Kızılcıkdere’de yıllar sonra yeniden: Gelinlerin başı “çatıldı”

Kırklareli’nin Kızılcıkdere köyünde unutulmaya yüz tutmuş gelenekler, Bağ Bozumu Şenlikleri’nde yeniden hayat buldu.

Köy meydanında düzenlenen etkinlikte yöresel ritüeller tanıtılırken, en çok ilgi gören canlandırmalardan biri de “gelin başı çatma” geleneği oldu. Yeni evlenen iki gelin, başlarına boncuk ve pullarla süslenmiş başlıklar taktı; kadınlar yöresel kıyafetleriyle maniler söyledi.

Genç gelinlerden İlayda Gemici, bu geleneği yaşatmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Eskiden kuaför yokmuş, yeni gelinler düğün sonrası ilk cemiyetlerinde bu şekilde tanınırlarmış” dedi. Köy sakinlerinden 55 yaşındaki Semra Durgut ise geleneklerin gençler arasında ilgiyle karşılandığını, birçok kişinin gelinlerle fotoğraf çektirdiğini aktardı.

Etkinlikte sadece üzüm bağlarının bereketi değil, aynı zamanda kültürel mirasın da yaşatılmasının önemi vurgulandı. Kızılcıkdere’deki şenlikler, köy halkı ve ziyaretçilere hem geçmişi hatırlattı hem de gelecek kuşaklara aktarılan değerleri gözler önüne serdi. (AA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol