Tekirdag Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi, halk elinde kivircik koyun islahi projesi uygulamalarini, yerinde inceledi. Tekirdag'dan 20 koyun yetistiricisi, Tekirdag Valiligi'nin de destegiyle, Trakya bölgesine özgü bir irk olan Kivircik koyun irkinin veriminin gelistirilip safliginin korunmasini amaçlayan ve Kirklareli'de 1 yildir uygulamaya konulan halk elinde koyun sürüleri islahi projesini, yerinde inceledi. Incelemede, Kirklareli Damizlik Koyun Keçi Birliginin yürüttügü kivircik koyunlarin halk elinde islahi projesi ile ilgili Ziraat Mühendisi Gül Karabiyik'in yaptigi sunum izlendi. Sunum arasi ve sonrasinda sorular cevaplanirken, Kirklareli Proje Koordinatörü Istanbul Veteriner Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Yilmaz, Kirklareli Koyun Keçi Yetistiriciler Birligi Baskan Yardimcisi Aydin Keskin ve Prof. Dr. Ihsan Soysal katilimcilara genis bilgiler verdi.
Kirklareli Gida Tarim Il Müdürü Hakan Keçeci'nin de katildigi proje bilgilendirme sunusunda, yetistiriciler çesitli bilgiler edindi. Tekirdag Damizlik Koyun Keçi Yetistiriciler Birligi Baskani Cemalettin Tolluca, burada yaptigi açiklamada, Kivircik irkinin Trakya bölgesinin ürünü oldugunu bildirdi. Pazarda et kalitesi yönüyle kivircigin ülkenin en nitelikli irki oldugunu ifade eden Tolluca, söyle konustu: "Kivircik irkinin gelistirilmesi için yetistiricilerin bu irkin safliginin korunmasi ve islah edilerek et veriminin yükseltilmesi yönünde çalisma yapilmasini arzu ediyoruz. Bu konudaki uygulamalari yerinde görmek, kamuoyu farkindaligina yol açmak amaciyla Tekirdag Valiligi'ne basvuruldu ve Valiligin tahsis ettigi araçlarla Kirklareli'ndeki uygulamalar yerinde izlendi. Uygun kosullara sahip olmayi arzu eden yetistiricilerle, böyle bir projeyi Tekirdag'da da uygulamaya koymak istiyoruz."
Birçok köy de ziyaret edildi Sunumlarin izlenmesinin ardindan, ekip, proje kapsaminda merkeze bagli Koruköy'e giderek, Birlik Baskani Varol Önsel'in çiftligini ziyaret etti. Yetistiriciler daha sonra, Inecik köyünde longoz adli Sanen keçi yetistirme çiftligi ziyaret edilirken, Çiftlik sahibi Ziraat Mühendisi Muzaffer Yarim'dan isletme hakkinda bilgi alindi. Tekirdag Vali Yardimcisi Mustafa Yel, burada yaptigi açiklamada, Kivircik koyun irkinin bölgeye has marka degeri olabilecek potansiyele sahip oldugunu belirterek, "Yetistiriciler arzu etmeleri halinde, bu projenin Tekirdag'da da uygulanmasi için gereken yapilacaktir" dedi. Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ihsan Soysal da, Türkiye'nin birçok ilinde böyle islah projelerinin uygulamaya kondugunu bildirdi.
Kivircik koyun irki içinde böyle bir çalismanin yapilmasi gerektigini belirten Soysal, sunlari ifade etti:"Ülkemizin birçok yerinde kurbanlik koyun ve et kalitesi bakimindan aranan bu irk, özellikle Merinos koyun irki ile melezleme neticesinde et kalitesi gerilemekte. Artik tüketiciler daha kaliteli et ariyor. Dis kosullar, hastaliklar ve direnç gibi hususlar bakimindan saf kivircik melezlerden üstün. Bu yüzden saf yetistiricilik özendiriliyor. Bu maksatla, bu tarz projelerin uygulandigi sürülerde, miktari her yil bakanlar kurulu ile belirlenmek üzere, yilda birey basina 80 TL ek tesvik uygulamasi bulunuyor. Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda ilgili Bakanlar Kurulu Karari çerçevesinde Genetik Kaynaklarinin Yerinde Korunmasi ve gelistirilmesi Projelerinin hazirlandigini söyleyen Soysal, sunlari kaydetti:"Birinci 5 yillik dönemi sona eren projenin görülen yaygin etkisi nedeniyle, ikinci 5 yillik dönemde genisletilerek uygulanmasina karar verilmistir. Bu baglamda yerli koyun-keçi irklarimizin ve Anadolu Mandasinin yetistirici elinde gelistirilmesi amaciyla 'Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahi Projesi' hazirlanmis ve desteklenmesi ile ilgili Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda Uygulama Esaslari Tebligi Resmi Gazete'de yayimlanmistir. Proje kapsamindaki illerde Halk Elinde Hayvan Islahi ülkesel Projesi ile saf yetistirme ve seleksiyon yöntemiyle Islah çalismalarinin yürütülmesi, birliklere ve çiftçilere kendi Islah sistemlerini kurmalarinin ögretilmesi amaçlanmaktadir. Türkiye'de yerli evcil hayvan irklarinin verimlerinin artirilmasi amaciyla 2005 yilindan bu yana Tarim Bakanligi Tarimsal Arastirmalar Genel Müdürlügünce yürütülmekte olan Halk Elinde Islah Programi Projesi kapsaminda 5 yillik bir çalisma sonucu 13 ilde bulunan 12 irkimizda önemli kazanimlar elde edilmesi üzerine, programin yurt sathina yayginlastirilarak 2011- 2015 yillari arasinda 23 koyun, 5 keçi olmak üzere toplam 28 küçükbas irkimizi ve Anadolu mandasini da kapsam içine alan 70 ilde 140 adet alt programla çalismalarin yürütüldügü bildirilmektedir."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol