TürkAkım Açık deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. Alım terminali Kıyıköy’de inşa edilecek proje hakkında gazetemizi bilgilendiren yetkililer, çevreye olan zararları en aza indirmek için büyük gayret gösterileceğinin de altını çizdi
TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratmayı hedefliyor.
Rusya kıyısında Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. Bu sayede TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayacak. Gazetemizi ziyaret eden South Stream Transport B.V. İletişim Uzmanları Özge Cesur, Asli Esen ve Emre Doğru, Rusya’dan Türkiye’nin batısına halen doğalgaz aktaran Batı Hattı’nda Türkiye’nin bir dizi transit ülkenin ardından nihai alıcıyken, TürkAkım ile birlikte doğalgazın ilk alıcısı olacağını belirttiler.
Böylece transit riskler azalırken, ülke ekonomisi için hayati önem taşıyan doğalgaza erişim güvenliği pekişecek.
TürkAkım, Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı
noktası olacak
TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.
Proje böylece Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.
Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de inşa edilecek alım terminalinde, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, hacmi ölçülüp sıcaklık ve basıncı kontrol edildikten sonra kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinde doğalgaz depolaması veya elektrik üretimi gerçekleştirilmeyecek. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.
Çevreye olacak muhtemel
zararlar en aza indirilecek
Proje sahibi firma, çevreyi olan zararları en aza indirmek için elinden gelen gayreti göstereceğini de açıkladı. Örneğin; bölgedeki canlıların yer değiştirmesi veya kesilecek olan 57.000 ağacın misliyle toprağa geri kazandırılması gibi. Geçtiğimiz günlerde ÇED onayını alan proje, çevreyi korumak için kapsamlı önlemler almanın yanı sıra, Kıyıköy bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişimi için de yatırımlar yapacak. Projenin 2019 sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol