TMMOB 60. Kuruluş Yılı münasebetiyle Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi Salonu'nda "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" adlı panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan, TMMOB'un dünden bugüne gelişimini ve yaptıklarını anlattı
Dün saat 13.00'da Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi'nde TMMOB'un 60. kuruluş yılı kapsamında "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" adlı panel düzenlendi. Düzenlenen panelde, Kırklareli'nin birçok sorunu masaya yatırıldı. Panelin açılış konuşmasını Türk Mühendis ve Mimar Odaları Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan yaptı. TMMOB'nin kuruluşu hakkında bilgiler veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan, o günün koşullarında TMMOB'un ilk genel kurulunun 1954 yılında yapıldığını kaydetti. Konuşmasının devamında Erol Özkan: "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bundan 60 yıl önce 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı yasaya göre kurulan bir meslek örgütüdür. O günün koşullarında ilk Genel Kurulu'nu 18-22 Ekim 1954 yılında yaparak Türkiye'deki Mühendis ve Mimarların örgütlenmesi yolunda resmi anlamda ilk adım atıldı. Bütünlük anlamında diyorum çünkü daha Osmanlılardan bu yana Mühendis ve Mimarların değiş adlar değişik isimler altında örgütlenme çalışmalarında bulunduğunu biliyoruz" dedi. TMMOB'nin kuruluşunun 60. yılı nedeniyle Kırklareli'de güzel bir panel gerçekleştirileceğini ifade eden Özkan: "Tek vücut olarak ilk örgütlenme 2954 yılında 18-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Genel Kurulda hayat bulmuş oluyor. O gün için TMMOB'ye bağlı 10 Oda mevcuttu idi, üye sayısı ise 8 bin dolayındaydı. Bugüne baktığımızda 2013 yılı sonu itibariyle TMMOB'ye bağlı 24 Oda bulunmakta ve üye sayısı 450 bine yaklaşmıştır. TMMOB'nin kuruluşunun 60. yılı nedeniyle Kırklareli Belediye Başkanlığı, TMMOB ve Kırklareli Kent Konseyi tarafından "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" adlı panelimizin tüm katılımcılara önemli kazanımlar sunacağını umuyorum" dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan'ın açılış konuşmasının ardından Panelin Oturum Başkanı ve konuşmacılar tek tek tanıtıldı. "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" konulu panelde ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Kaya konuşmasını yaptı. Panelin Oturum Başkanı Kaya, konuşmasında şunları söyledi; "Beklentimiz öncelikle Kırklareli'nin kentleşme sürecindeki sorunlarını bir nebzede olsa tanımlamak ve bunlara ne kadar çözüm bulabiliriz sorularına yanıt verebilmek olacaktır. Bu tür panel ve toplantıların faydalı olacağını düşünerek, her defasında katılımları güçlendireceğine inanıyorum" diye konuştu.
"Hepimiz el ele vererek Kırklareli için çalışmalıyız"
Kaya'nın ardından sözü devralan Kırklareli İnşaat ve Müteahhitler Derneği Başkanı Selçuk Kınalı, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; "Kırklareli İnşaat ve Müteahhitler Derneği olarak 2012 tarihinde Kırklareli'de kurulduk. Derneğimizin kuruluş amacı Kırklarelimizin güzel yaşanabilir ve örnek gösterilen bir kent haline getirmektir." dedi. İlimizde üyelerimizden derlediğimiz sıkıntıları not ederek çözüm bulmaya çalışmaktayız. Sıkıntıları sıralamak gerekirse, başta Belediyemizin İmar servisinin eleman yetersizliğinden dolayı işlerinin ağır işlemesi. İkinci olarak Kırklareli Kentimiz bir deprem bölgesi değil ve deprem bölgesi olmadığından dolayı biz inşaatçılar olarak kat yüksekliklerinin Kırklareli'nde çok az tutulması 4 veya 5 katta toplanması bu kat yüksekliklerinin arttırılarak Müteahhitlere verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda yollarımızın ve kaldırımlarımızın geniş tutulmasını yeni imar yapılacak alanlarda yolların kaldırımların geniş tutularak rahat yaşanabilir bir kent haline getirilmesini istiyoruz. Kırklareli'de faaliyet gösteren Yapı Denetim firmalarının görevlerini layıkıyla yerine getirmediğini tespit ettik. Bizler Müteahhitler olarak öncelikle Belediyeye ruhsat aşamasına gitmeden önce Mimarlarla görüşmekteyiz. Mimarlara Projelerimizi çizdirmekteyiz. Mimar arkadaşlarımız çizmiş oldukları projelerle Belediyeye başvurup bizim adımıza ruhsat almak için görevlendiriliyorlar fakat ruhsat aşamasında bazı eksiklikler oluyor ve Belediyeyle uzlaşamıyorlar ve bizim projelerimiz uzun sürede çıkıyor Belediyenin içersinde. Biz ruhsat aşamasını geçtikten sonra Yapı Denetim Firmalarıyla beraberlik içerisinde oluyoruz ve bu süre zarfında yalnız bırakılıyoruz. Biz Müteahhitler Derneği olarak Mimarlardan, İnşaat Mühendislerinden ve Yapı Denetim Firmalarından bizlerle daha sıkı ilişkiler kurarak bizleri daha güzel şekilde yönlendirerek birlikte çalışmalarını istiyoruz. Hepimiz el ele vererek Kırklareli için çalışmalıyız" diye konuştu.
Daha sonra panel katılımcıları İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, KLÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Soner Yeler, KLÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melik Birik, Kırklareli Belediyesi İmar İşleri Şube Müdür Vekili Erkan Güler ve Kırklareli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Selçuk Kınalı tarafından sunumlar eşliğinde anlatımlar gerçekleşti.
Panelin sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Aydemir Can tarafından panel konuşmacılarına plaketleri verildi.
Panel, yapılan genel değerlendirmeler ve katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol