Kırklarelispor'un rakiplerini tanıyalım (5) Göztepe Spor Kulübü/ (Göz Göz)

2013-2014 futbol sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'a renk katacak takımlardan bir tanesi daha inceleyeceğiz. Bugün Kırklarelispor'un rakiplerinden, Türkiye'ye Avrupa'daki ilk sportif başarıları getiren spor kulübü olan Göztepe Spor Kulübü'nü mercek altına alıyoruz. İşte Göztepe Spor Kulübü;
Efsane takım Göztepe
Göztepe Spor Kulübü, 14 Haziran 1925 yılında Altay Spor Kulübü'nden ayrılarak Güzelyalı, İzmir'de kurulmuş, birçok branşta faaliyet gösteren bir spor kulübüdür.
1941, 1942, 1943, 1945 ve 1949 yıllarında İzmir Şampiyonu oldu. 1949 yılında Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı ve önce Gençlerbirliği'ni, ardından Beşiktaş'ı eleyerek 1949-1950 sezonunda Türkiye Şampiyonluğunu kazandı.
1968-1969 ve 1969-1970 sezonlarında 2 kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürmüştür.
Profesyonel liglerin başladığı 1959 yılından itibaren 25 yıl Süper Lig, 21 yıl 1. Lig'de mücadele eden ve 3 kez 1. Lig şampiyonluğu kazanan sarı-kırmızılı camia birçok kupayı da müzesine getirdi.
80 yılı geçen, İzmir derbisi olarak kabul edilen Karşıyaka-Göztepe arasındaki maçlar her zaman olaylı geçmiştir. İzmir Atatürk Stadyumu'nda 16 Mayıs 1981 tarihinde yapılan maç 2. ligde seyirci rekoru ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başarmıştır.
2003 yılında Süper Lig'den düşen Göztepe, bu düşüşü durduramayarak tarihinde ilk defa Amatör Lig'e düştü. Futbol takımı, 2007-2008 sezonunda İzmir Süper Amatör Küme B Grubu'nu 2. olarak bitirerek Play-offlara kaldı. 3. Lig Yükselme 1. Kademe Terfi ilk maçında Kütahya Gaybiefendispor'u 4-0, ikinci maçında Denizli Konakspor'u 4-1 ve son maçında İzmir Ulucak Belediyespor'u 3-0 yenerek 15-17 Mayıs 2008 tarihinde yapılacak olan 2. Kademe müsabakalarına katılmaya hak kazandı. 2. Kademe Müsabakasında İstanbul temsilcisi Ayazağaspor'a penaltılarla 7-6 yenilerek 3. Lig'e çıkma şansını kaybetti.
18 Haziran 2008 tarihinde 3. Lig'de mücadele         eden Aliağaspor isim, renk ve logosundan oluşan     alametifarikalarını değiştirerek Göztepe'ye uygun hale getirdi. Bu değişikli sonrası kulüp 2008-2009 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta mücadele etti. Fakat TFF, kulübün 2007-2008 sezonu ve öncesinde oynadığı tüm maçlarını Aliağaspor arşivi olarak, Aliağaspor kayıtlarını da Göztepe arşivi olarak kayıtlarda tutmaya başladı.
2008-2009 sezon sonu itibariyle de 3. Lig Yükselme Grubu'nu 1. sırada bitirerek 2. Lig'e şampiyon olarak yükseldi. 2009-2010 sezonunda 2. Lig Yükselme Grubu'na kalan Göztepe, grubu 8. bitirince 1. Lig'e çıkma şansını kaybetti. 2010-2011 sezonu öncesi Özcan Kızıltan'ı teknik direktör olarak kadrosuna dahil eden Göztepe, 2010-2011 Sezonu sonunda 2. Lig Kırmızı Grubu Bandırmaspor'un önünde bitirerek şampiyon sıfatıyla 1. Lig'e yükseldi. 12 Mayıs 2013 tarihinde Tavşanlı Linyit Spor ile kendi evinde yaptığı 1. Lig'de kalma mücadelesini, beraberlik sonucunda dahi ligde kalacakken, 1 - 0'lık skorla kaybederek yeniden 2. lige düştü.
Türkiye'ye Avrupa'daki ilk sportif başarıları getiren spor kulübü
Kupa Galipleri Kupası ve Fuar Şehirleri Kupası karşılaşmalarında 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 18 mağlubiyet alan sarı-kırmızılı ekip, Türk takımları arasında Avrupa'da en fazla gol atan üçüncü takım olma başarısını gösterdi. 30 karşılaşmada, toplam 36 gol atan Göztepe, 49 golü de kendi kalesinde gördü. 38 yıldan beri Avrupa sahalarında gözükmeyen Göztepe, bu araya rağmen Türk takımları arasında Avrupa'da en başarılı olan 3. Türk takımı olma özelliğini halen koruyor. Şu ana kadar Avrupa kupalarında resmi olarak 7 kupaya katılan Göztepe, toplam 30 resmi karşılaşma yaptı. Kupa Galipleri Kupası'na 2 kez katılan Göztepe, Fuar Şehirleri Kupası'na ise 5 kez katıldı. Bu alanda da, bu kupaya katılıp en fazla karşılaşma yapan kulüp olma özelliğini de halen üzerinde bulunduruyor. Kupa Galipleri Kupası'nda 10 resmi karşılaşma yapan Göztepe 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 yenilgi yüzü gördü. 14 gol atıp, ağlarında da 10 gol gördü. Göztepe'nin en çok iddialı olduğu kupa ise Fuar Şehirleri Kupası. 5 kez katıldığı bu kupada 20 maç yapan sarı-kırmızılı ekip 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 13 yenilgi aldı. 22 gol atıp, 39 golü de ağlarında gördü. Göztepe, 1968-69 Fuar Şehirleri Kupası'nda 5 takımı eleyerek yarı finale kadar çıkan ilk Türk takımı oldu. Ardından 1969-70 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda Lüksemburg ve Cardiff City takımlarını eledi ama AS Roma takımına elendi. 1970-71 sezonunda ise, Göztepe yine bir Lüksemburg takımını eledi. Ancak bu kez ikinci turda Gornik Zabrze takımına yenilerek kupadan elendi. Bu takımla yaptığı 1-0 ve 3-0 mağlup olduğu maçlar Avrupa kupalarındaki son maçlarıdır. Göztepe, tarihinde Avrupa sahalarında en fazla golü, 1970-71 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda Lüksemburg'un Union takımına attı. Bu karşılaşmayı takımımız 5-0 kazandı. Avrupa'da en farklı mağlubiyet ise 1965-66 sezonunda yaşandı. TSV 1860 Münih takımını ilk maçta 2-1 yenen Göztepe, Almanya'da yapılan ikinci karşılaşmada rakibinden tam 9 gol yiyerek sahadan 9-1 mağlup ayrıldı. Aradan geçen 38 yıllık bir süreçte ise Avrupa Kupalarına katılma başarısını gösteremiyor.
Kulüp Başkanı
Kulübün Başkanlığını Hüseyin Altınbaş yaparken, Teknik Direktör olarak Erhan Altın görev yapıyor.
Stadyum
Kulübün Tarihi maçlara sahne olmuş bir stadyumu var. İzmir'ine en büyük kulüplerinden olan Göztepe, maçlarını İzmir Atatürk Stadyumunda     oynuyor. Stadyumun kapasitesi 51 bin 295 kişidir. Ateşli taraftar gruplarının olduğu Göztepe'den içerde puan almak     oldukça zor.
Takım kadrosu
Göztepe Spor Kulübü'nün kadrosundaki isimler dikkat çekiyor. Önemli profesyonel futbolcuları bünyesinde barındıran Göztepe'de şu isimler yer alıyor; "Abdülsamet Bayandır, Ahmet Sağlam, Ali Bilgin, Ali Kucık, Anıl Özönerli, Aytek Aşıkoğlu, Bahadır Duran (Fesih), Bedi Bastien Buval (Fesih), Berkay Ceylan, Buğra Bozdaş, Dilaver Güçlü, Emin Yalın, Emre Öztürk, Ergin Keleş, Fatih Doğan, Fatih Yiğen, Ferhat Odabaşı (Fesih), Fırat Bozkurt, Furkan Şeker (Fesih), Gökhan Emreciksin, Hakan Ateş (Kiralık geldiği takım: Akhisar Belediye Gençlik Ve Spor), Halil Akbunar, Hamza Gezmiş, Herve Germaın Tum, İbrahim Şahin, İlhan Şahin, Janderson Rodrıgues Bahıa (Fesih), Kazım Sarı, Mehmet Sak (Kiralık geldiği takım: Bursaspor), Mehmet Göktüğ Bakırbaş, Mesut Günaydın,  Mithat Yaşar, Mustafa Tahir Babaoğlu, Oğuzhan Öztürk, Onur Bektaş, Orhan Taşdelen, Ömer Can, Ömer Faruk Boz, Paulo Dınarte Gouveıa Pestana, Ramazan Işık, Ramazan Sal (Fesih),  Şaban Yılmaz Genişyürek, Şamil Ünal, Theo Weeks Lewıs, Tuncay Kılıç, Uğur Uğur, Üsame Öztoprak, Veli Kızılkaya, Volkan Ekici (Fesih), Yasin Avcı (Fesih), Yüksel Kayaalp."
Gol ayakları suskun kaldı
Geçtiğimiz yıl PTT 1.Lig'de mücadele eden ancak gol yollarındaki etkisizliğini ligden düşerek ödeyen Göztepe'de en çok gol atan oyuncu 5 golle Ali Kucik oldu. Kucik'i Halil Akbunar 4 golle izledi.
Özetle
14 Haziran 1925'te kurulan kulüp, 14 Haziran 2013'te şanla dolu 88. yılını kutladı. Kulüp tarihi boyunca önemli başarılar elde etti. Kadrosunda Süper Lig'de top koşturmuş birçok önemli futbolcusu var. Geçtiğimiz yıl trajik bir şekilde lige veda ettiler. Bu yıl Kırklarelisporla Beyaz Grupta yer alacak. Gerek tarihi, gerek futbolcu kadrosu, gerekse 50 bin kişilik stadyumları ile rakibe korku salıyorlar. (Kaynak: www.goztepe.org.tr-TFF- tr.wikipedia.org)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol