiz açsından çok büyük önemi var. Ankara'nın bu konuda atacağı adımlar kaderimizi tayin edecek."dedi.
"Malkoçlar ve İstihdam"
Balcı konuşmasının devamında ise, Kofçaz ilçesinin erimesinin önüne geçebilmek için bölgede istihdamın sağlanması gerektiğinin altını çizerek, "Kırklar Tv'ye bu yörelerimize verdiği katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bölgemizde bulunan köylere gitmişsinizdir. Büyük bir dayanışma içerisindeyiz. Ama maalesef büyük göçten sonra çok az bir sayıdayız. Azınlıktayız ve azınlıkta kalmışız. 1959 yılında ilçe olan köyümüzde çarpıcı rakamlar verebilirim. O dönemlerde 12.000 olan nüfusumuzdan şu an geriye 4.00 bile kalmamış durunda. Söylediğim rakam köylerimizle olan rakam tabiî ki. Bugün dışarıda yani diğer illerde Kofçazlılar Derneği bazı yerlerde var. Buda bizim ne kadar göç verdiğimizin göstergesidir. Kofçaz'ımıza bundan sonra ne yapabiliriz, muhtarlarımızla, il genel meclis üyelerimizle, milletvekillerimizle, il özel idare sekreterimiz ve valimizle burada istihdama yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor.
Bunları kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. İnsanlarımızı, gençlerimizi bu göçü engelleyip burada kalmalarını sağlamalıyız. Genç nüfusa sahip olmaya çalışmalıyız. Buda mutlaka ve mutlaka yatırımlar ile mümkün olacaktır. Gençlerimize iş imkanı sağlamalıyız. Çok acıdır ki köylerimizde genelde karşılaştığımız bir tablodur. Babasının ahırında hayvanları olan, ama kendisinin köyde durmayıp orada kendisinden daha fazla bir ücretle çoban tutup bakıcı tutup çalıştırması ve kendisinin de büyük yerlerde askeri ücrete çalıştığı çok gencimiz, çok kardeşimiz var. Kırklareli'nde Lüleburgaz'da İstanbul'da çalışan çok gencimiz var ve buda yöremizin kanayan yarasıdır. Gitme sebeplerinin başında evlilik durumu geliyor.
Eş bulamıyoruz diyerek yöremizden ayrılıyorlar. Bunların önüne geçmemiz için bu bölgeye ciddi yatırımlar yapmamız yani istihdama yönelik yatırımlar yapmamız lazım. Baktığınız zaman yeni yapılan evlerimiz hiç yok. Hep yıkılan evlerimiz var onlar ile karşılaşabilirsiniz. Bizde ilkten gençlerimizi buraya çekerek ve evlerimizi tamir ederek, istihdamı köylerimizde ve ilçemizde sağlamamız lazım.
Buda nasıl olabilir, muhtarlarımızın izah ettiği gibi daha önceki dönemde sayın başkanımızın da lokomotif olarak çalışma yaptığı bir sınır köyleri yol projesi vardı.
Bunun arkasından çalışılacak olan bir sınır kapısı Malkoçlar Sınır Kapısı projemiz var. Bulgaristan tarafında bir kardeş belediyemiz var ve Bulgar heyeti kapının açılmasını bizden daha çok istiyorlar. İnşallah karşılıklı uğraşlarla bu kapıyı da açacağız.
Kapının yanında yeni yeni istihdam projeleri yaparak gençlerimizi mutlaka burada toplamamız lazım. Artı dışarıdaki gençlerimizi de buraya çekmemiz lazımdır" dedi.
Tatlıpınar Köyü Muhtarı Ahmet Gezer, "Tabiî ki bizimde sıkıntılarımız var. Şimdi bizim yolumuza biraz asfalt atılması gerekiyor ve asfalt atılacak. Köprümüz orada inşa ediliyor. Tek sıkıntımız oralar gibi gözüküyor. Onlarda zamanla düzelecek. Bizim yolum uz zaten asfalttı ama bazı yerlerinde bozulmalar oluyor. Bizim genel geçim kaynağımız çiftçilik ve hayvancılıktır. Ama hayvancılık biraz daha ağır basıyor. Köyümüz ufak zaten.
Yağmur duaların eskiden beri biz böyle gördük. Bu köyler hep beraber yapıyordu. Birlik beraberlik açısından çok önemi var. Bu köylerin bir çoğu da birbirleri ile akrabadır. Bu altı köyde aynı kabileden gelir ve akrabadırlar. Bizde beraberce bu tarz organizasyonlar yapıyoruz. Bizim suyumuz doğadan geliyor. Adı üstünde Tatlıpınar Köyü'nün suyu doğal sudur. Köyümüzün üst tarafından Kapak Tepe dediğimiz bir bölgemiz var.
Suyumuzda o bölgeden kaynak olarak geliyor. Ama yazın çok sıcaklar olduğu zaman yani ağustos ve eylül aylarında suyumuz kesiliyor. Tüketim fazla olunca suyumuz yetersiz kalıyor. Bizim cep telefonu konusunda da sıkıntımız yok. Beyci Köyü'nde o sıkıntı var ama bizim köyümüzde telefon çekme sıkıntısı yok. Tatlıpınar Köyü'nde zaten kule gözüküyor. Şu anda Beyci Köyü'ndeyiz ve burada çekmeyebilir" dedi.
Yukarıkanara Köyü Muhtarı Erdinç Karaman, "Büyük sıkıntılarımız yok ama köylerimiz çok göç verdi. Köylerimiz neredeyse bitmiş duruma geldi. Köy nüfuslarımız çok düştü. Genelde hep haneler boşalıyor. Gidenlerse geri dönmüyor. Gençler iş imkanları olmadığı için buradan gidiyor.
Araziler parçalanıyor. Yetersiz kalıyor buraların imkânları ve bu yüzden insanlar göç ediyor. Gelir düşük olunca geçim sıkıntısı oluyor. Köyümüzün geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılık.
Hayvancılıkta çok azalmış durumda. Genelde hanelerde insan sayısı az. Ortalama köylerde 25-30 hane yaşamaktadır."
Aşağıkanara Köyü Muhtarı Ali Bayat, "Ufak tefek sıkıntılarımız oluyor. Sıkıntılarımız olsa bile aşılıyor. Köylerimiz küçük köyler ve nüfusları yaşlı. Gençler köylerde durmuyor artık. Mesela benim köyümde benden genci yok. Yani köylerde ufak tefek sıkıntılar yaşanıyor."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol