2.Lig Beyaz Grupta yer alan Kırklarelispor'un rakiplerini tanımaya devam ediyoruz. Kırklarelispor'un 17 rakibini mercek altına aldığımız yazı dizimizde bugün Giresunspor'u tanıyacağız;
Tarihçesi
Giresunspor, Giresun ilinde ilk olarak 1925, daha sonra 1967 yılında tekrardan kurulmuş olan bir spor kulübüdür. Kulübün lakabı Çotanaklar'dır. Çotanak, fındığın ağaç dalındaki haline denmektedir. Çotanak figürü kulübün armasında da mevcuttur.
Giresunspor Kulübü 1925 yılında Bilalspor'a rakip olarak, sarı-lacivert renkler altında öğretmen Fevzi ve Faruk Beyler tarafından kurulmuştur. Kulüp amatör olarak futbol, atletizm ve su sporlarında faaliyet göstermiştir. Ayrıca piyesler de veren kulüp, gece eğlenceleri de düzenlemiş, sahne çalışmalarına da Şair Can Akengin yardımda bulunmuştur. Giresunspor, 1925-1940 yılları arasında Hilalspor ve Yeşiltepe takımlarıyla mahalli liglerde sayısız müsabaka oynamıştır. 29 Haziran 1938 tarihinde çıkan 3530 sayılı Beden Terbiyesi Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte 28 Mart 1941 yılında Giresunspor'un 1967 yılındaki kuruluşunda yer alan Giresunspor, Hilalspor, Yeşiltepe ve Sahilspor kulüpleri, sürdürdükleri bu faaliyetlerine son vermek zorunda kalmışlar ve kapatılmışlardır. Böylece en eskisi 1925 yılında kurulmuş olan kulüpler, tek bir çatı altında toplanarak faaliyetlerini sürdürmüş oldular.
1967-68 futbol sezonuyla birlikte ilk başkanı olan rahmetli Hasan Gürel başkalığında Türkiye 2. Milli Ligi'nden başlayan Giresunspor ilk resmi maçını ise 20 Ağustos 1967 tarihinde İstanbul kulüplerinden Beylerbeyispor ile Giresun Atatürk Stadı'nda oynamış ve rakibiyle 0-0 berabere kalmıştır. Giresun takımı bu karşılaşmaya Mehmet-Hüseyin-Saadettin-İsmet-Erol-Fevki-Servet-K. Şükrü-Ünal-B. Şükrü-Muhlis onbiriyle çıkmıştır. Giresunspor, Giresun'daki ikinci maçında ise 17 Eylül 1967 tarihinde Konyaspor'la karşılaşmış ve rakibine 2-1 mağlup olmuştur. Bu karşılaşmaya ise Nevzat-Mehmet-Şükrü-Fevki-Cudi-Erol-Osman-Şener-Ahmet-Muhlis-Şaban-Servet on biriyle çıkılmıştır.
Profesyonel liglerdeki mücadelesine başladıktan 4 sezon sonra 1970-71 sezonunda Türkiye Birinci Futbol Ligi'ne yükselerek Doğu Karadeniz'in 1. ligde mücadele eden ilk kulübü olma unvanını alan takım, o dönemki adıyla Türkiye 1. Ligi'nde 6 sezon üst üste mücadele etmiştir. Özellikle 1975-76 sezonunda parlak bir performans gösteren ekip iyi geçen bir sezonun ardından 1976-77 sezonunda 1. Lig'e veda etmiş 1977-78 yılında 3. Lige düşmüştür. 1978-79 yılında 2. Lige çıkan Giresunspor, 1985-86 sezonunda tekrar 3. Lige düşmüştür. 1987-88 sezonunda ise Giresun takımı şampiyon olarak tekrar 2. Lige yükselmiştir. 1999-2000 sezonunda tekrar 3. Lige düşen Giresunspor, 2004-2005 sezonunda şampiyon olarak Denizli'de oynanan play-off maçları sonucunda 2. Lig B Kategorisi'ne yükselmiştir. 2006-2007 sezonunda yükselme grubunu lider tamamlayarak Bursa'da play-off oynama hakkı kazanmıştır. Bursa'da yoğun taraftar desteği altında oynanan maçta önce Kahramanmaraşspor'u 3-1 ile daha sonra Marmaris Bld.'sini uzatma dakikalarında attığı golle maçı uzatmaya taşıyan Giresunspor Marmaris Bld. takımını penaltı atışları sonucu 5-3 yenerek finale adını yazdırmıştır. Finalde Adana Demirspor'a karşı yoğun tribün desteği altında oynanan maçta Giresunspor Adana Demirspor'u 5-1 yenerek şampiyon oldu ve 1.Lig'e çıkmaya hak kazandı.2011-2012 sezonunda Bank Asya 1.Ligi 16. bitirerek TFF 2.Lig'e düştü.
Türk futboluna yetiştirdiği önemli futbolculardan biri Mazlum Fırtına'dır. 1968-69 sezonunda Giresunspor'dan Galatasaray'a transfer olan oyuncu, hem ofansif hem de defansif özelliklere sahip olan tam bir frikik ustasıydı. Yine 1975-1976 sezonunda Milli Futbolcu Cüneyt Tanman Giresunspor formasıyla futbol oynamış önemli futbolculardandır. Türk futbolunda adından söz ettirmiş ve Romanya Milli Takım kalesi korumuş olan İlie Datcu Giresunspor formasıyla oynamış önemli futbolculardandır.
Giresun Atatürk Stadı
Giresun Atatürk Stadyumu; Türkiye'de inşa edildiği dönemin en önemli stadyumlarından bir tanesi olmasına rağmen geçen uzun yıllar boyunca yapılamayan modernizasyon çalışmaları sonucunda günümüz koşullarının gerisinde kalmıştır.
30.339 m2. arsa üzerine inşa edilmiş olan stadyum 1941 yılında hizmete girerek önce toprak saha olarak hizmet vermiş, ilk çimlendirilmesi ise 1981 yılında yapılmıştır. Denize dik şekilde konumlandırılmış olan stadyumun deniz tarafındaki kale arkası bölümünde tribün bulunmamaktadır. Stadyumun çim saha ölçüleri ise 68 X 105 metredir. 12 bin seyirci kapasitelidir.
Takım kadrosu
Geçtiğimiz sezon zor günler geçiren Giresunspor'un takım kadrosu şu isimlerden oluşuyor; "Ali Ölmez, Atilla Erel, Aydın Kuzu, Berkan Yıldırım, Burak Denizli, Burak Karaduman, Cem Karahan, Cengizhan Koç, Cihan Gökal, Cihan Yeşilırmak, Emre Cömert, Ergün Çakır, Furkan Işıkdemir, Gökhan Çalışır, Habip Tok, Hüsamettin Tut, İbrahim Ayyıldırım,
İsmail Aslan, Kıvanç Dağ, Mehmet Akif Önal, Mehmet Ali Tunç, Muhsin Erözkan, Mustafa Zorlu, Mutlu Sarıaydın, Necati Demirhan, Onur Demir, Onurcan Piri, Ömer Kandemir, Ömer Karancı, Ramazan Durdu, Ramazan Talha Şahin, Recep Öztürk, Sedat Yeşilkaya, Sefa Akın Başıbüyük, Selçuk Kılıç, Selçuk Yıldırım, Sezer Sezgin, Süleyman Varlık, Süleyman Fatih Şen, Taşer Junıor Özşakir, Tayfun Özkan, Tolgay Karakaya, Uğur Işıkal, Ulaş Güler, Ümit Teke, Ümit Can Batman, Veysel Kılıç, Yakup Ramazan Zorlu, Yasin Çakmak, Yunus Bahat, Zeki Gündoğdu."
Özetle
1967 yılında tam olarak oluşumunu sağlayan Giresunspor takımı maçlarını 12 bin kapasiteli Giresun Atatürk Stadında oynuyor. Kulübün Başkanlığını Mustafa Temel Bozdağ yaparken, Teknik Direktörlük görevini Ahmet Ertem üstleniyor. Giresunspor geçtiğimiz yıl Kırmızı Grubu, düşme hattının bir basamak üzerinde tamamladı. Takımın gol yükünü Ramazan Durdu çekti. Durdu, takımı adına 7 gol kaydetti.
Kaynaklar;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Giresunspor, TFF.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol