"Kirklareli'nin gelecegi parlak"

Geçtigimiz Cuma günü gazetemize bir ziyaret gerçeklestiren Ticaret Odasi Baskani Turhan Altintel, çesitli açiklamalarda bulundu. Üreticinin yeni umutlar içinde oldugunu anlatan Altintel, “Bölge tarimimizda bugday sezonunu bitirdik. Hava sartlarindan dolayi bugdaydan istedigimiz verimi alamadik. Yagislar beklenenin disinda çok degisken bir tablo sergiledi. Çiftçinin magduriyeti bir kat daha artmis oldu” seklinde konustu.
Açigi ayçiçegi kapatacak
Yagislarin bugdayi olumsuz etkilemesine ragmen ayçiçegine yaradigini da hatirlatan Turhan Altintel açiklamasini söyle sürdürdü:
“Åzu anda yüzde 50 ayçiçek biçimi gerçeklesti. Verim oldukça bol. Ayçiçegi ile kapanacagini düsünüyoruz.” Kirklareli’nde üretim bazinda ölçek sorununun sözkonusu oldugunu dile getiren Altintel; “Ölçek sorunu nedeniyle istenilen standartlar yakalanamiyor. Åzu anda kisi basi arazi 25 dönüm, 60 dönüm vs karisik rakamlar mevcut. Araziler atil ve bos kalabiliyor. Amerika’ya veya komsumuz Bulgaristan’a bakiyoruz. 30 bin dönüm arazi var. Bulgaristan’da adamlar kooperatiflesiyor. Belli bir rantabl olusuyor. Bizde bu yok. Tek dezavantajimiz bu.”
Zor olani basarmali
Kirklareli’ndeki sosyal yasayis hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Altintel, “Balkan Hastanesi Çamlik’ta yapilacakmis. Orada, o bölge civardaki evlerle beraber kentsel dönümüse dahil edilirse, ilimiz için çok büyük fayda saglayacaktir. Zor olani basarmak gerekiyor” dedi.
Türkiye’de yeni ve olumlu bir süreç daha basladigini ifade eden Borsa Baskani Altintel, degerlendirmelerine Kirklareli Üniversitesi’nden bahsederek devam etti:
“Edirne 25 yildir üniversiteye sahip ve su an 22 bin ögrencisi var. Åzehre katma deger sagliyor. Ben ayni zamanda Kirklareli Üniversitesi’ni Gelistirme Dernegi Baskaniyim. Bizim üniversitemiz su an itibariyle 4700 olan merkezdeki ögrenci sayisini 6700’e, il genelinde de 10 bin 500 lerden 13-14 binlere çikardi. Üstelik bu, 3 yil içinde oldu. Bunlar ilimize muhakkak katma deger saglayacaktir. Kimsenin kuskusu olmasin. Yurtlar yapiliyor. Kirklareli Üniversitesi burasini yogun bir egitim kenti yapacak. Potansiyelde hazir zaten. Egitim anlaminda altyapi eksikliklerimiz olabilir ama, bunlar da süreç ilerledikçe giderilecektir. Kirklareli’nin geleceginden umutluyum. Karamsar olmayalim.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol